Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Sopeutumista tukevat kurssit

Kaipaatko lisää tietoa IBD:stäsi? Haluatko tukea ja keinoja itsestäsi huolehtimiseen sekä elämänilon säilyttämiseen? Sopeutumista tukevilla kursseillamme voit oppia Crohnin taudistasi tai colitis ulcerosastasi muilta samassa tilanteessa olevilta ja saada vertaistukea.

Kurssimme on tarkoitettu IBD:tä (Crohnin tautia tai colitis ulcerosaa) sairastaville ja heidän läheisilleen. Myös avanne- ja J-pussi-leikatut voivat osallistua kursseille.

Ryhmämuotoisissa kursseissa vertaistuki on keskeistä. Kurssien tavoitteena on antaa osallistujille tietoa sairaudesta, taitoja pitkäaikaissairauden kanssa elämiseen, sekä tukea fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tärkeintä kurssille osallistumisessa on avoin mieli ja halu jakaa kokemuksia ja kokeilla uusia asioita.

IBD ja muut suolistosairaudet ry järjestää vertaistukipainotteisia sopeutumista tukevia kursseja (ennen sopeutumisvalmennuskurssi) Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) saadulla avustuksella, joka katetaan Veikkauksen tuotoilla IBD:tä sairastaville.

Mitä kurssilla tapahtuu?

Vertaistuki, muiden samassa tilanteessa olevien kohtaaminen ja kokemusten vaihto ovat tärkeä osa kurssia. Kursseilla, joille osallistutaan läheisten kanssa, myös läheisillä on mahdollisuus kokemusten vaihtoon omassa ryhmässä.

Kurssien aikana tarjotaan muun muassa tietoa IBD:stä ja sen hoitamisesta, ravitsemuksesta ja ruokavaliosta, sekä sosiaaliturvasta ja -palveluista. Kurssin ohjelmassa on asiantuntijaluentoja, keskusteluryhmiä ja pienryhmätyöskentelyä. Ohjelma lähetetään osallistujille ennen kurssia.

Kurssin ohjelma on maksutonta. Kurssien omavastuu on 20 € / vrk / aikuinen sisältääen täysihoidon: majoituksen pääsääntöisesti 2 hengen huoneissa, joka tukee kurssin tavoitteita, vertaistuen ja osallisuuden toteutumista. Jos asiakas haluaa henkilökohtaisen syyn perusteella majoittua huoneessa yksin ja se on mahdollista järjestää kurssipaikassa, asiakas maksaa itse siitä aiheutuvan lisämaksun.

Perhekurssilla perhehuoneissa sekä ruokailut ohjelman mukaan (aamiainen, lounas, iltapäivän välipala, päivällinen ja iltapala).

Kurssin omavastuuosuudesta voi anoa myös vapautusta taloudellisin perustein. Hakemus tulee toimittaa yhdistykselle 5 arkipäivän sisällä kurssivalintailmoituksen vastaanottamisesta laskien.

Kurssille hakeminen ja valinnat

Kurssit 2024 -sivulta löydät sopeutumista tukevat kurssimme ja niiden hakuohjeet. Kursseille on käynnissä jatkuva haku, eli voit lähettää hakemuksen koska tahansa hakuaikana. Sähköiset hakulomakkeet löytyvät kunkin kurssin kohdalta.

Katso tarkemmat hakuohjeet ja tutustu osallistujien valintaperusteisiin.

Kurssien ilmoittautumis- ja peruutusehdot

Jos kurssilainen ei saavu tilaisuuteen, hänen pitää esittää lääkärintodistus. Ilman ilmoitusta tai lääkärintodistusta kurssilaiselta veloitetaan osallisuudestaan aiheutuneet kulut ja omavastuu osuutta ei palauteta.