Piirroskuvissa eri-ikäisiä ihmisiä violetilla taustalla ja teksti: IBD ei kysy ikää. Maailman IBD-päivää vietetään 19.5. IBD-päivän tapahtuma Tampereella ja verkossa.

Maailman IBD-päivä 2022 – IBD ei kysy ikää

Maailman IBD-päivää vietetään vuosittain 19.5. Tänä vuonna päivän teemana on ”IBD has no age – IBD ei kysy ikää”. IBD tarkoittaa tulehduksellisia suolistosairauksia eli haavaista paksusuolentulehdusta (colitis ulcerosa), Crohnin tautia ja välimuotoista koliittia.

IBD:tä voi jo sanoa kansansairaudeksi. Sairastavia on jo yli prosentin verran väestöstä, sillä vuoden 2021 lopussa heitä oli Kelan tilastojen mukaan jo 56 000*. Sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa.

“IBD on länsimaissa esiintyvä sairaus, joten tärkeimmäksi syyksi epäillään erilaisia ympäristötekijöitä”, gastroenterologi Airi Jussila kertoo.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) voi sairastua jo vauvana – tai vasta eläkeiässä!

Uusien diagnoosien määrä kasvaa vuosittain kaikissa ikäryhmissä. Tyypillisimmillään IBD-diagnoosi saadaan nuorena aikuisena 15–35 vuoden iässä. Tänä vuonna Maailman IBD-päivänä nostetaan esiin erityisesti sitä, miten IBD vaikuttaa ikääntyvien yli 60-vuotiaiden elämänlaatuun ja hoitoon.

“Kaikissa ikäryhmissä on tärkeää, että sairaus tunnistetaan ja diagnosoidaan ajoissa. Hyvä ja oikea-aikainen hoito auttavat sairastuneen työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä”, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto sanoo.

IBD:hen liittyy usein suolisto-oireiden lisäksi erilaisia liitännäissairauksia ja mielialaoireita, kuten uupumusta, unettomuutta ja masennusta. Moni kokee, että sairauteen liittyviä oireita voi ehkäistä välttämällä stressiä ja pitämällä huolta omasta hyvinvoinnista. Sairauden oireet ja niiden ilmeneminen ovat kuitenkin yksilöllisiä eikä niihin voi aina vaikuttaa.

IBD-päivän tapahtuma 19.5. klo 18 Tampereella ja verkossa

IBD-päivän tapahtumaa vietetään 19.5. klo 18-20 Tampereella Työväenmuseo Werstaalla. Tapahtuman puhujat lähestyvät IBD:tä eri ikä- ja elämänvaiheiden näkökulmista.

Lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumaan, joka alkaa kahvituksella klo 17.30. Lisätietoa ja ilmoittautumiset 10.5. mennessä IBD-päivän tapahtumasivulta. Tapahtuma striimataan myös suorana lähetyksenä nettisivuillemme sekä YouTube-kanavallemme. Luennot tulevat kanavallemme tekstitettynä arviolta viikon sisään tapahtumasta.

OHJELMA

17.30 Kahvitarjoilu
18.00 Tilaisuuden avaus
Ulla Suvanto, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja
18.05 IBD ja ikääntyminen
Airi Jussila, gastroenterologian erikoislääkäri
18.45 IBD elämän eri vaiheissa
Harri Kuulas, kokemustoimija
19.15 IBD perheessä
Iina Alho, psykologi

IBD-päivän tukijat

IBD-päivän tapahtumaa ja viestintää tukevat Tillotts, Pfizer, Medans, Takeda, Viatris, Ferring, Coloplast, Abbvie, Janssen ja Convatec. Lämpimät kiitokset tukijoillemme!

IBD-päivän aineistoja

Voit ladata Maailman IBD-päivän diaesityksen ja muut materiaalit käyttöösi alta.

Lataa IBD-päivän diaesitys infotauluilla käytettäväksi tästä (pdf-tiedosto) .

Kuvat ja niiden alta löytyvä esimerkkiteksti ovat vapaasti käytettävissä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Voit halutessasi käyttää sosiaalisessa mediassa #ibdfi ja #maailmanibdpäivä.

“Hyvää Maailman IBD-päivää! Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta IBD:stä eli tulehduksellisista suolistosairauksista, joita ovat Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) sekä välimuotoinen koliitti. Tänä vuonna päivän teemana on IBD ei kysy ikää.

IBD:tä pidetään usein nuorten aikuisten sairautena, koska diagnoosi saadaan useimmiten 15–35 vuoden iässä. Nykyään kuitenkin kolmannes sairastuneista on yli 60-vuotiaita. IBD on diagnosoitu jo 56 000 suomalaisella ja heistä noin 19 000 on yli 60-vuotiaita.

Vanhemmalla iällä IBD saattaa aiheuttaa erilaisia haasteita kuin nuoremmilla. Ikääntyvillä on usein IBD:n lisäksi muitakin sairauksia ja lääkitys niihin. IBD:n hoidossa onkin otettava huomioon henkilön kokonaisterveydentila.

Koska IBD ei kysy ikää, uudet ja muuttuneet suolisto-oireet pitää tutkia kaikenikäisiltä. Tämä on tärkeää myös suolistosyöpien havaitsemiseksi.

Lisätietoa: viestintäpäällikkö Renja Nikula, renja.nikula@ibd.fi, 040 632 6622.

* Korvausoikeusnumero 208 (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus colitis ulcerosa) vuoden 2021 lopussa oli 55 925 henkilöllä. Uuden diagnoosin sai vuoden aikana 2 746 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto