Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Kelan ja muiden järjestöjen kurssitarjonta IBD:tä sairastaville 2024

KELA

Kelan järjestämät sopeutumisvalmennuskurssit IBD:tä sairastavalle aikuiselle, joka on työelämässä, palaamassa työelämään (esim. kuntoutustuella), opiskelee tai on eläkkeellä.

”Sairaus ei määrittele tulevaisuutta”

Aleksi Hautamäki, 20, sairastui jo lapsena Crohnin tautiin, jonka vuoksi hän joutui hätäleikkaukseen ja sai väliaikaisen avanteen. Kelan IBD-sopeutumisvalmennuskurssi osoittautui antoisaksi – muiden sairastuneiden ymmärrys ja hyväksyntä merkitsivät paljon.
Lue tai kuuntele Aleksi tarina kurssista Kelan Elämässä sivuilta.

Kursseille haetaan Kelan lomakkeella KU 132, joka toimitetaan täytettynä asuinpaikan Kelan toimistoon tai sähköisesti tämän linkin kautta. Liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Kurssille pääsyn edellytyksenä on, että työ-, opiskelu- ja toimintakykyä voidaan turvata tai parantaa suunnitellulla kuntoutuksella.

Kursseille voi hakea jatkuvasti. Kuntoutujia valitaan koko maasta. Kursseille on mahdollista osallistua toistuvasti perustelluista syistä. Kurssin ajalta on mahdollista hakea Kelasta kuntoutuspäivärahaa sekä korvausta matkakustannuksista. Kurssilla on majoitus kahden hengen huoneissa Kelan kustantamana.

Lue aikuisten kurssin palvelunkuvaus. Lisätietoja kurssin kustannuksista ja korvauksista saa omasta Kelan paikallistoimistosta. Tarkemmat tiedot kursseista Kelan sivuilta.

Kurssit IBD:tä sairastavalle aikuisille 2024

15.–19.4. Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku

15.–19.4. Kruunupuisto, Punkaharju

3.–7.6. Kruunupuisto, Punkaharju

16.–20.9. Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku

11.–15.11. Kruunupuisto, Punkaharju


KELAn IBDtä sairastavan lapsen tai nuoren perheet yksilökuntoutus

Kelan sopeutumisvalmennuskurssit IBDtä sairastaville lapsille päättyi 1.1.2024. Kelalla oli tarkistelussa 2019–2023 kurssit ja niiden toteutumisaste oli kovin heikko. 

Palvelun tilalle tuli harkinnanvarainen tai vaativa lääkinnällinen yleissairauksien yksilökuntoutus lapselle ja nuorelle. Läheiset osallistuvat lapsen tai nuoren kuntoutukseen yleensä koko kuntoutuksen ajan. Nuoren palvelussa läheiset voivat halutessaan olla mukana vain osan aikaa. 
Lue lisää yksilökuntoutuksesta Kelan sivuilta tai tästä PDF-muotoisesta infoesitteestä.


Muut järjestöt

Finnilco järjestää vertaistukikursseja avanne- ja vastaavasti leikatuille ja anaali-inkontinenssipotilaille. Kursseilta saa vertaistuen lisäksi tietoa esimerkiksi avanteen tai J-säiliön hoidosta, sopivasta ruokavaliosta, avannetarvikkeista, ihonhoidosta, henkisestä sopeutumisesta ja sopivasta liikunnasta. Virkistystä unohtamatta! Kursseilla on lisäksi mahdollisuus henkilökohtaiseen tapaamiseen avannehoitajan kanssa.

Hakijoiden valintakriteerit sekä tarkempaa tietoa hakuohjeista löytyy heidät kotisivuilta. Lisätietoa saa myös Finnilcon toimistolta, puh. 040 7169 080 (puhelinaika klo 9-13).

Munuais- ja maksaliitto (MUMA) järjestämät kurssit ovat tarkoitettu maksasairautta sairastaville. Teemat nousevat sopivan painon ja hyvän ravitsemustilan ylläpitämisestä myös silloin kuin liitännäissairautena on IBD tai muu suolistosairaus. Kurssi sopii myös rasvamaksaa sairastaville.

Kurssi on osallistujille maksuton sisältäen täysihoidon. Lue lisää kursseista Munuais- ja maksaliiton sivuilta.

23.-25.5.2024 Mielekäs maksa. Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Vuorela 
Kurssi on tarkoitettu maksasairaille ja heidän läheisilleen. Haku päättyy 3.4.2024.

12.-14.9.2024 Ravinnosta hyvinvointia. Hotelli Keurusselkä, Keuruu
Kurssi on tarkoitettu maksasairaille ja heidän läheisille. Haku päättyy 1.8.2024.

Hakulomakkeet ja lisätietoa kursseista löydät klikkaamalla tästä. Lisätietoja antaa Munuais- ja Maksaliiton asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett, puh. 040 534 0683.

Järjestöjen kurssikalenteri

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen Veikkauksen tuella toteuttamat hyvinvointia ja toimintakykyä tukevat kurssit. Kurssikalenterista löydät valtakunnallisesti sekä tulevia että jo toteutuneita kursseja. Pääset kalenteriin tästä.