Narsisseja.

Suhteet ja seksuaalisuus

Suolistosairauksiin sairastuminen ja niiden sairastaminen voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen monilla tavoin, mikä puolestaan voi huonontaa elämänlaatua. Sairaudella ja sen oireilla, esimerkiksi kivuilla, uupumuksella ja ulosteenkarkailulla voi olla vaikutuksia halukkuuteen, kyvykkyyteen ja itsetuntoon. Jopa läheisyys voi tuntua vaikealta.

Suolistosairautta sairastava saattaa vältellä seksiä esimerkiksi kipujen, ripulin ja ulosteenkarkailun pelon takia. Lisäksi kehonkuva voi muuttua itse sairauden tai esim. painonnousun tai -laskun tai leikkausten myötä. Kehonkuvaongelmat näyttävät olevan yleisempiä naisilla kuin miehillä, ja leikkauksia läpikäyneillä kuin leikkaamattomilla. Miehillä leikkaus voi joskus aiheuttaa erektiohäiriöitä.

Avoin puhuminen asioista kumppanille voi olla vaikeaa, mutta se on tärkeää, jotta kumppani ymmärtää sairastavan tunteet ja pelot. Haluttomuudesta on tärkeää sanoa kumppanille, etteivät ongelmat johdu hänestä, vaan sairaudesta. Joskus huumorista voi olla paljon apua myös vaikeissa tilanteissa.

Mikäli oman kumppanin kanssa puhuminen tuntuu liian vaikealta, voi aluksi puhua vaikkapa hoitavan lääkärin, hoitajan tai seksuaaliterapeutin kanssa. On tärkeää myös muistaa, ettei seksuaalisuus tarkoita pelkästään seksiä, vaan esimerkiksi myös hellyyttä, läheisyyttä ja aistillisuutta.

IBD ja seksuaalisuus (IBD-lehti 4/2017, pdf-artikkeli)
Jäähyväiset anaalisille nautinnoille? (teksti Sinuiksi ry:n verkkosivuilla, IBD-lehti 3/2021)
Seksuaaliterapeutti Jaana Kotirannan luento seksuaalisuudesta (Youtube-video 13.4.2021)

Sairaus voi tuoda haastetta parisuhteeseen

Mikä tahansa pitkäaikaissairaus voi tuoda parisuhteeseen omat haasteensa. Sairastuminen ja myös pitkään rauhallisena pysyneen sairauden paheneminen voi olla suuri järkytys ja kriisi. Sairauden ollessa rauhallisessa vaiheessa ei sairaus välttämättä näy parisuhteen arjessa mitenkään. Sairauden paheneminen voi kuitenkin muuttaa parisuhteen dynamiikkaa, ja se voi muuttua osittain hoivasuhteeksi. Pahimmillaan voi tuntua, että koko elämä ja parisuhde pyörii sairauden ympärillä.

Vaikka sairastunut puoliso saattaakin tarvita apua ja tukea, tulisi terveen puolison muistaa myös oma hyvinvointinsa. Myös terve puoliso saattaa tarvita tukea ja ulkopuolista keskusteluapua, jotta tilanne ei muutu hänelle liian kuormittavaksi.

Toisaalta toisen puolison sairastuminen saattaa lähentääkin pariskuntaa ja lujittaa parisuhdetta. Onkin tärkeää puhua kumppanin kanssa kaikista tunteista ja kuunnella myös toista.

Parisuhdekeskus Katajan Jaana Pelkosen luento: parisuhde voimavarana, kun kumppani sairastaa (Youtube-video 26.11.2019)

IBD:n vaikutukset perhesuunnitteluun

Ehkäisy

IBD:tä sairastavilla voidaan ehkäisy yleensä suunnitella kuten kenen tahansa kohdalla. IBD:n oireilulla ja aktiivisuudella voi kuitenkin olla vaikutusta ehkäisypillereiden toimivuuteen, koska sairauden aktiivinen vaihe saattaa aiheuttaa e-pillereiden imeytymisongelmia, jolloin niiden teho laskee. Kuparikierukka puolestaan voi aiheuttaa runsaampaa kuukautisvuotoa. Tämä voi olla ongelmallista IBD:tä sairastavalle, jolla voi olla anemiaa sairauden oireilun takia jo ennestään.

Hedelmällisyys

Aktiivinen IBD voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta oireeton ja hyvässä hoitotasapainossa oleva sairaus ei yleensä vaikuta hedelmällisyyteen. Jos vatsan alueelle on tehty leikkauksia, on sinne voinut muodostua kiinnikkeitä, jotka saattavat heikentää hedelmällisyyttä.

Miehillä IBD ei sinänsä vaikuta hedelmällisyyteen, mutta siittiöiden määrä ja liikkuvuus saattavat vähentyä tiettyjen lääkitysten seurauksena (sulfasalatsiini, kortisoni suurina annoksina).