Omahoito

Diagnoosin saamisen jälkeen sairauden hoito jatkuu kotona ja muuttuu osaksi arkea ja elämää. Hoitavan tahon kanssa tehtävästä yhteistyöstä huolimatta yleensä jokainen on omalta osaltaan vastuussa omasta hoidostaan, esimerkiksi noudattamalla annettuja ohjeita. Omahoidolla on myönteinen vaikutus sairastamiseen ja elämään. Ottamalla aktiivisesti vastuuta hoidostaan voi parantaa omaa elämänlaatuaan ja saada hallinnantunnetta sairaudesta. Onnistuneen hoidon myötä myös tarve terveydenhuollon palveluille sekä sairaalahoidolle voi vähentyä.

Sairauden ollessa remissiossa, ei esimerkiksi ruokailu- tai liikuntatottumuksia välttämättä tarvitse muuttaa. Sairauden ollessa aktiivinen voi esiintyä ruokahaluttomuutta ja vetämättömyyttä. Elintapojen muuttaminen hetkellisesti saattaa olla tarpeen, esimerkiksi jättämällä väliaikaisesti liikunnan vähemmälle, tai välttämällä joitain tiettyjä ruoka-aineita. Riittävä lepo, stressitasojen pitäminen maltillisina ja arjen mielekkyys edesauttavat henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Voi olla hyödyllistä tarkkailla omaa vointia arjessa rennolla otteella, jolloin voi huomioida ajoissa ne oireet ja syyt, jotka aiheuttavat tukalaa oloa.

Erilaisten sairauteen liittyvien tunteiden läpikäyminen on hyväksyttyä, myös kun sairaus tuntuu epäoikeudenmukaiselta, turhauttavalta ja ärsyttävältä. Tuntemukset voivat vaihdella eri päivinä. Välillä olo voi olla energinen ja positiivinen, joinain muina hetkinä taas voi tuntua, ettei mikään innosta. Nämä kaikki tuntemukset ovat mahdollisia ja sallittuja. Erityisesti voimakkaasta ahdistuksesta tai masentuneisuudesta kannattaa puhua läheisille tai hoitotaholle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Omahoitoa on myös hakea tukea ja apua ammattilaisilta tarpeen niin vaatiessa. Älä jää yksin mieltä painavien asioiden kanssa.

Vertaistuki

Vertaistuesta voi saada paljon voimavaroja oman jaksamisen tueksi. Vertaistuki on omaehtoista, vastavuoroista kokemusten vaihtoa, jossa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat tukevat toinen toistaan. Jokaisella on oikeus päättää, mitä itsestään muille kertoo. Yhteisten kokemusten jakaminen ja toisten tarinoiden kuuleminen voi auttaa ymmärtämään paremmin omaakin sairautta, ja lisätä hyvinvointia. Vertaistuesta voi saada myös toivoa tulevan kohtaamiseen, lievitystä ahdistuneisuuteen, pelkoihin ja ennakkoluuloihin.

IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa monipuolisesti vertaistukea verkossa ja kasvokkain. Esimerkiksi sopeutumista tukevien kurssien tarkoituksena on auttaa sopeutumaan elämään kroonisen suolistosairauden kanssa sekä tarjota vertaistukea. Verkkovertaistuki ei katso aikaa eikä paikkaa, ja alueellisissa tapaamisissa voit kohdata lähialueidesi vertaisia. Vertaisviikonloppuja ja -päiviä järjestetään vaihdellen eri kohderyhmille eri puolella Suomea.

Lue lisää vertaistuesta täältä!