Vessapassi ®
Läs mer om Toapass på svenska
Learn more about Toilet card in English
Mikä Vessapassi on?
Vessapassin tarkoituksena on helpottaa vessaan pääsyä kodin ulkopuolella, kun terveydellisistä syistä vessaan on päästävä nopeasti tai usein. Vessapassin käyttäjille vessojensa ovet avaavat yritykset, tapahtumat tai julkiset tahot voivat ilmoittautua ilmaiseksi mukaan Vessapassipaikaksi. Mukaan ilmoittautumisesta voit lukea lisää täältä.
Vessapassikokonaisuudesta vastaa IBD ja muut suolistosairaudet ry, joka on rekisteröinyt Vessapassin tavaramerkikseen.
Kenelle Vessapassi on tarkoitettu?
Mistä Vessapassin saa?
Miten Vessapassi toimii?
Vessapassi mediassa
Vessapassi on rekisteröity tavaramerkki®
Kenelle Vessapassi on tarkoitettu?
Vessapassi on tarkoitettu henkilöille, joilla on tarvetta päästä nopeasti vessaan. Näitä syitä ovat esimerkiksi kroonisen suoliston tai rakon toimintaan vaikuttava tai vuotohäiriöitä aiheuttava sairaus tai vamma. Vessapassin tarkoituksena on laajentaa elinpiiriä ja parantaa elämänlaatua terveydellisistä haasteista huolimatta.
Mistä Vessapassin saa?
Vessapassi on jäsenetu, jonka saa liittymällä jonkin Vessapassissa mukana olevan yhdistyksen jäseneksi. Huomioithan, että osalla mukana olevista yhdistyksistä jäsenetu on rajatusti tietyille jäsentyypeille tai diagnooseille. Lisätietoa jäsenyydestä voit kysyä siitä järjestöstä, jonka ajattelisit sopivan itsellesi parhaiten.
Vessapassi on käytössä seuraavilla yhdistyksillä:
- IBD ja muut suolistosairaudet ry: suolistosairaudet ja IBS
- Colores – Suomen suolistosyöpäyhdistys ry: suolistosyöpä
- Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry: endometrioosi, vulvodynia ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS
- Liikehäiriösairauksien liitto: Parkinsonin tauti, epätyypillinen parkinsonismi eli ns. Parkinson plus tai Huntingtonin tauti. Vessapassin saa liiton keskustoimistosta pyytämällä.
- Neuroliitto: MS-tauti ja harvinaiset neurologiset sairaudet
- Suomen CP-Liitto ry: cp-vamma, selkäydinvamma sekä normaalipaineinen hydrokefalia
- Suomen sklerodermayhdistys: systeeminen skleroosi
- Syöpäjärjestöt: eturauhassyöpä, gynekologinen syöpä, rakkosyöpä ja neuroendokriiniset kasvaimet. Järjestön jäsenet saavat Vessapassin syöpähoitajan kautta. Kysy lisätietoja yhdistyksestäsi.
Miten Vessapassi toimii?
Vessapassia voi näyttää erilaisten tapahtumien, toimipaikkojen ja yleisten tilojen henkilökunnalle pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Vessapassilaisen voi päästää esimerkiksi esteettömään, maksulliseen tai henkilökunnan vessaan. Sairastavalla voi olla myös avanne, jonka vaihto voi olla helpompaa ja miellyttävämpää omassa rauhassa. Tarjottavan vessan ei kuitenkaan tarvitse olla esteetön.
Yritykset, tapahtumat ja julkiset tilat voivat ilmoittautua mukaan Vessapassipaikaksi. Tällöin Vessapassin käyttäjät voivat olla varmoja siitä, että mukaan ilmoittautuneissa kohteissa Vessapassi ja sen tarkoitus tunnetaan. Tieto Vessapassi-paikoista voi rohkaista sairastavaa liikkumaan aiempaa laajemmalla alueella, asioimaan uusissa paikoissa tai osallistumaan tapahtumiin, joissa Vessapassilla pääsee tarvittaessa nopeasti vessaan. Vessapassin käyttöönotto tukee saavutettavuutta.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Vessapassipaikaksi.
Vessapassi mediassa
Oletko kiinnostunut tekemään juttua Vessapassista?
Autamme mielellämme tarjoamalla kattavasti tietoa Vessapassista ja sen käytöstä. Ota yhteyttä IBD ja muut suolistosairaudet ry:n viestintäsuunnittelija Laura Mäkiseen laura.makinen@ibd.fi.
Kuvituskuvia löydät IBD ja muut suolistosairaudet ry:n Google Drive -kansiosta.
Vessapassin kuvissa on mainittava © IBD ja muut suolistosairaudet ry.
Vessapassi on rekisteröity tavaramerkki ®
Vessapassi on IBD ja muut suolistosairaudet ry:n rekisteröimä tavaramerkki. Tavaramerkki on tunnusmerkki, joka erottaa yrityksen valmistamat tavarat ja tuottamat palvelut muiden yritysten vastaavista. Tavaramerkki antaa haltijalleen oikeuden kieltää muita käyttämästä samaa tai sekaannusvaaran aiheuttavaa merkkiä samankaltaisten tavaroiden tai palveluiden yhteydessä. Tavaramerkit myöntää Patentti- ja rekisterihallitus. IBD ja muut suolistosairaudet ry toimi marraskuuhun 2020 asti nimellä Crohn ja Colitis ry.