Kaksi ikääntyvää naista keskustelee pöydän ääressä iloisena

Ikääntyvien toiminta

Järjestämme vertaistoimintaa ikääntyville, eli 60 vuotta täyttäneille suolistosairauksia sairastaville ja heidän läheisilleen.

Vertaistapaamisten tavoitteena on vahvistaa arjessa jaksamista, mahdollisista sairauden tuomista haasteista huolimatta. Ajatuksena on, että vertaistuen saaminen on helppoa asuinpaikkakunnasta riippumatta. Ikääntyvien vertaistoiminta on avointa kaikille suolistosairaille läheisineen; toiminta rahoitetaan STEA-avustuksin eikä mukaan tuleminen edellytä jäsenyyttä.

Tervetuloa mukaan!

Tulossa olevat tapahtumat

Päivitämme tulevia tapahtumia tällekin sivulle. Niitä ovat:

  • Asiantuntijaluennot yhdistyksen YouTube-livenä sekä tallenteena
  • Iloa elämään -keskustelusarja Teams -alustalla
  • Ryhmäpuhelut nimensä mukaisesti puhelimitse
  • Hyvän olon teemapäivät kasvokkain eri puolilla Suomea sekä Teams -alustalla
  • Hyvinvointipäivät kasvokkain eri puolilla Suomea
  • Voimavarakurssit kasvokkain ja Teams -alustalla

Ohessa ovat lyhyet kuvaukset tulevista tapahtumista. Jokaisen tapahtuman lopussa on kohta ‘Lue lisää:’ ja alleviivattu violetti kirjoitus. Kun viet hiiren tekstin päälle ja klikkaat alleviivattua tekstiä hiiren vasemmalla painikkeella tai älypuhelimen ruudulla napautat violetin tekstin kohdalta sormella, pääset lukemaan tarkemman tapahtumakuvauksen yhdistyksen tapahtumakalenteriin.

Kuva nuotiotulilta ja teksti: Hyvän olon teemapäivä. Vertaisuutta ja voimavaroja sinulle ja läheisellesi.

Hyvän olon teemapäivä Lahdessa ke 21.8.2024 klo 13.00 – 16.00 Siikaniemen kurssikeskuksen grillikatoksella Ohjelmassa kevyttä liikuntaa aivojen treenausta unohtamatta. Loimuavien tulien äärellä vietämme leppoisaa yhdessäoloa valmistaen gluteenitonta ja laktoositonta välipalaa. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Keliakialiiton K65 -hankkeen kanssa henkilöille, joilla on jokin suolistosairaus ja/tai keliakia. Osallistua voi yksin tai läheisen kanssa. Ilmoittautuminen 14.8. mennessä puh. 050 591 6566, Anne Pälve. Lue lisää: Teemapäivä Lahdessa

Kuva, jossa mies tietokoneen äärellä. Teksti: Verkkoryhmä. Elämää divertikuloosin kanssa. Vertaisuutta ja iloa.

Verkkovertaisryhmä divertikuloosia sairastaville ke 4., 11. ja 18.9. Teams -tapaamisina. Tule mukaan keskustelemaan ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät ja jakavat samankaltaisia kokemuksia elämästä divertikuloosin kanssa. Ryhmän alustukset tarjoavat ideoita omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Tässä elämänmakuisessa ryhmässä on lupa puhua muustakin kuin sairaudesta. Ilmoittaudu mukaan ma 26.8. mennessä. Lue lisää: verkkovertaisryhma divertikuloosia sairastaville/

Kuvituskuva, jossa teksti: Asiantuntijaluento. Milla Saajanaho, terveystieteiden tohtori.

Terveystieteiden tohtori Milla Saajanahon verkkoluento ke 18.9. klo 17-18 käsittelee hyvän ikääntymisen elementtejä: Kuinka voimme itse vaikuttaa ikääntymiseemme ja elämänlaatuumme, vai voimmeko? Kuulijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ennakkoon. Luento tallennetaan ja on jälkikäteen katsottavissa tälle sivulle päivittyvällä linkillä. Lue lisää: linkki tapahtumakalenteriin päivittyy myöhemmin.

