
Kelan ja muiden järjestöjen kurssitarjonta IBD:tä sairastaville 2023
KELA Sopeutumisvalmennuskurssit IBD:tä sairastavalle aikuiselle
Sopeutumisvalmennuskurssit on kohdennettu Crohnin tautia tai colitis ulcerosaa sairastavalle aikuiselle, joka on työelämässä, palaamassa työelämään (esim. kuntoutustuella), opiskelee tai on eläkkeellä.
”Sairaus ei määrittele tulevaisuutta”
Aleksi Hautamäki, 20, sairastui jo lapsena Crohnin tautiin, jonka vuoksi hän joutui hätäleikkaukseen ja sai väliaikaisen avanteen. Kelan IBD-sopeutumisvalmennuskurssi osoittautui antoisaksi – muiden sairastuneiden ymmärrys ja hyväksyntä merkitsivät paljon.
Lue tai kuuntele Aleksi tarina kurssista Kelan Elämässä sivuilta.
Kursseille haetaan Kelan lomakkeella KU 132, joka toimitetaan täytettynä asuinpaikan Kelan toimistoon tai sähköisesti. Liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Kurssille pääsyn edellytyksenä on, että työ-, opiskelu- ja toimintakykyä voidaan turvata tai parantaa suunnitellulla kuntoutuksella.
Kursseille voi hakea jatkuvasti. Kuntoutujia valitaan koko maasta. Kursseille on mahdollista osallistua toistuvasti perustelluista syistä.
Kurssin ajalta on mahdollista hakea Kelasta kuntoutuspäivärahaa sekä korvausta matkakustannuksista. Kurssilla on majoitus kahden hengen huoneissa Kelan kustantamana.
Aikuisten kurssin palvelunkuvaus.
Lisätietoja kurssin kustannuksista ja korvauksista saa omasta Kelan paikallistoimistosta. Tarkemmat tiedot kursseista Kelan sivuilta.
Kurssit IBD:tä sairastavalle aikuisille, jakso 5 vuorokautta
Ajankohta ja kurssipaikka
27.–31.03.2023 Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku
11.–15.04.2023 Kruunupuisto, Punkaharju
05.–09.06.2023 Kruunupuisto, Punkaharju
18.–22.09.2023 Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku
20.–24.11.2023 Kruunupuisto, Punkaharju
4.–8.12.2023 Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku
KELA Perhekurssi IBD:tä sairastavalla lapselle
Perhekurssi soveltuu lapselle, joka on yli 1-vuotias alle kouluikäinen, alakoululainen tai yläkoululainen jolla on todettu Crohnin tauti tai colitis ulcerosa. Jolla on tarve kurssimuotoiseen kuntoutukseen. Jonka toimintakyky on sellainen, että hän pystyy osallistumaan kurssille täysipainoisesti. Kurssille voidaan valita myös lapsia, joiden sairaus ei hoidosta huolimatta ole hyvässä hoitotasapainossa.
Lapsen perhe 1–2 läheistä aikuista ja 1-2 sisarusta osallistuu kuntoutukseen koko kuntoutuksen ajan yhdessä lapsen kanssa.
Jos lapsella on yli 2-vuotiaita sisaruksia tätä enemmän, Kela arvioi, onko heidän osallistumisensa kurssille tarpeen asiakkaana olevan lapsen kuntoutumisen kannalta. Kela myös selvittää palveluntuottajalta, voiko palveluntuottaja toteuttaa kuntoutuksen useammalle sisarukselle. Alle 2-vuotias sisarus voi osallistua aina kurssille.
Perhe voi yöpyä kuntoutuspaikassa tai käydä kuntoutuksessa päivittäin kotoa käsin.
Palveluntuottaja on yhteydessä perheeseen ennen kuntoutusta ja kuntoutuksen jälkeen. Perhekursseilla voi olla mukana koko perhe, joka saa tietoa lapsen sairaudesta sekä tukea sairauden kanssa elämiseen.
