Kuvassa sekainen kasa vessapasseja

Vessapassi ®

Läs mer om Toapass på svenska
Learn more about Toilet card in English

Mikä Vessapassi on?

Vessapassi on kortti, jonka tarkoituksena on helpottaa eri sairauksia sairastavien pääsyä vessaan julkisilla paikoilla. Sitä voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. 

Vessapassi helpottaa elämää suoliston ja rakon oireiden ja toiminnallisten häiriöiden tai vuotohäiriöiden kanssa, jotka voivat liittyä esimerkiksi suolistosairauksiin, gynekologisiin sairauksiin, syöpäsairauksiin, neurologisiin sairauksiin tai systeemiseen skleroosiin.  

Sairaudet voivat aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa ja sairastavat voivat olla pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä: kun iskee tarve päästä vessaan, ei sitä ole aikaa etsiä. Sairastavalla voi olla myös avanne tai vaipat, joiden vaihtaminen voi olla helpompaa ja miellyttävämpää yksityisesti esimerkiksi tilavammassa esteettömässä WC:ssä. 

Miten Vessapassi toimii?

Vessapassia voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi esteettömään WC:hen, henkilökunnan WC:hen tai asiakas-WC:hen, vaikka henkilö ei olisi asiakkaana. Näin Vessapassi voi laajentaa sairastavien elinpiiriä ja parantaa heidän elämänlaatuaan.  

Vessapassi-paikat ovat ilmoittaneet, että kortti käy heidän toimipaikassaan tai tapahtumassaan. Vessapassi-tarra yleisessä vessassa voi toimia viestinä myös muille vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävällä henkilöllä on sairaus, jonka vuoksi hänelle on hyvä antaa nopeasti pääsy WC:hen esimerkiksi jonon ohittamalla. 

Vessapassia kannattaa näyttää myös muissa kuin virallisissa Vessapassi-paikoissa tarvittaessa. Samalla tietoisuus Vessapassista leviää. Passi kertoo, että vessaan pitäisi päästä pikaisesti sairauden takia. Se ei kuitenkaan takaa pääsyä kaikkiin vessoihin.  

Miten Vessapassin saa?

Vessapassi on jäsenetu, jonka voi saada liittymällä jonkun mukana olevan järjestön jäseneksi. Vessapassi on sidottu jäsenyyteen, jotta se kohdentuisi sitä tarvitseville. Huomioithan, että osalla mukana olevista yhdistyksistä Vessapassi on rajatusti tiettyjen jäsentyyppien tai diagnoosien jäsenetuna. Lisätietoa jäsenyydestä kannattaa tarvittaessa kysyä siitä järjestöstä, jonka ajattelisit sopivan itsellesi parhaiten.

Vessapassi on käytössä seuraavilla yhdistyksillä:

Ilmoittaudu Vessapassi-paikaksi!

Haluatko edistää saavutettavuutta Vessapassi-paikkana? Tutustu Vessapassi-toimintaan ja ilmoittaudu mukaan!

Vessapassi-paikaksi ryhtyminen on helppoa ja maksutonta. Mukaan lähteneet yritykset, yhteisöt, julkiset tilat ja tapahtumat on listattu omalle sivulleen.

Kysyttävää? Ole yhteydessä vessapassi@ibd.fi

Medialle

Oletko kiinnostunut tekemään juttua Vessapassi-toiminnasta? Kysy haastateltavia ja lisätietoja: IBD ja muut suolistosairaudet ry:n viestintäsuunnittelija Laura Mäkinen, laura.makinen@ibd.fi.

Kuvituskuvia löydät IBD ja muut suolistosairaudet ry:n graafisen ohjeiston kansiosta.
Vessapassin kuvissa on mainittava © IBD ja muut suolistosairaudet ry.

Vessapassi on rekisteröity tavaramerkki ®

Vessapassi on IBD ja muut suolistosairaudet ry:n rekisteröimä tavaramerkki. Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tavarat ja tuottamat palvelut muiden yritysten vastaavista. Tavaramerkki antaa haltijalleen oikeuden kieltää muita käyttämästä samaa tai sekaannusvaaran aiheuttavaa merkkiä samankaltaisten tavaroiden tai palveluiden yhteydessä. Tavaramerkit myöntää Patentti- ja rekisterihallitus.

IBD ja muut suolistosairaudet ry toimi marraskuuhun 2020 asti nimellä Crohn ja Colitis ry.