kuurankukkia

Suolistosairaudet

Mietityttääkö korona? Koronavirus ja suolistosairaudet -sivulta löydät päivittyvää tietoa koronan vaikutuksista suolistosairaiden ihmisten hoitoon.

IBD – tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). Kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa. IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa oli vuoden 2020 lopussa lähes 54 000 IBD-diagnoosin saanutta, ja vuosittain yli 2 000 suomalaista saa diagnoosin*.

IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Alttius sairastumiseen on liitetty muutamiin geeneihin, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitain ympäristötekijöitä.

Koska IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa, on syitä etsitty mm. ruokavaliosta, antibioottien käytöstä sekä hygieniatasosta. On myös todettu, että alhaiset D-vitamiinitasot liittyvät alttiuteen sairastua IBD:hen, mutta vielä tutkijat eivät osaa sanoa, kumpi on syy ja kumpi seuraus.

Voit lukea tarkemmin tulehduksellisista suolistosairauksista sivupalkin (mobiilissa ylävalikon) linkkien kautta, tai klikkaamalla sivuille Crohnin tauti tai Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus. Lapsen IBD:stä kerrotaan omilla alasivuilla, ja ikääntyneiden suolistosairauksista Ikääntyville-sivuilla.

Muut suolistosairaudet

Tarjoamme tietoa ja vertaistukea myös muita kuin tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Yhdistyksen toiminnan alle kuuluvia muita suolistosairauksia ovat

Pääset lukemaan sairauksista tarkemmin klikkaamalla sairauden nimeä yllä olevasta listasta.

*Korvausoikeusnumero 208 vuoden 2020 lopussa oli 53 799 henkilöllä. Uuden diagnoosin sai vuoden aikana 2 674 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto