Narsisseja.

Matkustaminen

Lisätietoa ulkomailla tapahtuvasta hoidosta, lääkkeistä ja vaihto-opiskelusta löydät sivujemme Edunvalvonta-sivun sosiaaliturva-osiosta!

Suolistosairaus ei yleensä ole este matkustamiselle. Monien kokemusten mukaan vatsavaivoja voi jopa esiintyä lomalla tavallista vähemmän, kun arkistressi on poissa. Jos sairaus on aktiivinen, matkustamista ei suositella. Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa todistuksen matkustuskiellosta.

Ulkomailla kannattaa muistaa, että matkakohteen erilainen ruoka, bakteerikanta ja hygieniataso voivat altistaa suolistoinfektioille (ns. turistiripuli). Suolistoinfektiot puolestaan voivat laukaista IBD:n aktivoitumisen, ja ripuli voi viedä avanne- tai J-pussileikatun jopa tiputukseen. Riskiä voi pienentää hyvällä käsihygienialla ja välttämällä ruokailussa esim. pullottamatonta vettä, buffetpöytiä, majoneesipohjaisia salaatteja, irtojäätelöä ja jääpaloja.

Mikäli ripuli kuitenkin yllättää matkalla, varaa mukaan apteekin ravinneliuoksia tai esim. pikaruokaloista saatavia pieniä suolapusseja. Näin voit huolehtia neste-suolatasapainon säilyttämisestä. Käsidesi ja hygieniapyyhkeet ovat myös käytännöllisiä hygieniasta huolehtimisessa.

Lääkkeet

Ota mukaan riittävästi käyttämiäsi lääkkeitä sekä niiden reseptit siltä varalta, että ne halutaan nähdä tullissa tai turvatarkastuksessa. Lääkkeet tulee pakata alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroihin. Myös lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset kannattaa tarkastaa ennen matkustamista. Lisätietoa löydät Edunvalvonta-sivun sosiaaliturva-osiosta.

Lääkäriltä saa tarvittaessa selvityksen sairaudesta ja lääkityksestä, jolloin lääkkeet saa erityisluvalla käsimatkatavaroihin ilman rajoituksia. Mikäli sinulla on avanne, ota mukaan kaksinkertainen määrä matkan ajaksi tarvitsemiasi tarvikkeita, ja muista pakata avannepussin hoidossa tarvitsemasi sakset lentokoneen ruumaan, sillä ne poistetaan käsimatkatavarasta.

Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa matkalle tarvittavista ylimääräisistä lääkkeistä ja toimintaohjeista: mitä tehdä, jos saat vatsataudin tai IBD aktivoituu.

Jotkut lääkkeet voivat altistaa auringonvalolle ja ihon palamiselle. Tutki tarkkaan lääkkeidesi tuoteselosteet ja huolehdi ihon suojaamisesta auringolta.

Rokotteet

Selvitä hyvissä ajoin, mitä rokotteita tarvitset kohdemaahan. Nopeat muutokset COVID-19-pandemian tilanteessa ovat yhä mahdollisia, ja kohdemaan tilanteeseen ja rajoituksiin kannattaa tutustua etukäteen.

Tietoa eri maihin suositeltavista rokotuksista THL:n sivuilla.