Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Liitännäissairaudet

Colitis ulcerosaan voi liittyä liitännäissairauksia, joista toiset ovat yhteydessä suolitulehduksen aktiivisuuteen ja toiset taas esiintyvät sairauden vaiheesta riippumatta.

Sairauden yhteydessä voi esiintyä erilaisia niveloireita, useimiten nivelkipuja eli artralgiaa sairauden kaikissa vaiheissa. Artriittia eli niveltulehdusta esiintyy yleensä vain suolisairauden aktiivisessa vaiheessa.

Sakroiliitti eli risti-suoliluunnivelen tulehdus ja selkärankareuma oireilevat taudin vaiheesta riippumatta. Niveloireiden ilmetessä poissuljetaan muiden reumasairauksien mahdollisuus.

Myös iho- ja silmäsairaudet ovat mahdollisia. Kyhmyruusu on ihottuma joka ilmenee sinipunaisina aristavina kyhmyinä erityisesti säärissä ja kyynärvarsissa. Kyhmyruusua harvinaisempi on alaraajojen iholla märkivinä haavaumina ilmenevä pyoderma gangrenosum.

Silmämuutoksia ovat silmän kovakalvon pintatulehdus eli episkleriitti sekä värikalvon tulehdus eli iriitti.

Myös HS-tautia (hidradenitis suppurativa) voi esiintyä colitis ulcerosaa sairastavilla. Lisätietoa HS-taudista löydät Allergia,- Iho- ja Astmaliiton sivuilta.

Maksasairauksista yleisin on sappiteitä ahtauttava krooninen tulehdus eli primaarinen sklerosoiva kolangiitti (PSC), jota tavataan 4–6 %:lla colitis ulcerosaa sairastavista. PSC:hen liittyy lisääntynyt sappiteiden ja myös paksusuolisyövän vaara. Pitkälle edennyt PSC on nykyisin Pohjoismaissa yksi yleisimpiä maksansiirron aiheita.

Pitkäaikainen tulehdus paksusuolessa lisää paksusuolisyöpäriskiä. Syöpäriski on suurin nuorena sairastuneilla ja niillä, joilla sairaus ulottuu koko vasemmanpuoleiseen paksusuoleen tai sitä laajemmalle alueelle. Suvussa esiintynyt paksusuolisyöpä, ahtauttava sappitietulehdus (PSC) ja jatkuva mikroskooppinenkin tulehdus limakalvossa lisäävät syövän riskiä.

<< LeikkaushoitoElämää colitis ulcerosan kanssa >>