Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

En kort introduktion till IBD ja muut suolistosairaudet ry

Se de senaste expertföreläsningarna på svenska på vår YouTube-kanal! Näringsterapeut Diana Haldin föreläser om näring och tarmsjukdomar, och gastroenterologi Mårten Lönnqvist föreläser om IBD.

IBD ja muut suolistosairaudet ry är en finländsk riksomfattande organisation för dem som lider av inflammatorisk eller annan tarmsjukdom och deras anhöriga. Organisationen tillhandahåller information, stöd och intressebevakning för sin målgrupp. Föreningen har som syfte att främja välfärden för dem som lider av tarmsjukdom och deras anhöriga. Föreningens verksamhet innefattar IBD eller de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit, samt divertikulos, IBS eller irritabel tarm, klorid diarré, kortarmssyndrom, mikroskopisk kolit och gallsyrediarré. Föreningens centrala verksamhetsområden är kamratverksamhet, påverkningsarbete och kommunikation.

Med stöd av volontärer arrangerar föreningen olika kamratmöten på olika orter. Huvudspråket under evenemangen är finska men vi arrangerar även sporadiskt kamratmöten på svenska eller engelska, allt efter önskemål. Föreningen har även utbildade kamratstödpersoner som tillhandahåller enskilt kamratstöd på telefon, med e-post och ansikte mot ansikte. Kamratstödpersonerna talar främst finska men det går även att diskutera med några av dem på engelska. Du kan be om kontaktuppgifter till kamratstödpersonerna av vårt kontor på info@ibd.fi eller söka upp dem i föreningens medlemstidning.

Det finns flera kamratgrupper på Facebook, med fokus på dem som lider av olika tarmsjukdomar. Gruppernas huvudspråk är finska men det är även tillåtet att diskutera på engelska och svenska. Grupperna hittar du på föreningens finskspråkiga webbplats, www.ibd.fi/vertaistuki/vertaistukea-verkossa/facebook.

Föreningens medlemsavgift är 27 euro (2024). Medlemsavgiften för en familjemedlem i samma hushåll är 17 euro. Som medlem av föreningen får du medlemstidningen som utkommer fyra gånger om året. Du kan läsa den i elektroniskt eller pappersformat. Dessutom får våra medlemmar informationsguider och ett medlemskort med Toapasset på baksidan. Man kan visa upp Toapasset för personalen på olika ställen, för att be att omedelbart få komma på närmsta toalett på grund av sjukdom. För IBD ja muut suolistosairaudet ry:s medlemmar är Toapasset även tillgängligt som mobilversion där informationen om passet även ges på svenska och engelska.

Du kan kontakta föreningens kontor till exempel med e-post till info@ibd.fi om du vill få information om eller stöd för hur det är att leva med tarmsjukdom i Finland. På webbplatsen för Sveriges mag- och tarmförbund får du mer information om tarmsjukdomar och om hur det är att leva med dem. www.magotarm.se/