Liitännäissairaudet

Liitännäissairaudet ovat yleisiä tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavilla. Toiset liitännäiset ovat yhteydessä suolistotulehduksen aktiivisuuteen, kun taas toisia esiintyy sairauden vaiheesta riippumatta. Liitännäissairauksia esiintyy määritelmästä riippuen jopa puolella IBD:tä sairastavista. Ne ovat yleisempiä Crohnin taudin kuin haavaisen paksusuolentulehduksen yhteydessä.

Nivelkivut yleisimpiä IBD:n liitännäissairauksia
Iho voi oireilla monin tavoin
IBD:n liitännäisoireet silmissä
Osteoporoosia jopa kolmasosalla IBD:tä sairastavista
Sklerosoiva kolangiitti (PSC) ja paksusuolen syöpä
Muita liitännäissairauksia

Nivelkivut yleisimpiä IBD:n liitännäissairauksia

Niveloireet ovat IBD:n yleisimpiä liitännäissairauksia, ja niitä arvioidaan esiintyvän 17-39 prosentilla IBD:tä sairastavista. Nivelkipuja eli artralgiaa voi esiintyä sairauden kaikissa vaiheissa, niveltulehdusta eli artriittia puolestaan yleensä vain suolitaudin aktiivisessa vaiheessa. Risti-suoliluunivelen tulehdus eli sakroiliitti ja selkärankareuma oireilevat taudin vaiheesta riippumatta, ja niitä esiintyy noin 3-25 prosentilla IBD:tä sairastavista.

Niveloireita tutkitaan erilaisin kuvantamismenetelmin ja verikokein sekä oireilevaa niveltä tunnustelemalla. Muiden reumasairauksien mahdollisuus suljetaan pois. Nivelongelmia hoidetaan oireenmukaisesti esimerkiksi kipulääkkein tai kortisonipistoksin. Vaikeimpia niveloireisia hoitavat reumalääkärit yhdessä gastroenterologien kanssa.

Iho voi oireilla monin tavoin

Liitännäissairauksia voi esiintyä myös iholla. Kyhmyruusu on ihottuma, joka ilmenee sinipunaisina aristavina kyhmyinä erityisesti säärissä ja kyynärvarsissa. Kyhmyruusu paranee usein itsestään levolla. Kipulääkkeitä voi ottaa tarvittaessa. Kyhmyruusu liittyy usein suolistosairauden aktivoitumiseen ja hoitaminen rauhoittaa myös kyhmyruusun.

Kyhmyruusua harvinaisempi on iholla märkivinä haavaumina ilmenevä pyoderma gangrenosum. Sen hoidoksi käytetään yleensä tulehdusta lievittäviä sekä elimistön puolustusjärjestelmää rauhoittavia lääkkeitä. Tärkeää on myös haavan hyvä paikallishoito sekä kivun hoito.

IBD:n liitännäissairaudet ja -oireet silmissä

IBD tai siihen käytettävä lääkitys voivat aiheuttaa silmäoireita keskimäärin 4-12 prosentilla IBD:tä sairastavista. Silmäoireita esiintyy usein samanaikaisesti muiden liitännäissairauksien, kuten nivel- ja iho-oireiden yhteydessä. Yleisempiä silmäoireet näyttävät olevan naisilla ja Crohnin tautia kuin haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla.

IBD:hen liittyvät liitännäissairaudet ja -oireet, jotka ilmenevät silmissä, ovat kuivasilmäisyys, silmän luomitulehdus (blefariitti), silmän kovakalvon pintatulehdus (episkleriitti), värikalvon tulehdus (iriitti) sekä sädekehän tulehdus. Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa kostuttavilla tipoilla tai geelillä. Luomitulehdusta hoidetaan haudutteluhoidolla, erilaisilla puhdistustekniikoilla, mekaanisella rauhasten tyhjennyksellä sekä tarvittaessa paikallisella lääkehoidolla. Värikalvon tulehdus voi parantua itsekseen, mutta se voi myös vaatia parantuakseen silmätippoja tai tulehduskipulääkkeitä. Värikalvon ja sädekehän ollessa kummankin tulehtuneita tarvitaan kortisonisilmätippoja.

