Ohjeita Vessapassi-paikkojen rekryämiseen
Haluatko rekrytoida uusia Vessapassi-paikkoja mukaan omalla paikkakunnallasi? Katso rekryäjän muistilista ja tilaa Vessapassi-esitteitä rekrytoimisen tueksi lähettämällä sähköpostia vessapassi@ibd.fi!
Rekryäjän muistilista
- Esittele asiasi selkeästi. Olisi hyvä tavoittaa joku paikan vastaava, tai jos sellaista ei ole paikalla, voi vaihtoehtoisesti muu työntekijä viedä asiaa eteenpäin.
- Voit aloittaa keskustelun esimerkiksi kysymällä, onko Vessapassi tuttu asia työntekijälle. Ihmisillä saattaa olla lähipiirissä tuttavia, jotka sairastavat jotakin sairautta, joka aiheuttaa nopeaa tarvetta päästä vessaan.
- Kerro, mikä Vessapassi on. Voit esimerkiksi näyttää omaa Vessapassiasi tai Vessapassi-esitteessä tai nettisivuilta löytyvää kuvaa.
- Jätä paikkaan Vessapassi-esite, josta myös muut työntekijät voivat tarkemmin lukea Vessapassista. Vessapassi-tarrojen käyttö on hyvä käydä työntekijän kanssa läpi, sillä tarroja on kahdenlaisia: ikkunaan tai oveen liimattavia.
- Ota mukaan iloinen ja avoin mieli. Ole ystävällinen, sillä kertomaasi asiaa paremmin ihmiset muistavat asenteesi ja olemuksesi.
- Älä pelkää epäonnistumista! Vaikka et onnistuisi heti värväämään mukaan uutta Vessapassi-paikkaa, kuulija saattaa jäädä miettimään asiaa. Lisäksi Vessapassin ja välitöntä vessaan pääsyä vaativien sairauksien tuntemus lisääntyy kerrottuasi yritykselle niistä.
Miten voin vakuuttaa yrityksen ilmoittautumaan Vessapassi-paikaksi?
Vessapassi on yksi tapa edistää saavutettavuutta ja huomioida ihmisten erilaiset tarpeet. Vessapassin avulla vessaa tarvitsevien on mahdollista päästä lähimpään vessaan välittömästi, vaikkei henkilö olisi juuri silloin asiakkaana. On tärkeä korostaa, että Vessapassin käyttöönotto helpottaa monen ihmisen elämää.
Suolen tai rakon toiminnallinen häiriö voi pakottaa pysymään wc-tilojen läheisyydessä. Tieto Vessapassi-paikoista voi rohkaista liikkumaan laajemmalla alueella tai asioimaan sen käyttöön ottaneissa paikoissa. Yritykselle on hyvä kertoa, että he toimivat hyvän asian puolesta ja laajentavat sairastavien elinpiiriä ottaessaan Vessapassin käyttöönsä.
Lähtiessään mukaan Vessapassi-paikaksi yritykset saavat hyvää ja ilmaista näkyvyyttä esimerkiksi Vessapassin somekanavissa. Vessapassi-paikat on listattu myös nettisivuillamme.
Vessapassi-paikaksi lähteminen on maksutonta ja helppoa. Vessapassi-paikaksi ilmoittaudutaan nettisivuilta löytyvän lomakkeen kautta, jonka jälkeen postitamme tarvittavan määrän ”Meillä käy Vessapassi-tarroja” ja Vessapassi-esitteen ilmoitettuun osoitteeseen. Paikan tarvitsee vain liimata tarrat paikoilleen esimerkiksi wc-tilojen oveen tai sisäänkäynnin yhteyteen sekä informoida henkilökuntaa Vessapassin käyttöönotosta esitettä hyödyntäen.
Haluatko edistää Vessapassia laajemmin omassa kunnassasi?
Myös kunnat voivat ottaa Vessapassin käyttöön omissa toimitiloissaan. Vessapassi-paikoiksi on ilmoittautunut esimerkiksi monia julkisia kirjastoja, museoita ja liikuntapaikkoja. Yksittäisten paikkojen rekrytoimisen lisäksi Vessapassia voi edistää myös laajemmin omassa kotikunnassa. Lisätietoa ja valtuustoaloitepohjan voi pyytää sähköpostitse vessapassi@ibd.fi.
Faktoja Vessapassi-paikkojen rekryämisen tueksi:
On tärkeää, että yritykset ja yhteisöt kuulevat, kuinka suurta määrää ihmisiä ajamasi asia eli Vessapassi koskettaa. Näitä faktoja voit esittää keskustelussa, jos haluat:
- Suomessa on yli 58 000 IBD-diagnoosin saanutta ihmistä. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa. Vuosittain IBD-diagnoosin saa yli 2 500 suomalaista.
- Vessapassin käyttäjiin kuuluu myös muita suolistosairauksia, kuten esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää, kloridiripulia tai sappihapporipulia sairastavia.
- Vuosittain lähes 4000 suomaista sairastuu suolistosyöpään. Lisäksi Suomessa on yli 28 000, henkilöä, jotka ovat sairastaneet suolistosyövän. Suolistosyövän hoito jättää lähes aina haasteita suoliston toimintaan. Suolistosyövän hoidon seurauksen voi jäädä myös avanne. Avannepussin vaihto voi olla helpompaa ja miellyttävämpää yksityisesti tilavammassa esteettömässä WC:ssä.
- Endometrioosia eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastavia on Suomessa noin 200 000. Endometrioosi voi aiheuttaa suolen toiminnan häiriöitä sekä virtsaamishäiriöitä kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta, joten endometrioosia sairastavilla korostuu tarve päästä välittömästi vessaan.
- Vulvodyniaksi kutsutaan kroonista ulkosynnyttimien kipua, jolle ei ole selvää syytä. Vulvallisista 8-16 % on kärsinyt erilaisista ulkosynnyttimien kiputiloista. Kipuoireiden lisäksi vulvodyniaan voi liittyä tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä virtsatietulehduksia, jotka edellyttävät usein välitöntä pääsyä vessaan.
- PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on hormonihäiriö, jota esiintyy noin 10-18 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. PCOS:n oirekuvaan kuuluu epäsäännöllinen ja pitkä kuukautiskierto sekä runsaat kuukautiset. Vessapassi on korvaamaton apu tällaisia ennakoimattomia tilanteita varten.
- Tämän lisäksi on tuhansia ihmisiä, jotka sairastavat neurologisia sairauksia tai syöpää, joka aiheuttaa nopeaa tarvetta päästä vessaan.
- Sairastavalla voi olla myös avannepussi tai käytössään vaipat, joiden vaihto voi olla helpompaa ja miellyttävämpää yksityisesti tilavammassa esteettömässä WC:ssä.