Narsisseja.

Liikunta voi helpottaa oireita

Liikunnalla on kiistattomia terveyshyötyjä: se pidentää ikää, parantaa elämänlaatua, vähentää sydän- ja veritautien sekä syövän riskiä, vahvistaa luita, auttaa painonhallinnassa, lisää lihasmassaa ja parantaa toimintakykyä. Suoliston tulehduksen ja mahdollisen kortisonilääkityksen vuoksi on korkeampi riski sairastua osteoporoosiin. Liikunnan luita vahvistava merkitys on näin erityisen tärkeää. Lisäksi IBD-potilaiden korkeampaa paksusuolisyövän riskiä voidaan vähentää säännöllisellä liikunnalla.

Liikunta vähentää myös muiden mahasuolikanavan sairauksien riskiä, esimerkiksi ummetusta, divertikuloosia ja sappikivitautia. Liikunnalla on todettu olevan positiivinen vaikutus myös immuunijärjestelmään, ja se vähentää veren tulehdusvälittäjäaineiden määrää. Lisäksi liikunta parantaa mielialaa ja unen laatua.

Suolistosairauden akuuttivaiheessa oireet voivat hankaloittaa liikunnan harrastamista, ja erityisen raskas liikunta saattaa pahentaakin suolitaudin oireita. Raskas ja pitkäkestoinen liikunta ei akuuttivaiheessa olekaan suositeltavaa. Tutkimuksissa kuitenkin suuri osa kokee liikunnan helpottavan oireita, ja kevyt ja kohtalainen liikunta vaikuttaakin olevan turvallista lievässä ja keskivaikeassa IBD:ssä ja saattaa jopa vähentää sairauden pahenemisvaiheita.

Monet ovat huomanneet kortisonilääkityksen aiheuttavan joskus jopa yliaktiivisuutta. Levon ja rentoutumisen tärkeys on kuitenkin hyvä muistaa, vaikka olo tuntuisikin energiseltä.

Remissiovaiheessa rankempikin liikunta on todennäköisesti turvallista. Remissiovaiheet onkin hyvä käyttää peruskunnon kasvattamiseen. Tärkeää on kuunnella omaa kehoaan ja harrastaa liikuntaa omien mieltymystensä ja voimavarojensa mukaisesti.