Kosten

Det finns inget enskilt födoämne som ökar risken för att insjukna i Crohns sjukdom eller kan utlösa ett aktivt inflammatoriskt skov. En del maträtter kan emellertid ge symtom i matsmältningskanalen hos enskilda individer. Barn ges behandling med kostterapi, vuxna behandlas för Crohns sjukdom med mediciner. En bra kost stödjer återhämtningen i sjukdomens aktiva faser, förbättrar patientens allmänna hälsotillstånd och ökar livsenergin.

En patient med Crohns sjukdom i remission kan ofta äta helt vanlig mat. Ganska sällan behövs strikta, individuella kostbegränsningar. Oftast räcker det med att äta mindre av sådan mat som ger symtom. Om man utelämnar ett för dieten väsentligt näringsämne ur kosten är det viktigt att finna ett ersättande alternativ. I annat fall kan den begränsade dieten leda till bristande tillgång på en del nödvändiga näringsämnen.

Utöver Crohns sjukdom kan funktionella magbesvär förekomma som inte försvinner ens under lugna sjukdomsfaser. Kostföreskrifter kan inte förhindra aktivering av inflammatoriska skov, men begränsningar i kosten kan bidra till att lindra symtomen. Man kan inte ge generella instruktioner till alla patienter om en lämplig diet, den måste skräddarsys individuellt för varje patient.

I sjukdomens aktiva faser kan patienten ha dålig aptit, och vanlig mat kan förvärra diarré och magsmärtor. Det är skäl att undvika fiberrik och svårsmält mat. Men med tanke på återhämtningen är det dock viktigt att äta regelbundet och mångsidigt. Om patienten har svårt att äta fast föda kan man övergå till flytande föda eller köpa kompletterande näringsdrycker på apoteket. Man kan också få föda med slang eller intravenöst.

Patienter med diarré ska dricka tillräckligt. Milda drycker som innehåller salt och socker rekommenderas: till exempel utspädd saft, te, mineralvatten, kött- och grönsaksbuljong samt saftsoppor. Om problemet är s.k. fettdiarré ska patienten minska på fettet och öka intaget av annan mat för att få tillräckligt med energi, eller inta kosttillskott enligt anvisningar från en näringsterapeut.

I svårare fall planeras kostbehandlingen individuellt. En näringsterapeut kan hjälpa till med att planera och genomföra dieten i patientens vardag. Kosttillskott används vid behov.