Verkkoluennot ja videot

Yhdistys on tuottanut erilaisia videoita, jotka on koottu aihepiireittäin tälle sivulle. Löydät videot myös YouTube-kanavaltamme!

Tietoa suolistosairauksista ja sosiaaliturvasta

Tuotamme sosiaaliturvan teemoihin liittyviä tiiviitä ja informoivia videoita, joita julkaisemme sosiaalisen median kanavissamme. Videoilla silloinen sosiaali- ja terveysturvan asiantuntijamme Olga Haapa-aho käsittelee muun muassa opiskelua, kuntoutusta, toimeentulotukea sekä etuuksien hakemista. Kaikki julkaisemamme videot löydät Youtube-kanavamme soittolistalta.





Asiantuntijoiden liveluennot

Järjestämme säännöllisesti eri alojen asiantuntijoiden liveluentoja yhdistyksen Facebook-sivulla. Liveluennoista jää tallenne Facebookiin sekä yhdistyksen YouTube-kanavalle myöhemmin katsottavaksi. Asiantuntijoina ovat olleet gastroenterologien ja IBD-hoitajien lisäksi muun muassa hammaslääkäri, psykoterapeutti sekä laillistetut ravitsemusterapeutit. Luennoissa asiantuntijat kertovat perustietoa eri suolistosairauksista sekä niiden vaikutuksista elämän eri osa-alueisiin. Kaikki tallennetut asiantuntijaluennot löydät yhdistyksemme YouTube-kanavalta.

Jos sinulla on mielessäsi jokin aihe tai asiantuntija, jota haluaisit kuulla kanavissamme, lähetä ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen laura.makinen@ibd.fi.

Kokemustarinoita elämästä IBD:n kanssa

Videolla 25-vuotias järvenpääläinen Jere kertoo elämästään Crohnin taudin kanssa: jokapäiväisestä elämästään, ajatuksia hoidostaan ja tulevaisuuden huolistaan, kuten sairauden pahenemisesta.

Videosarjassa Maija kertoo, minkälaista nuoren elämä on IBD:n kanssa erilaisissa tilanteissa. Maija puhuu muun muassa IBD:stä ja koulusta, matkustamisesta sekä jaksamisesta.

Maailman IBD-päivän videot

Vuosittain 19.5. vietettävän Maailman IBD-päivän tiimoilta olemme tuottaneet erilaisia kampanjavideoita.
Lisätietoa eri vuosien Maailman IBD-päivän kampanjoista löydät nettisivuiltamme.

  • Vuonna 2022 järjestimme luentotilaisuuden, jossa puheenvuoronsa pitivät gastroenterologian erikoislääkäri Airi Jussila (IBD ja ikääntyminen), kokemustoimija Harri Kuulas sekä psykologi Iina Alho (IBD perhessä).
  • Vuonna 2021 järjestimme verkkotapahtuman, jossa pitivät puheenvuoronsa gastroenterologian erikoislääkäri ja emeritusprofessori Martti Färkkilä, kokemustoimija Heta Karjalainen sekä kouluttajapsykoterapeutti Leena Ehrling.
  • Vuonna 2018 Oona ja Jere kertovat kokemuksistaan kampanjassa #oikeestipaskatauti.
  • Vuonna 2016 julkaistuissa videoissa Siiri, Henrika, Ville ja Jani kertovat kokemuksistaan elämästä IBD:n kanssa.
  • Vuoden 2011 Maailman IBD-päivänä julkaistussa videossa maailman hauskin mies Ismo Leikola osoittaa, kuinka tulehdukselliset suolistosairaudet voivat hankaloittaa arkipäivästä selviytymistä, kun vessatarve iskee usein ja kiireellä!

IBD-viikon videot

Vuosittain 1.–7.12. vietettävän IBD-viikon tiimoilta olemme tuottaneet joinain vuosina erilaisia kampanjavideoita.
Lisätietoa eri vuosien IBD-viikon kampanjoista löydät nettisivuiltamme.

Yhteistyössä toteutettuja videoita

Olemme mukana toteuttamassa myös useiden eri yhteistyökumppaneidemme tietoisuutta lisääviä videoita.

  • Vuonna 2022 toteutimme Tussitaikurien tekemänä videon työelämäaihaisen selvityksen tuloksista. Yhteistyössä mukana Psoriasisliitto, Allergia-, iho- ja astmaliitto sekä Reumaliitto.
  • Vuonna 2021 julkaistiin videosarja “Elämää IBD:n kanssa“. Yhteistyössä Janssen.
  • Vuonna 2018 järjestimme Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa tilaisuuden Hyvän hoidon merkityksestä IBD:tä sairastavan työ- ja toimintakyvylle. Tilaisuus ja videot toteutettiin yhteistyössä AbbVien kanssa.
  • IBD2020-kyselyssä selvitettiin Crohnin tautia ja haavaista paksusuolitulehdusta (ulseratiivista koliittia) sairastavien (IBD-potilaiden) elämänlaatua, kokemuksia hoidon toteuttamisesta ja näkemyksiä tulevaisuuden mahdollisuuksista IBD:n hoidossa. Kysely on tuotettu yhteistyössä AbbVie Oy:n kanssa.
  • Lääkkeeksi biosimilaari – minulleko? -seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Diabetesliitto ry, Crohn ja Colitis ry, Psoriasisliitto ry, Suomen Reumaliitto ry, Suomen Syöpäpotilaat ry, Suomen Farmasialiitto ry ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea osana sosiaali- ja terveysministeriön vetämää Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmaa.
  • Näkymättömästä näkyvä -videosarja. Moni sairaus tai vamma ei näy ulospäin, vaikka niillä voi olla iso vaikutus sairastuneen elämään. Esimerkiksi kipu, sisäelinoireet ja kutina ovat näkymättömiä. Crohn ja Colitis ry, Iholiitto, Psoriasisliitto ja Suomen Reumaliitto ovat toteuttaneet AbbVien tuella videokampanjan, jossa tehdään järjestöjen edustamia sairausryhmiä näkyviksi.