Vertaistarinoita divertikuloosista ja divertikuliitista

Tältä sivulta löydät vertaistarinoita lyhytsuolisyndroomasta. Jos olet kiinnostunut jakamaan oman tarinasi ota yhteyttä viestintäpäällikkö Renja Nikulaan sähköpostilla renja.nikula@ibd.fi tai puh. 040 632 6622

Divertikuloosi, divertikkelit ja divertikuliitti (IBD-lehti 3/2020)

Divertikuloosi, divertikkelit ja divertikuliitti (IBD-lehti 3/2020)

Kuva divertikuliittia sairastavasta Britasta

Antibiootit suojana

Niina Kopolalla, 37, oli vuosien ajan epämääräisiä vatsakipuja. Diagnoosiksi annettiin ärtyvän suolen oireyhtymä ja hoidoksi ruokavalio, jolla oireet pysyivät melko hyvin kurissa.

– Kuitenkin keväällä 2019 alkoivat rajut vatsakivut, joita lääkitsin kotona liian pitkään. Kun viimein päädyin ambulanssilla päivystykseen, oli tulehdusarvot liki 400 ja suoli puhjennut.

Niina jäi osastohoitoon, ja oli leikkausvalmiudessa kolme vuorokautta. Tuona aikana hän sai antibioottia ja nestettä suoraan suoneen sekä voimakasta kipulääkitystä.

– Siltä reissulta sain diagnoosiksi divertikuloosin.

Viime kesänä uuden kipukohtauksen aikaan Niina ajatteli hakeutuneensa ajoissa hoitoon.

– Päädyin kuitenkin silloinkin ambulanssilla sairaalaan ja olin osastolla pari vuorokautta, taas puhkeaman vuoksi. Nyt odotan aikaa tähystykseen, ja osapoistoleikkaus on harkinnassa.

– Onneksi antibiootit ovat auttaneet eikä vatsakalvo ole tulehtunut, Niina toteaa.

Tulevia tutkimuksia Niina odottaa sekä pelolla että innolla.

– Vielä en kunnolla edes ymmärrä tätä sairautta. Olen työelämässä ja elämä on tasapainoista ja hyvää, mutta koko ajan jännittää milloin vaivaa uusii ja kuinka pahaksi äityy.

Tarkkana syömisen kanssa

Kuva divertikuliittia sairastavasta Britasta

61-vuotiaalla Brita Wirneksellä todettiin divertikuloosi noin 14 vuotta sitten. Näihin vuosiin mahtuu sekä hyviä että huonoja kausia, aivan suolistosairauden luonteen mukaisesti.

– Minulta leikattiin tähystämällä sigmasuoli 12 vuotta sitten. Sen jälkeen sainkin nauttia vuosia kivuttomasta elämästä, Brita kertoo.

Leikkauksen jälkeen tulehdukset pysyivät poissa noin 8 vuotta. Sen jälkeen tulehduksia on kuitenkin ollut muutama, joista on on johtanut sairaalaan antibioottitiputukseen. Tilanne on kuitenkin parempi kuin ennen leikkausta.

– Ennen leikkausta olin huonossa kunnossa, jatkuvalla antibioottikuurilla ja vähän väliä sairaalahoidossa.

Kolonoskopiassa eli paksusuolentähystyksessä Britalla on todettu runsaasti divertikkeleitä koko suolen matkalla.

Olen tarkka syömisestäni välttääkseni ummetusta tai vatsakipuja. Käytän päivittäin kuituvalmisteita ja tarvittaessa lääkkeitä kipuihin, Brita toteaa.

Lisäksi suolistoni reagoi helposti stressiin, joten pyrin stressittömään elämään.

Juttu on julkaistu IBD-lehdessä 3/2020