Kuva ravitsemusterapeutti Miikasta sekä teksti: Teemapäivä. Ravitsemusterapeutin tietoisku.

Teemapäivä ti 24.9. Kuopion pääkirjastolla ja etäyhteyksin Teamsissa. Ohjelmassa ravitsemusterapeutin FODMAP -tietoisku, kokemuspuheenvuoro ja vagushermoharjoitussarja. Kuulijoilla on mahdollisuus esittää ennakkokysymyksiä ravitsemusterapeutille. Haluaisitko olla mukana Teamsin välityksellä kotoasi käsin? Ilmoittaudu pe 20.9. mennessä.

Lue lisää: Teemapäivä Kuopiossa ja Teamsin välityksellä

Kuvassa kaksi hymyilevää naista ja teksti: Vertaispäivät. Vertaisuutta, virkistystä ja iloa. Ikääntyville omaa ohjelmaa.

Syksyn vertaispäiviä vietetään tänä vuonna Keski-Suomen Laukaassa kylpylähotelli Peurungassa, pe-su 27.-29.9.

Lauantain ohjelmassa on ikääntyville omaa ohjelmaa.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 30.8. Lisätietoa ja ilmoittautumisen löydät verkkosivuiltamme. Lue lisää: Syksyn vertaispäivät

Kuva, jossa nainen puhuu puhelimessa ja teksti: Ryhmäpuhelu. Piristystä arkeen vain puheluun vastaamalla!

Puhelinryhmä on 3–4 hengen pienryhmä, joka kokoontuu 4 kertaa tunniksi käsittelemään ikääntyvien hyvinvointia lisääviä arkisia aiheita, ja keskusteluteemat tehdäänkin osallistujien toiveiden perusteella.

llmoittaudu 26.9.2024 mennessä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tapaamisten alkaessa ohjaaja soittaa kaikille, joten riittää, että sinulla on puhelin, ja että olet vain valmiina vastaamaan puheluun. Lue lisää: Piristystä päivään puhelinryhmästä.

Kuva, jossa mies puhuu puhelimessa ja teksti: Ryhmäpuhelu. Tule vapaaehtoiseksi linjoille mukaan!

Kiinnostaisiko sinua ryhtyä ryhmäpuheluiden ohjaajaksi? 

Tämä vapaaehtoispesti on määräaikainen, ja se sisältää 2h koulutuksen pe 4.10., alkukartoitus-puhelut 3–4 osallistujalle sekä tunnin mittaiset ryhmäpuhelut kerran viikossa neljän viikon ajan, samana viikonpäivänä ja kellonaikana. Ohjaajana voit itse määritellä sinulle sopivan ajan eli se voi olla myös vaikka illemmalla. Ilmoittaudu mukaan ke 25.9. mennessä. Lue lisää: Perehdytys ryhmäpuheluohjaajille.

Kuva, jossa nainen kirjoittaa kynällä paperille ja teksti: Verkkoryhmä. Vertaisuutta, iloa ja näkökulmia pitkään sairastaneille naisille.

Naisten toiminnallinen ryhmä kokoontuu viisi kertaa Teamsissa.

Ryhmä tarjoaa uusia näkökulmia sairauden kuormittavuuden käsittelyyn. Lisäksi se antaa tilaisuuden tarkastella omaa elämää monipuolisten tehtävien ja vertaiskeskustelujen kautta elämänmyönteisesti – ja muustakin kuin suolistosairausnäkökulmasta. Kuusi paikkaa täytetään ilmoittautumis-järjestyksessä to 24.10.2024 mennessä. Lue lisää: Naisten verkkoryhmä.

Kuva, jossa teksti: verkkokeskustelu. Iloa elämään -sarja ikääntymisaihein.

