Neljä nuorta aikuista keskustelee pöydän ääressä Croco-viikonlopussa. Taustalla hirsiseinä ja pelastusrengas. Kuva Pasi Määttänen.

Kelan ja muiden järjestöjen kurssitarjonta IBD:tä sairastaville 2022-2023

Kelan sopeutumisvalmennuskurssit IBD:tä sairastaville

”Sairaus ei määrittele tulevaisuutta”

Aleksi Hautamäki, 20, sairastui jo lapsena Crohnin tautiin, jonka vuoksi hän joutui hätäleikkaukseen ja sai väliaikaisen avanteen. Kelan IBD-sopeutumisvalmennuskurssi osoittautui antoisaksi – muiden sairastuneiden ymmärrys ja hyväksyntä merkitsivät paljon.
Lue tai kuuntele Aleksi tarina kurssista Kelan Elämässä sivuilta.

Kursseille haetaan Kelan lomakkeella KU 132, joka toimitetaan täytettynä asuinpaikan Kelan toimistoon tai sähköisesti. Liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto. Kurssille pääsyn edellytyksenä on, että työ-, opiskelu- ja toimintakykyä voidaan turvata tai parantaa suunnitellulla kuntoutuksella.

Kursseille voi hakea jatkuvasti. Kuntoutujia valitaan koko maasta. Kursseille on mahdollista osallistua toistuvasti perustelluista syistä.

Kurssin ajalta on mahdollista hakea Kelasta kuntoutuspäivärahaa sekä korvausta matkakustannuksista. Kurssilla on majoitus kahden hengen huoneissa Kelan kustantamana.

Lisätietoja kurssin kustannuksista ja korvauksista saa omasta Kelan paikallistoimistosta. Tarkemmat tiedot kursseista Kelan sivuilta.

Aikuiset, jakso 5 vuorokautta
Kurssit IBD:tä sairastavalle aikuisille.

Kurssi on tarkoitettu työelämässä oleville, sinne palaaville, kuntoutustuella oleville, opiskeleville ja työelämästä poissaoleville kuntoutujille.

Ajankohta ja kurssipaikka

12.–16.12.2022 Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku

27.-31.03.2023 Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku

11.- 15.04.2023 Kruunupuisto, Punkaharju

05.-09.06.2023 Kruunupuisto, Punkaharju

18.-22.09.2023 Petrea kuntoutus, Holiday Club Caribia, Turku

IBD:tä sairastavien lasten ja nuorten perheille, jakso 5 vuorokautta

Kurssien kohderyhmää ovat Crohnin tautia ja/tai colitis ulcerosa sairastavat yli 1-vuotiaat, alle kouluikäiset, alakoululaiset ja yläkoululaiset.

Perhekursseilla voi olla mukana koko perhe, joka saa tietoa lapsen sairaudesta sekä tukea sairauden kanssa elämiseen. Lapsia ohjataan myös tunnistamaan oman sairautensa oireet ja löytämään keinoja oireiden pahenemisen estämiseen. Perhekurssien ohjelma on hyvin monipuolista, siinä on ohjelmaa sekä yhdessä että erikseen lapsille, sisaruksille ja vanhemmille.

Kurssin aikana henkilökunta antaa tietoa ja ohjausta sairaudesta sekä tukee elämäntapa-asioissa. Lisäksi jakson aikana vertaistuen kautta kuntoutujat saavat tukea itsetuntoon ja arkea helpottaviin asioihin.

Ajankohta ja paikka

20.-24.03.2023 Verve Lahti, Lahti

Lue lisätietoa Kelan kuntoutus kursseille hakemisesta.

Finnilco järjestää vertaistukikursseja avanne- ja vastaavasti leikatuille ja anaali-inkontinenssipotilaille

Kursseilta saa vertaistuen lisäksi tietoa esimerkiksi avanteen tai J-säiliön hoidosta, sopivasta ruokavaliosta, avannetarvikkeista, ihonhoidosta, henkisestä sopeutumisesta ja sopivasta liikunnasta. Virkistystä unohtamatta! Kursseilla on lisäksi mahdollisuus henkilökohtaiseen tapaamiseen avannehoitajan kanssa.

Osa Finnilcon kursseista on suunnattu myös leikatun läheisille. Läheinen voi olla esimerkiksi puoliso, vanhempi, lapsi tai hyvä ystävä, jonka kanssa kohderyhmään kuuluvalla on päivittäistä kanssakäymistä.Kursseihin sisältyy osallistujalle täysihoito kahden hengen huoneessa, tai koronatilanteen mukaan yhden hengen huoneessa. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia, sillä ne järjestetään STEA:n avustuksella.

Hakijoiden valintakriteerit sekä tarkempaa tietoa hakuohjeista löytyy heidät kotisivuilta.

Lisätietoa saa myös Finnilcon toimistolta, puh. 040 7169 080  (puhelinaika klo 9-13) tai annukka.ylisaari(a)finnilco.fi

Järjestöjen kurssikalenteri

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen Veikkauksen tuella toteuttamat hyvinvointia ja toimintakykyä tukevat kurssit. Kurssikalenterista löydät valtakunnallisesti sekä tulevia että jo toteutuneita kursseja.