Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Sopeutumisvalmennus-kirja

Sopeutumisvalmennus – suomalaisen kuntoutuksen oivallus

Sopeutumisvalmennuksen juuret ovat järjestöjen toiminnassa. Hyvien käytäntöjen kautta se on muodostunut lakisääteiseksi ja maailmanlaajuisesti katsottuna ainutlaatuiseksi toiminnaksi. Järjestöjen sopeutumisvalmennustoiminta on alkanut jo 60-luvulla ja myös IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden sopeutumisvalmennukseen. Yhdistyksen sopeutumisvalmennuskursseista, jotka jatkuu vuodesta 2021 nimellä Sopeutumista tukevat kurssit.

Kirjahankkeen takana on yli 12 vuotta toiminut järjestöjen sopeutumisvalmennusta tekevistä työntekijöistä koostuva sopeutumisvalmennustyöryhmä. Ryhmään kuuluu kymmenen järjestöä: Iholiitto, Epilepsialiitto, Invalidiliitto, Suomen MS-liitto, Suomen Reumaliitto, Munuais- ja maksaliito, Lihastautiliitto, Suomen CP-liitto, Aivoliitto ja Aivovammaliitto. Kirjan kirjoittajissa on sekä tutkijoita että sopeutumisvalmennuksen kehittäjiä ja toteuttajia. Päätoimittajana toimi kehittämispäällikkö Hely Streng Invalidiliiton Lahden kuntoutuskeskuksesta.

Kirjan voit lukea sähköisessä pdf-muodossa.