Uusi Teams-tapaamisten sarja, jossa ikääntymisen ammattilaiset keskustelevat vapaamuotoisesti osallistujien kanssa eri teemoista. Elämän ilo ja -merkityksellisyys 9.10., johon ilmoittautuminen 1.10. mennessä ja Iloa vapaaehtoisuudesta 23.10., johon ilmoittautuminen 14.10.

Lue lisää:

Elämänilo ja -merkitys

Iloa vapaaehtoisuudesta

Kuva, jossa näkyy hymyilevä nainen ja teksti: Hyvinvointipäivät. Vertaisuutta ja voimavaroja sinulle ja läheisellesi.

Hyvinvointipäivät toteutetaan yhteistyössä Keliakialiiton K65 -hankkeen kanssa henkilöille, joilla on jokin suolistosairaus ja/tai keliakia. Osallistua voi yksin tai läheisen kanssa. Lue lisää:

Lohja 9.–11.10.

Imatra 12.–14.11.

Vuokatti 2.–4.12.

Nurmes 11.–12.12.

Kuva, jossa mies ja nainen seisovat rinnakkain sekä teksti: Kurssi. Vertaisuutta ja voimavaroja sinulle ja läheisellesi.

Voimavarakurssi järjestetään Kangasalan Apilassa ti – to 29. – 31.10.

Kurssi on tarkoitettu sairastuneelle läheisineen. Voimavarakurssien tarkoituksena on tukea osallistujien jaksamista ja mahdollistaa vertaistuki. Kurssi sisältää alustuksia ja toiminnallisia osioita, jotka herättelevät ajatuksia ja antavat konkreettisia työkaluja hyvinvoinnin tueksi.

Lue lisää: Voimavarakurssi Ilmoittautumislinkki avautuu elokuussa

Sivu päivittyy, katso tällä aikaa kaikki tulevat vertaistapahtumat!

Kuva, jossa mustikoita. Teksti: Hyvää kesää! Johanna lomailee 19.7. - 9.8.

Kaikkea hyvää kesäänne!

Palaan kesälomilta töihin maanantaina 12.8.2024, kun pakastin on täynnä mustikoita ja vadelmia talven varalle.

Voita myös ottaa yhteyttä 60 vuotta täyttäneiden toiminnan järjestösuunnittelija Johanna Lahtiseen, johanna.lahtinen@ibd.fi tai 040 670 8945!


Menneet tapahtumat

17.6.2024 Jyväskylä Hyvän olon teemapäivä Teemapäivä Kiviniemen kesämajalla

11.6.2024 Lappeenranta ryhmätoimintamateriaaliperehdytys vapaaehtoisille ryhmänohjaajille Etelä-Karjalan eri paikkakuntien Seniorikahvit-toiminnan järjestämiseen yhteistyössä Etelä-Karjalan Keliakiayhdistyksen ja Keliakialiiton K65 -hankkeen kanssa. Tiedotettu yhdistyksen Facebookissa sekä henkilökohtaisin sähköpostein Etelä-Karjalan alueelle yli 60-vuotiaille, jotka ovat ilmoittaneet sähköpostinsa jäsenrekisteriin.

10.6.2024 Lappeenranta Hyvän olon teemapäivä Teemapäivä Marjolan laavulla

24.5.2024 Kuusamo Hyvän olon teemapäivä Teemapäivä Kuusamon Tropiikin kodalla

23.5.2024 Rovaniemi Hyvän olon teemapäivä Teemapäivä Alakorkalon laavulla

22.5.2024 Oulu Hyvän olon teemapäivä liikunnallinen teemapäivä Oulussa

15.5.–5.6. Jämsän Kuorevesi Luonto- ja maatilaryhmä Vertaistoimintaa maatilalla

Sivusta kuvattuna kaksi 60 vuotta täyttänyttä naista, joilla molemmilla on mustat paidat ja vaaleat lyhyet hiukset, katsoo kameran ohitse ja nauraa