Lapsia ohjataan myös tunnistamaan oman sairautensa oireet ja löytämään keinoja oireiden pahenemisen estämiseen. Perhekurssien ohjelma on hyvin monipuolista, siinä on ohjelmaa sekä yhdessä että erikseen lapsille, sisaruksille ja vanhemmille.
Kurssin aikana henkilökunta antaa tietoa ja ohjausta sairaudesta sekä tukee elämäntapa-asioissa. Lisäksi jakson aikana vertaistuen kautta kuntoutujat saavat tukea itsetuntoon ja arkea helpottaviin asioihin.
Palvelunkuvaus IBD lapsen perhekurssille
IBD:tä sairastavien lasten ja nuorten perheille, jakso 5 vuorokautta
Ajankohta ja paikka
20.–24.03.2023 Verve Lahti, Lahti
4.–8.12.2023 Verve Lahti, Lahti
Lue lisätietoa Kelan kuntoutus kursseille hakemisesta.
Finnilco
Järjestää vertaistukikursseja avanne- ja vastaavasti leikatuille ja anaali-inkontinenssipotilaille
Kursseilta saa vertaistuen lisäksi tietoa esimerkiksi avanteen tai J-säiliön hoidosta, sopivasta ruokavaliosta, avannetarvikkeista, ihonhoidosta, henkisestä sopeutumisesta ja sopivasta liikunnasta. Virkistystä unohtamatta! Kursseilla on lisäksi mahdollisuus henkilökohtaiseen tapaamiseen avannehoitajan kanssa.
Osa Finnilcon kursseista on suunnattu myös leikatun läheisille. Läheinen voi olla esimerkiksi puoliso, vanhempi, lapsi tai hyvä ystävä, jonka kanssa kohderyhmään kuuluvalla on päivittäistä kanssakäymistä.Kursseihin sisältyy osallistujalle täysihoito kahden hengen huoneessa, tai koronatilanteen mukaan yhden hengen huoneessa. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia, sillä ne järjestetään STEA:n avustuksella.
Hakijoiden valintakriteerit sekä tarkempaa tietoa hakuohjeista löytyy heidät kotisivuilta.
Lisätietoa saa myös Finnilcon toimistolta, puh. 040 7169 080 (puhelinaika klo 9-13) tai annukka.ylisaari(a)finnilco.fi
Munuais- ja maksaliitto (MUMA)
Ravinnosta hyvinvointia, ohjattu ryhmämuotoinen kurssi
Kurssi on tarkoitettu maksasairautta sairastaville. Teemat nousevat sopivan painon ja hyvän ravitsemustilan ylläpitämisestä myös silloin kuin liitännäissairautena on IBD tai muu suolisairaus. Kurssi sopii myös rasvamaksaa sairastaville.
Aika: 20.–23.4.2023
Kurssipaikka: Varalan urheiluopisto, Tampere
Ilmoittautuminen päättyy: 7.3.2023
Kurssilla etsitään keinoja itselle sopivan ravitsemuksen tunnistamiseksi ja arjen sujuvuuden lisäämiseksi. Kurssin aikana on eri asiantuntijoiden alustamina teemakeskusteluja, vertaisryhmäkeskusteluita sekä mukavaa yhdessä tekemistä ruoan merkeissä.
Kurssi on osallistujille maksuton sisältäen täysihoidon. Kurssille haetaan sähköisellä hakulomakkeella oheisesta linkistä ravinnostahyvinvointia2023. (Siirryt sähköiselle lomakkeelle).
Kurssia varten ei tarvita lääkärinlausuntoa. Hakemuksessa sitä kuitenkin kysytään. Valitse siinä kohdassa valikosta, en toimita.
Lisätietoja:
Tarja Teitto-Tuckett
Asiantuntija
040 5340683
Järjestöjen kurssikalenteri
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen Veikkauksen tuella toteuttamat hyvinvointia ja toimintakykyä tukevat kurssit. Kurssikalenterista löydät valtakunnallisesti sekä tulevia että jo toteutuneita kursseja.