Vakavimmat tulehdukset voivat hoitamattomina johtaa jopa pysyvään näön heikkenemiseen, joten silmäoireista kärsivän on suositeltavaa käydä silmälääkärin tarkastuksessa.

IBD voi vaikuttaa silmiin ja näkemiseen (uutinen 26.11.2021)

Osteoporoosia jopa kolmasosalla IBD:tä sairastavista

Liitännäissairaudet voivat liittyä myös luustoon. IBD voi lisätä myös luukadon eli osteoporoosin riskiä eli luun massan vähenemistä. Osteoporoosia esiintyy jopa kolmasosalla IBD:tä sairastavista.

Tavanomaisia osteoporoosin riskitekijöitä ovat esimerkiksi ikääntyminen, tupakointi ja vähäinen liikunta. Niiden lisäksi IBD:tä sairastavilla riskiä kasvattavat tietyt seikat. Jatkuva tulehdus häiritsee luukudoksen uusiutumista. Pitkäaikainen kortisonihoito heikentää luun muodostusta ja vähentää kalsiumin imeytymistä. Lisäksi suolen vaurioitunut limakalvo tai suolta lyhentäneet leikkaukset saattavat johtaa ravintoaineiden puutteelliseen imeytymiseen.

Riskin pienentämiseksi ja luiden vahvistamiseksi IBD:tä sairastavien kannattaa huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista, harrastaa monipuolisesti luustoa kuormittavaa liikuntaa ja välttää tupakointia. Vaikeissa tapauksissa on lääkehoitokin mahdollinen.

Luuntiheys voidaan tarvittaessa mitata luuntiheysmittauksella.

Luustoliiton potilasohje IBD:tä sairastaville (esite Luustoliiton sivulla)
Luustoliiton asiantuntijan Tiina Kurosen luento Luuston terveys ja IBD (Youtube-video 3.2.2022)
Pitkäaikainen tulehdus uhkaa luita (uutinen 20.10.2021)

Sklerosoiva kolangiitti (PSC) ja paksusuolen syövän riski

IBD:tä sairastavista 3–10 prosentilla on maksasairautta, sappiteitä ahtauttavaa kroonista tulehdusta eli primaarista sklerosoivaa kolangiittia (PSC:tä). Se on selvästi yleisempää haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla kuin Crohnin tautia sairastavilla. PSC:hen liittyy lisääntynyt sappiteiden ja myös paksusuolisyövän vaara. PSC on taudinkulultaan vaihteleva, ja siihen on olemassa lääkehoito, joka ei kuitenkaan paranna PSC:tä. Pitkälle edennyt PSC on nykyisin Pohjoismaissa yksi yleisimpiä maksansiirron aiheita.

Pitkäaikainen tulehdus paksusuolessa lisää paksusuolisyöpäriskiä sekä haavaisessa paksuolentulehduksessa, että Crohnin taudissa. Syöpäriski on suurin nuorena sairastuneilla ja niillä, joilla sairaus ulottuu koko vasemmanpuoleiseen paksusuoleen tai sitä laajemmalle alueelle. Suvussa esiintynyt paksusuolisyöpä ja jatkuva mikroskooppinenkin tulehdus limakalvossa lisäävät syövän riskiä. Tämän vuoksi on tärkeää käydä säännöllisesti tähystyksissä, vaikka suolistosairaus olisi oireeton.

Lisätietoa PSC:stä Munuais- ja Maksaliiton sivuilta
IBD ja PSC – Positiivisella asenteella eteenpäin (IBD-lehti 2/2021, pdf-artikkeli)

Muita liitännäissairauksia

IBD:hen sairastuneilla on myös lisääntynyt riski laskimotukoksiin ja keuhkoveritulppaan. Aktiivinen IBD, joka aiheuttaa verenvuotoa limakalvosta, johtaa usein raudanpuuteanemiaan. Rautatabletteja voi käyttää, mutta jos ne eivät sovi, suonensisäisesti annettu rautainfuusio on turvallinen.

Myös HS-tautia (hidradenitis suppurativa) voi esiintyä IBD:tä sairastavilla. Lisätietoa HS-taudista löydät Allergia,- Iho- ja Astmaliiton sivuilta.