Maailman IBD-päivät

Maailman IBD-päivää vietetään vuosittain 19.5. Päivän aikana eri puolilla maailmaa lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä (Inflammatory Bowel Disease).

Tältä sivulta löydät kootusti IBD-päivien teemat ja linkit kampanjasivuille.

Maailman IBD-päivä 2024

IBD:tä sairastaa Suomessa jo yli 60 000 henkilöä. Vuoden 2023 aikana diagnoosimäärissä tehtiin valitettava ennätys, sillä uuden diagnoosin sai jopa 3 003 henkilöä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Tänä vuonna Maailman IBD-päivän teemana on ”yhdessä vertaisina”. Ääneen kannustetaan erityisesti vertaisia, eli heitä, ketkä todella tietävät mitä suolistosairaus voi olla.

Lue lisää vuoden 2024 kampanjasta klikkaamalla tätä.

Maailman IBD-päivä 2023

Tänä vuonna laitetaan perustiedot kuntoon IBD:stä! Maailman IBD-päivänä 19.5.2023 julkaistaan kolme luentoa sekä videomuodossa Youtube-kanavalla, että podcast-versioina Spotifyssa ja Soundcloudissa. Luennoissa käsitellään IBD:n perustietoja, liitännäissairauksia sekä hoitoväsymystä.

Lue lisää vuoden 2023 kampanjasta klikkaamalla tätä.

Maailman IBD-päivä 2022

Maailman IBD-päivän teemana oli “IBD has no age – IBD ei kysy ikää”. IBD-päivän tapahtumaa vietettiin 19.5. Werstaalla ja tapahtuma lähetettiin suorana videolähetyksenä. Tänä vuonna nostettiin esiin erityisesti ikääntyvien IBD:tä sairastavien asioita.

Lisätietoa IBD-päivän kampanjasta 2022

Maailman IBD-päivä 2021

IBD-päivän teemana oli “Avoimuus luo hyvinvointia”. Päivää juhlistettiin virtuaalitapahtuman luennoilla ja some-kampanjalla.

Lisätietoa IBD-päivän kampanjasta 2021

Maailman IBD-päivä 2020

IBD-päivän teemana oli IBD ja työ.
”Diagnoosimäärien kasvaessa vuosittain noin kahdellatuhannella tätä näkymätöntä, mutta joskus kokonaisvaltaisesti sairastavan elämään vaikuttavaa sairautta pitää tuoda yhä enemmän näkyviin myös työelämässä”, sanoi yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Suvanto IBD-päivän tiedotteessa.

Lisätietoa IBD-päivän kampanjasta 2020
Kokemustarinoita IBD:stä ja työstä

Maailman IBD-päivä 2019

IBD-päivän teemana oli Näkymätön sairaus. Sosiaalisessa mediassa teema näkyi hashtageilla #näkymätönsairaus ja #IBDFI ja #maailmanibdpäivä. Yhdistys haastoi sairastavia kertomaan oman tarinansa ja jakamaan kuvia sosiaalisessa mediassa.
Ennen Maailman IBD-päivää julkaistiin IBD-barometri 2019. Barometrin mukaan lähes kolmasosalla IBD:tä sairastavista sairaus on edennyt vaikeampaan suuntaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Viidesosalla alle 30-vuotiaista vastaajista on vaikeuksia selvitä arjesta sairauden kanssa.

Lisätietoa IBD-päivän kampanjasta 2019
IBD-barometri 2019

Vanhemmat kampanjat:

Tiedote 19.5.2018 (Maailman IBD-päivä)
IBD on oikeesti paska tauti?

Tiedote 15.5.2016 (Maailman IBD-päivä 19.5.)
Suolistosairaudet yleistyvät – miksi?

Tiedote 19.5.2016
Näkymätön sairaus Maailman IBD-päivän teemana – Iloinen jääkiekkoilija Uusitalo ei jaksanut enää nauraa.