Kuvassa sekainen kasa vessapasseja

Vessapassi ®

Läs mer om Toapass på svenska
Learn more about Toilet card in English

Mikä?

Vessapassi helpottaa tiettyihin sairauksiin kuuluvien suoliston tai rakon toiminnallisten häiriöiden kanssa elämistä. Tällaisia sairauksia ovat suolistosairaudet, endometrioosi, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), vulvodynia, suolistosyöpä, tietyt neurologiset sairaudet, eturauhassyöpä, gynekologinen syöpä, rakkosyöpä, neuroendokriiniset kasvaimet ja systeeminen skleroosi. Vessapassi lisää näitä sairauksia sairastavien mahdollisuutta päästä välittömästi lähimpään vessaan.

Sairauksien ikävimpiin oireisiin voi kuulua suoliston tai rakon toiminnallinen häiriö, joka aiheuttaa jopa kymmeniä WC-käyntejä vuorokaudessa. Sairastavat voivat olla pakotettuja pysyttelemään WC:n läheisyydessä: kun tarve päästä vessaan iskee, ei sitä ole aikaa etsiä. Sairastavalla voi olla myös avannepussi tai käytössään vaipat, joiden vaihtaminen voi olla helpompaa ja miellyttävämpää yksityisesti esimerkiksi tilavammassa esteettömässä WC:ssä.

Miten se toimii?

Vessapassia voi näyttää erilaisten toimipaikkojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi esteettömään WC:hen, henkilökunnan WC:hen tai asiakas-WC:hen, vaikkei henkilö olisi asiakkaana. Näin Vessapassi laajentaa sairastavien elinpiiriä ja parantaa heidän elämänlaatuaan.

Vessapassi-tarra yleisessä vessassa voi toimia myös viestinä muille vessankäyttäjille siitä, että korttia näyttävällä henkilöllä on sairaus, jonka vuoksi hänelle on hyvä antaa nopeasti pääsy WC:hen esimerkiksi jonon ohittamalla.

Kenelle?

Vessapassi kuuluu IBD ja muut suolistosairaudet ry:n, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:n, Suomen suolistosyöpäyhdistys Colores ry:n, Neuroliiton, Liikehäiriösairauksien liitonSyöpäjärjestöjen ja Suomen sklerodermayhdistyksen jäsenetuihin. Vessapassin saa liittymällä jonkin edellä mainitun yhdistyksen jäseneksi. Huomioithan kuitenkin että kaikilla yhdistyksillä Vessapassi ei ole kaikkien jäsentyyppien etu.

Liikehäiriösairauksien liiton kautta Vessapassi kuuluu niille jäsenille, jotka sairastavat Parkinsonin tautia, epätyypillistä parkinsonismia (ns. Parkinson plus) tai Huntingtonin tautia. Vessapassin saa liiton keskustoimistosta pyytämällä. Syöpäjärjestöjen kautta Vessapassi kuuluu niille jäsenille, jotka sairastavat suolistosyöpää, eturauhassyöpää, neuroendokriinisiä kasvaimia, rakkosyöpää ja tiettyjä gynekologisia syöpiä. Järjestön jäsenet saavat Vessapassin syöpähoitajan kautta. Kysy lisätietoja yhdistykseltäsi.

Miksi Vessapassi on sidottu jäsenyyteen? Tästä kerrotaan enemmän uutisessa 16.6.2020.

Ilmoittaudu Vessapassi-paikaksi!

Haluatko edistää saavutettavuutta Vessapassi-paikkana? Tutustu Vessapassi-toimintaan ja ilmoittaudu mukaan!

Vessapassi-paikaksi ryhtyminen on helppoa ja maksutonta. Mukaan lähteneet yritykset, yhteisöt, julkiset tilat ja tapahtumat on listattu omalle sivulleen.

Kysyttävää? Ole yhteydessä vessapassi@ibd.fi

Medialle

Oletko kiinnostunut tekemään juttua Vessapassi-toiminnasta? Kysy haastateltavia ja lisätietoja: IBD ja muut suolistosairaudet ry:n viestintäsuunnittelija Maiju Ratala, maiju.ratala@ibd.fi.

Kuvituskuvia löydät IBD ja muut suolistosairaudet ry:n graafisen ohjeiston kansiosta.
Vessapassin kuvissa on mainittava © IBD ja muut suolistosairaudet ry.

Rekisteröity tavaramerkki ®

IBD ja muut suolistosairaudet ry on rekisteröinyt Vessapassin tavaramerkikseen. Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tavarat ja tuottamat palvelut muiden yritysten vastaavista. Tavaramerkki antaa haltijalleen oikeuden kieltää muita käyttämästä samaa tai sekaannusvaaran aiheuttavaa merkkiä samankaltaisten tavaroiden tai palveluiden yhteydessä. Tavaramerkit myöntää Patentti- ja rekisterihallitus.

IBD ja muut suolistosairaudet ry toimi marraskuuhun 2020 asti nimellä Crohn ja Colitis ry.