Matkustaminen
Matkustaminen ei ole mahdottomuus suolistosairauden kanssa. Monien kokemusten mukaan vatsavaivoja voi jopa esiintyä lomalla tavallista vähemmän, kun arkistressi on poissa. Jos sairaus on aktiivinen, matkustamista ei suositella. Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa todistuksen matkustuskiellosta.
Lisätietoa ulkomailla tapahtuvasta hoidosta, lääkkeistä ja vaihto-opiskelusta löydät sivujemme Sosiaaliturva-osiosta.
Huolehdi hygieniasta
Lääkkeet
Rokotteet
Aurinko ja kuumat olosuhteet
Huolehdi hygieniasta
Ulkomailla kannattaa muistaa, että matkakohteen erilainen ruoka, bakteerikanta ja hygieniataso voivat altistaa suolistoinfektioille (ns. turistiripuli). Suolistoinfektiot puolestaan voivat laukaista IBD:n aktivoitumisen, ja ripuli voi viedä avanne- tai J-pussileikatun jopa tiputukseen. Riskiä voi pienentää hyvällä käsihygienialla ja välttämällä ruokailussa esim. pullottamatonta vettä, buffetpöytiä, majoneesipohjaisia salaatteja, irtojäätelöä ja jääpaloja.
Mikäli ripuli kuitenkin yllättää matkalla, varaa mukaan apteekin ravinneliuoksia tai esim. pikaruokaloista saatavia pieniä suolapusseja. Näin voit huolehtia neste-suolatasapainon säilyttämisestä. Käsidesi ja hygieniapyyhkeet ovat myös käytännöllisiä hygieniasta huolehtimisessa.
Lääkkeet
Ota mukaan riittävästi käyttämiäsi lääkkeitä sekä niiden reseptit siltä varalta, että ne halutaan nähdä tullissa tai turvatarkastuksessa. Lääkkeet tulee pakata alkuperäispakkauksissa käsimatkatavaroihin. Myös lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset kannattaa tarkastaa ennen matkustamista. Lisätietoa löydät Sosiaaliturva-osiosta.
Lääkäriltä saa tarvittaessa selvityksen sairaudesta ja lääkityksestä, jolloin lääkkeet saa erityisluvalla käsimatkatavaroihin ilman rajoituksia. Mikäli sinulla on avanne, ota varmuuden vuoksi mukaan kaksinkertainen määrä matkan ajaksi tarvitsemiasi tarvikkeita, ja muista pakata avannepussin hoidossa tarvitsemasi sakset lentokoneen ruumaan, sillä ne poistetaan käsimatkatavarasta.
Matkustaminen kannattaa ottaa puheeksi myös hoitavan lääkärin kanssa ennakkoon. Keskustele erityisesti matkalle tarvittavista ylimääräisistä lääkkeistä ja toimintaohjeista: mitä tehdä esimerkiksi silloin, jos saat vatsataudin tai suolistosairaus aktivoituu.
Jotkut lääkkeet voivat altistaa auringonvalolle ja ihon palamiselle. Tutki tarkkaan lääkkeidesi tuoteselosteet ja huolehdi ihon suojaamisesta auringolta.
Rokotteet
Selvitä hyvissä ajoin, mitä rokotteita tarvitset kohdemaahan. Kohdemaan yleiseen tilanteeseen ja rajoituksiin kannattaa tutustua etukäteen. Tietoa eri maihin suositeltavista rokotuksista THL:n sivuilla.
Aurinko ja kuumat olosuhteet
Matkustaminen aurinkoisiin kohteisiin voi houkutella, mutta suolistosairauteen käytetyt lääkkeet voivat herkistää ihon auringonvalolle. Auringolta suojautuminen on kaikille hyväksi, mutta erityistä huomiota suojautumiseen kannattaa kiinnittää, jos käytössä on herkistäviä lääkeaineita, kuten muun muassa eri antibiootit, IBD:nkin hoidossa käytettävät tiopuriinit (atsatiopriini, metotreksaatti) sekä jotkin biologiset lääkkeet.
Auringolle herkistäviä lääkkeitä käytettäessä iho on alttiimpi palamiselle. Palanut iho punoittaa, kutisee, kirvelee tai palanut alue saattaa turvota tai siihen voi muodostua rakkuloita. Auringon UV-valolle herkistäviä lääkkeitä käytettäessä suositellaan kiinnitettävän erityistä huomiota siihen, että ihoa suojattaisiin vaatteilla tai erittäin korkeaa suojakerrointa sisältävillä voiteilla.
Myös riittävä veden juominen on tärkeää kaikille kesähelteillä, mutta erityisen tärkeää riittävä nesteiden saanti on silloin, jos suolistosairaus on aktiivisena, sinulla on avanne tai j-pussi tai sairastat lyhytsuolisyndroomaa. Aktiivinen suolistosairaus oireilee tyypillisesti tihentyneinä ja toistuvina ulostuskertoina. Tämä jo pelkästään kuivuttaa kehoa ja lisää tarvetta nauttia riittävästi nesteitä. Jos samaan aikaan on kesä kuumimmillaan, on erityisen tärkeää lisätä nesteiden juomista sekä varmistaa riittävä suolojen saanti.
Nesteitä on suositeltavaa juoda 2–3 litraa päivässä sisältäen ruuan mukana tulevat nesteet. Juotuna nesteitä tulisi päivittäin nauttia noin 1,5 litraa. Helteillä nesteiden saantia tulisi lisätä noin 0,5–1 litran verran. Pelkän veden juomisen sijaan olisi hyvä nauttia myös esimerkiksi laimennettua mehua, mehujuomia, vähä hiilihappoista kivennäisvettä tai mehukeittoa, jotka imeytyvät tehokkaammin. Kahvin, teen ja alkoholipitoisten juomien nauttiminen lisää virtsan eritystä ja näin nesteiden saannin tarvetta. Suolojen saantia voi puolestaan tehostaa lisäämällä ruokaan maltillisesti suolaa tai nauttimalla suolaisia lisukkeita kuten fetaa, oliiveja, suolakurkkuja, suolakeksejä tai lihaleikkeleitä.