Suolistosairaudet

IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Pitkäaikaisia tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa.

IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa oli vuoden 2023 alussa 58 000 IBD-diagnoosin saanutta, ja nykyään yli 2 500 suomalaista saa vuosittain diagnoosin*.

IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Alttius sairastumiseen on liitetty muutamiin geeneihin, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitain ympäristötekijöitä. Koska IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa, on syitä etsitty mm. ruokavaliosta, antibioottien käytöstä sekä hygieniatasosta. On myös todettu, että alhaiset D-vitamiinitasot liittyvät alttiuteen sairastua IBD:hen, mutta vielä tutkijat eivät osaa sanoa, kumpi on syy ja kumpi seuraus.

Muut suolistosairaudet

Tarjoamme tietoa ja vertaistukea myös muita kuin tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Yhdistyksen toiminnan alle kuuluvia muita suolistosairauksia ovat

Pääset lukemaan sairauksista tarkemmin klikkaamalla sairauden nimeä yllä olevasta listasta.

*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2022 lopussa 57 904 henkilöllä. Uuden diagnoosin vuoden 2022 aikana sai 2 665 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto