Vardagen som åldrande

Man kan drabbas av en tarmsjukdom i vilken ålder som helst. Mer än en tredjedel av alla personer med en inflammatorisk tarmsjukdom dvs. IBD är nu över 60 år gamla, och antalet äldre personer med sjukdomen ökar fortfarande. Andra tarmsjukdomar, till exempel inflammerad tarmficka,som även kallas divertikulit, är främst en sjukdom hos äldre, och risken för att utveckla mikroskopisk kolit ökar hos personer över 50 år, särskilt för kvinnor.

Liksom andra personer med långvariga sjukdomar behöver de äldre regelbunden övervakning av sin läkemedelsbehandling. Den kombinerade effekten av flera sjukdomar kan göra det svårt att behandla tarmsjukdomar, och det är just koordineringen av läkemedel som tillfälligt kan orsaka huvudbry. Ålder är dock inget hinder för att hitta en behandling som fungerar för en själv. När man bekantar sig med denna webbplats, är det viktigt att komma ihåg, att tarmsjukdomar är individuella när det gäller symtom, effekter och behandling.

Den förväntade livslängden ökar hela tiden, och människor har en allt bättre kondition när de blir äldre. Livshantering och tillfredsställelse med livet har också ökat bland äldre människor. Människor är individuella, så det är viktigt att komma ihåg att alla åldras på sitt eget sätt.

Tarmsjukdomar innebär förändringar i livet för människor i alla åldrar. På den här webbplatsen finns information om hur åldrande och att ha tarmsjukdom kan inverka på livet.

Information har också sammanställts i form av en handbok. Den första utgåvan av Handbok för åldrande och tarmsjukdomar har publicerats våren 2022. Den senaste utgåvan kan beställas via vår webbplats. För mer information kan du läsa på sidan om handböckerna.