Näring
Vi äter inte på samma sätt och i samma mängder under hela livet. Ett barn behöver näring utöver de grundläggande behoven för att växa. Människor i arbetsför ålder förbrukar olika mängder energi under arbete och vardagliga aktiviteter, medan under åldrandet kan det räcka med att tillfredsställa det grundläggande energibehovet efter att motion och arbete avtar. En minskad aktivitet kan minska aptiten eller till och med få en att tro att man inte behöver så mycket energi när man inte förbrukar någonting. I detta avseende finns det stora variationer mellan olika individer. Det är önskvärt att man försöker känna igen sin egen kropps behov och tar hänsyn till sin helhetssituation.
Tarmsjukdomar kan medföra risk för undernäring, vilket gör det särskilt viktigt att försöka få i sig tillräckligt med energi. Aptiten påverkas också av andra sjukdomar, livsomständigheter och sinnet. Funktionsförmågan förändras också och matlagning, som tidigare var enkelt, kanske inte känns lika bekvämt längre. Tillsammans med tarmsjukdomar kan andra sjukdomar också kräva extra uppmärksamhet om näring. Maten ger förutom energi en mängd viktigt byggmaterial för kroppen och näringsämnen som ökar livskraften, så ätandet och matens kvalitet är viktiga pelare för välbefinnande under hela livet.
- mat är en källa till glädje och njutning för mig
- jag bestämmer själv vad jag äter
- jag äter mångsidigt och med jämna mellanrum
Om du kan kryssa i alla rutor, är din grundsituation bra.
Tips för dig som har svårt att äta regelbundet eller maten inte smakar
- planera dina dagliga rutiner: måltider, motion- och utomhusaktiviteter, matlagning och butiksdagar
- lista dina favoriträtter och fundera på hur du skulle kunna öka mängden
- har du möjlighet att äta i sällskap eller till exempel utanför hemmet vid en mångsidig lunchbuffé
- om din kost är mycket begränsad kan du överväga om alla restriktioner är nödvändiga, och om du kan prova några av de utelämnade livsmedlen i små mängder
- gör måltiderna enklare genom att ha enkla färdigrätter eller frysta livsmedel hemma, där du kan få en ordentlig måltid med liten ansträngning
Viktiga utmaningar och frågor att ta hänsyn till
Med ålder och sjukdomar kan näringstillståndet försämras. Till exempel kan kroniska sjukdomar, orörlighet, infektioner, mediciner, minnesstörningar och absorptionsstörningar försvaga kroppens näringstillstånd. Ofta sker förändringar i näringstillståndet långsamt och kan ibland vara svåra att upptäcka. En person kan också vara överviktig och ändå ha ett dåligt näringstillstånd. En försämrad näringsstatus går ofta hand i hand med försämring av fysisk aktivitet och funktionsförmåga.
De viktigaste faktorerna för näringstillståndet är ett tillräckligt energi- och proteinintag. Minskat proteinintag ökar muskelförlusten och har en negativ inverkan på den allmänna hälsan. Musklerna är den viktigaste stödjevävnaden i kroppen och du bör också ta hand om din benstomme. Den kortisonbehandling som används vid många sjukdomar försvagar benstommen, och därför betonas näringsämnena kalcium och D-vitamin, som är viktiga för benstommen.
Kontrollera följande saker:
- jag vet min vikt och låter den inte gå ner eller upp oavsiktligt
- jag äter/dricker mejeri- eller sojaprodukter 4 portioner per dag
- jag äter kött, fisk, ägg eller växtbaserade proteinkällor vid minst två måltider om dagen
- jag har ett vegetabiliskt fett, antingen margarin eller olja, och använder det varje dag till måltiderna
Om du upptäcker brister i ovanstående punkter kan du prova följande saker:
- försök att lägga till en mejeriprodukt till varje måltid och mellanmål: mjölk, surmjölk, yoghurt, ost, kvark, ost, grynost, motsvarande sojaprodukter är ett alternativ
- ägg är en mångsidig råvara, till exempel för frukost eller en huvudrätt
- ät minst en varm måltid om dagen, med fisk, kyckling, kött eller bönor i tur och ordning eller efter behov
- det är lätt att öka sitt energiintag genom att välja en fettrik maträtt eller genom att tillsätta en skvätt olja i måltiden
Tarmens tillstånd och absorption
Om du har levt med en tarmsjukdom under en längre tid vet du dess effekter på din hälsa och väljer livsmedel efter individuell lämplighet. Det är viktigt att du försöker bibehålla mångsidighet under alla omständigheter och inte riskera ditt välbefinnande genom att dra ner på kosten för mycket. En kortvarig kostrestriktion skadar ännu inte hälsan, men en långvarig otillräcklig kost kan orsaka en försämring av näringstillståndet. Förutom näring är det viktigt med ett tillräckligt vätskeintag.
Tarmsjukdomar ökar risken för vitamin- och spårämnesbrist. Förutom kalcium och D-vitamin kan man ha brist på järn, vitamin B12 och folat. Upptaget av näringsämnen kan stödjas genom att använda lättsmälta strukturer som grönsaker, bär och frukter i smoothies och andra mjuka strukturer i till exempel köttprodukter.
Kontrollera följande saker:
- min tarm fungerar regelbundet eller ganska regelbundet, jag märker förändringar i funktionen och noterar om situationen blir långvarig (svår förstoppning eller diarré)
- jag dricker minst 5–8 glas per dag (alla drycker utom alkohol)
- jag tar 20 mikrogram D-vitamin i form av ett tillskott året runt
- jag äter en mängd olika lämpliga bär, frukter och grönsaker varje dag, oavsett om de är färska, kokta eller konserverade
Tips för dig som oroar dig för en försämring av ditt näringstillstånd:
- följ din vikt varje vecka
- om du går oavsiktligt ner i vikt kan du äta en mer fett- och proteinrik kost under några veckor för att rätta till situationen, även med kosttillskott, mellanmål och multivitaminer som stöd
- se till att ha en kanna vatten på bordet och försök dricka det under dagens lopp
- kom ihåg att även ta hand om din saltbalans, om du förlorar salter
- se till att du äter mat från alla livsmedelsgrupper (spannmål, mejeriprodukter, fetter, grönsaker, kött/fisk/kyckling/ägg)
- ta nödvändiga vitamintillskott som en beredskap, be om regelbundna laboratoriemätningar
Håll dig till bra kost, eftersom det är ett viktigt stöd för ditt fysiska och psykiska välbefinnande. Sök aktiv glädje av maten och försök behålla den trots de utmaningar som tarmen orsakar.
Föreläsning av Reijo Laatikainen om Kost för den åldrande tarmpatienten