Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Sopeutumista tukevat kurssit

Sopeutumista tukevilla kursseillamme voit oppia IBD:stäsi eli Crohnin taudistasi tai haavaisesta paksusuolentulehduksestasi muilta samassa tilanteessa olevilta ja saada vertaistukea. Kurssilla saat myös tietoa ja ohjausta asiantuntijaluentojen kautta. Kurssimme on tarkoitettu IBD:tä sairastaville ja osa myös heidän läheisilleen. Myös avanne- ja J-pussi-leikatut voivat osallistua kursseille!

Ryhmämuotoisissa kursseissa vertaistuki on keskeistä. Kurssien tavoitteena on antaa osallistujille tietoa sairaudesta, taitoja pitkäaikaissairauden kanssa elämiseen, sekä tukea fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tärkeintä kurssille osallistumisessa on avoin mieli ja halu jakaa kokemuksia ja kokeilla uusia asioita.

Mitä kurssilla tapahtuu?

Kurssien aikana tarjotaan tietoa IBD:stä ja sen hoitamisesta, ravitsemuksesta ja ruokavaliosta, sekä sosiaaliturvasta ja -palveluista. Kurssin ohjelmassa on asiantuntijaluentoja, keskusteluryhmiä ja pienryhmätyöskentelyä. Myös vertaistuki, muiden samassa tilanteessa olevien kohtaaminen ja kokemusten vaihto ovat tärkeä osa kurssia. Kursseilla, joille osallistutaan läheisten kanssa, myös läheisillä on mahdollisuus kokemusten vaihtoon omassa ryhmässä.

Kurssien omavastuu on 20 € / vrk / aikuinen sisältäen täysihoidon, eli majoituksen sekä ohjelmanmukaiset ruokailut, eli kokonaisina päivinä aamiaisen, lounaan, iltapäivän välipalan, päivällisen ja iltapalan. Majoitus on pääsääntöisesti kahden hengen huoneissa, tukien kurssin tavoitteita: vertaistuen ja osallisuuden toteutumista. Jos kurssilainen haluaa henkilökohtaisen syyn perusteella majoittua huoneessa yksin ja jos se on mahdollista järjestää kurssipaikan puolesta, kurssilainen maksaa itse siitä aiheutuvan lisämaksun. Perhekurssilla majoittuminen on perhehuoneissa.

Kurssin omavastuuosuudesta voi anoa vapautusta taloudellisin perustein. Hakemus tulee toimittaa yhdistykselle viiden arkipäivän sisällä kurssivalintailmoituksen vastaanottamisesta laskien.

Kurssille hakeminen ja valinnat

Kurssit 2024 -sivulta löydät sopeutumista tukevat kurssimme ja niiden hakuohjeet. Kursseille on käynnissä jatkuva haku, eli voit lähettää hakemuksen koska tahansa hakuaikana. Sähköiset hakulomakkeet löytyvät kunkin kurssin kohdalta.

Katso tarkemmat hakuohjeet ja tutustu osallistujien valintaperusteisiin.

Kurssien ilmoittautumis- ja peruutusehdot

Yhdistyksen yleisiin ilmoittautumis- ja peruutusehtoihin tulee tutustua etukäteen. Jos kurssilainen ei saavu tilaisuuteen, hänen pitää esittää lääkärintodistus. Ilman ilmoitusta tai lääkärintodistusta kurssilaiselta veloitetaan osallisuudestaan aiheutuneet todelliset kulut, omavastuuosuutta ei palauteta.