Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Oireet

Sekä Crohnin taudissa että haavaisessa paksusuolentulehduksessa voi esiintyä eri tyyppisiä oireita, jotka voivat vaihdella yksilöllisesti paljonkin. Oireet voivat kehittyä vähitellen tai alkaa yllättäen, ne voivat olla jatkuvia tai esiintyä muutamien viikkojen tai kuukausien jaksoissa niin, että välillä on pitkiä oireettomia kausia eli remissiovaiheita.

Ikääntyvien IBD:tä sairastavien ryhmä kasvaa koko ajan, sillä hoidettuna IBD ei suoraan vaikuta eliniänodotteeseen.

Crohnin taudille ominaiset oireet
Haavaiselle paksusuolentulehdukselle ominaiset oireet
Uupumus, masennus ja ahdistus ovat yleisiä
Vatsa- ja nivelkivut
Suolistosairaudet ikääntyessä

Crohnin taudille ominaiset oireet

Crohnin taudin oireet ovat yleisimmin vatsakivut, ripuli, laihtuminen ja kuumeilu. Muita oireita ovat väsymys, pahoinvointi, oksentaminen, veriuloste, suolen tukosoireet, nivelkivut sekä suun ja anaalialueen vaivat. Oireet voivat olla jatkuvia tai esiintyä toistuvasti muutamien viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien välein häviten välillä. Oireet riippuvat tulehduksen laajuudesta ja vaikeusasteesta sekä paikasta.

Crohnin tauti voi aiheuttaa suoleen ahtautumia eli striktuuroita. Ahtauman aiheuttaman tukoksen oireina on aaltoileva kipu, ummetus, suolen kurina, pahoinvointi ja oksentaminen. Tukosoireiden ilmetessä on otettava heti yhteyttä lääkäriin. Kiinnikkeen aiheuttama suolitukos saattaa joskus yllättää vuosiakin leikkauksen jälkeen, vaikka aktiivista tautia ei ole.

Crohnin taudissa tulehdus voi levitä suolen seinämän läpi muodostamalla käytäviä eli fisteleitä iholle, viereisten suolen mutkien välille tai viereiseen elimeen esim. virtsarakkoon tai emättimeen. Peräaukon ympäristössä fistelikäytävä kulkee useimmiten peräsuolesta peräaukon viereen iholle, mutta toisinaan kauemmaksikin peräaukosta. Fisteli voi vuotaa joko jatkuvasti tai ajoittain märkää tai ulostetta ja joskus vertakin. Fistelikäytäviin voi kehittyä paiseita, jotka joudutaan yleensä avaamaan kirurgisesti. Paise peräaukon vieressä on tavallisin.

Fissuurat ovat kivuliaita, pitkäaikaisia haavaumia peräaukon ympäristössä, yleisimmin peräaukon suulla. Fissuurat voivat erittää verta tai kudosnesteitä. Crohnin tautia sairastavalla mikä tahansa peräaukon seudun haava voi pahentua fissuuraksi ja siksi tarpeettomia toimenpiteitä tällä alueella tulee välttää.

Harvinainen Crohnin taudin komplikaatio on suolen puhkeama eli perforaatio vatsaonteloon, joka vaatii välittömän leikkauksen nopeasti kehittyvän vatsakalvontulehduksen takia.

Lapsilla kasvun ja kehityksen hidastuminen, esimerkiksi puberteetin viivästyminen, voi olla jopa sairauden ensioire. Myös suun aftat ja limakalvomuutokset voivat antaa vinkin lapsen alkavasta Crohnin taudista.

Lisätietoa liitännäissairauksista

Haavaiselle paksusuolentulehdukselle ominaiset oireet

Haavaisen paksusuolentulehduksen tyypillinen oire on verinen ripuli ja ulostamista edeltävä kouristava vatsakipu (”vatsanvääntö” eli tenesmi). Peräsuolen tulehduksessa ripulia ei aina ole, mutta suoli toimii tavallista tiheämmin ja ulosteessa on usein verta. Veriripulin jatkuessa kehittyy potilaalle usein anemiaa ja väsymystä, mutta kuumeilu on harvinaista, ellei sairaus ole jo vaikea. Lapsilla kasvu voi hidastua.

Jo sairauden alkuvaiheessa, joskus jopa ennen suolioireita, voi esiintyä nivel-, iho- tai silmäoireita. Joskus oireet helpottavat vain poistamalla paksusuoli, mihin voi liittyä omia lisäoireitaan. 

Lisätietoa liitännäissairauksista

Uupumus, masennus ja ahdistus ovat yleisiä

Uupumus (fatiikki) on tyypillinen IBD:n oire. Siitä kärsii sairauden pahenemisvaiheessa jopa yli kolme neljäsosaa IBD:tä sairastavista. Uupumukseen on useita syitä, esimerkiksi pitkäaikainen tulehdus, kivut ja mahdollisesti niistä johtuvat huonot yöunet, vähentynyt liikunta sekä henkinen stressi, sekä mahdollisen ripulin, vähentyneen ruokahalun tai imeytymisongelmien aiheuttamat ravintoaineiden puutokset tai anemia. Jotkut IBD:n hoitoon käytettävistä, immuunijärjestelmään vaikuttavista lääkkeistä (esimerkiksi atsatiopriini, merkaptopuriini ja metotreksaatti) on tutkimuksissa yhdistetty uupumukseen.

Emotionaalinen stressi, ahdistus ja masennus liittyvät IBD:tä sairastavilla usein uupumukseen. On kuitenkin epäselvää, johtuvatko ne uupumuksesta, vai johtuuko uupumus niistä. Stressi voi laukaista IBD:n oireilun, joka puolestaan voi aiheuttaa uupumusta, kuten yllä on kuvailtu.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet uupumuksen voivan olla yleisempää naisilla ja hankalampaa Crohnin tautia sairastavilla. Uupumus helpottaa usein, kun tilanne sairauden kanssa paranee, mutta monet IBD:tä sairastavat saattavat kärsiä uupumuksesta silloinkin, kun IBD:n oireet ovat remissiossa.

IBD:tä sairastavien kokemuksia masennus- ja muista oireista (Uutinen kyselytutkimuksesta 2021)

Vatsa- ja nivelkivut

Vatsan alueen kipuja voi esiintyä, vaikka IBD olisikin rauhallisessa vaiheessa eli remissiossa. Kipu lisää stressiä ja heikentää elämänlaatua. Parasetamolia pidetään hyvänä ja turvallisena kipulääkkeenä IBD-potilailla.

IBD ei sulje pois mahdollisuutta ärtyvän suolen oireyhtymään eli IBS:n, ja vatsakivut ja tiheät vessakäynnit saattavat olla myös IBS:n oireita. Tällöin saattaa FODMAP-ruokavaliosta olla apua.

Joillakin IBD:tä sairastavilla nivelkivut saattavat olla hallitsevin oire, eikä muita oireita edes esiinny.

Lisätietoa kipulääkkeistä Lääkehoito-sivuilla
Lisätietoa IBS:stä ja FODMAP-ruokavaliosta
Lisätietoa IBD:n liitännäissairauksista

Suolistosairaudet ikääntyessä

Ikääntyminen tuo omia erityispiirteitään IBD:hen. Lue lisää Suolistosairaudet ikääntyessä- osiostamme, jonna pääset klikkaamalla tästä.