Lääkkeet
Lääkekorvaukset
Erityiskorvattavuuden haku ja uusi Kela-kortti
Vuosiomavastuu eli lääkekatto
Itse pistettävät lääkkeet
Lääkevaihto
Lääkehoidon tueksi
Erityislupavalmisteet
Lääkkeen matka korvattavuuteen
Lääkekorvaukset
Kela korvaa sairauden hoitoon määrättyjä reseptilääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita ja perusvoiteita, jotka kuuluvat korvausjärjestelmään. Korvauksia maksetaan vasta, kun 50 euron alkuomavastuu on täyttynyt. Vuonna 2025 alkuomavastuu nousee 70 euroon ja se sidotaan kansaneläkeindeksiin, jolloin alkuomavastuun suuruus tarkistetaan vuosittain. Alkuomavastuu ei koske lapsia tai nuoria.
Korvausjärjestelmään kuuluvista lääkkeistä päättää lääkkeiden hintalautakunta (Hila). Korvausluokkia on kolme, mutta korvattavuus voidaan myös rajata tiettyihin käyttötarkoituksiin, jolloin puhutaan rajatusta perus- tai erityiskorvattavuudesta
- peruskorvaus 40 %
- alempi erityiskorvaus 65 %
- ylempi erityiskorvaus 100 %; maksat omavastuuta 4,50 € /lääke
Peruskorvattava valmiste korvataan kaikille lääkettä käyttäville, mutta erityiskorvauksen tai rajatun korvauksen saaminen edellyttää Kelan myöntämää korvausoikeutta. Korvattuna voi ostaa kerralla 3 kuukauden lääkemäärän. Jos kyseessä on erityisen kallis lääke (yli 1 000 euroa), lääkettä voi ostaa korvattuna enintään 1 kuukauden lääkemäärän.
Lisätietoa:
Lääkkeen matka korvattavuuteen
Lääkekorvaukset | Kela.fi
Pikaopas lääkekorvauksiin | Kela.fi
Erityiskorvattavuuden haku ja uusi Kela-kortti
Useat suolistosairauksien hoitoon kuuluvista lääkkeistä vaativat korvauksen saamiseksi Kelan myöntämän korvausoikeuden. Korvausoikeus vaaditaan erityiskorvattavista ja rajoitetusti korvattavista lääkkeistä sekä kliinisistä ravintovalmisteista. Myöntäminen edellyttää, että Kelan vaatimat myöntöperusteet toteutuvat.
Korvausoikeutta haetaan lääkärin kirjoittamalla B-lausunnolla (SV 7). Sovi lääkärin kanssa siitä, kumpi teistä lähettää lausunnon Kelaan. Jos lähetät lausunnon itse, tee se mahdollisimman pian OmaKelassa tai postitse. Saat päätöksen postitse, mutta voit seurata lausunnon käsittelyä myös OmaKelasta. Lääkärintodistus on erityiskorvattavuutta hakiessa maksuton.
Kun korvausoikeus myönnetään, saat postitse uuden Kela-kortin, johon on merkitty korvausoikeuden numero. Kelan lääkehausta voit etsiä sen sairauden tai lääkeaineen, jota korvausnumero koskee. Saat korvauksen lääkkeestä myös ennen Kela-kortin saapumista, sillä apteekki saa tiedon myönnetystä korvausoikeudesta sähköisesti.
Jos olet ostanut lääkettä ennen korvausoikeuden myöntämistä, voit hakea korvausta Kelasta jälkikäteen. Toimita hakemus Kelaan 6 kuukauden sisällä lääkkeen ostopäivästä.
Lisätietoa:
Pikaopas lääkekorvauksiin | Erityiskorvausoikeus | Kela.fi
Näin haet lääkekorvausta | Kela.fi
Vuosiomavastuu eli lääkekatto
Korvattavat reseptivalmisteet sekä alkuomavastuu kerryttävät vuosittaista lääkkeiden vuosiomavastuuta eli lääkekattoa. Lääkekaton ylittyessä sinulla on oikeus lisäkorvaukseen, jolloin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun. Erityisen kalliissa lääkkeissä, joita apteekki saa toimittaa kerralla vain kuukauden lääkemäärän omavastuu on 0,21 euroa/viikko. Vuosiomavastuu nollaantuu vuoden vaihteessa.
Vuonna 2024 vuosiomavastuu on 626,94 euroa. Vuonna 2025 vuosiomavastuu on 633,17 euroa.
Monelle suolistosairautta sairastavalle lääkekatto voi tulla maksettavaksi kerralla. Alkuvuoden lääkekustannuksiin kannattaakin varautua säästämällä jo edellisenä vuotena. Jos rahat eivät riitä lääkkeisiin, voit hakea toimeentulotukea.
Lisätietoa:
Vuosiomavastuu eli lääkekatto | Kela.fi
Lääkkeet perustoimeentulotuessa ja maksusitoumus apteekkiin | Kela.fi
Toimeentulotuki | Kela.fi
Itse pistettävät lääkkeet
Biologiset lääkkeet voidaan antaa joko itse pistämällä ihon alle tai sairaalassa infuusiona. Monin paikoin hoidoissa ollaan kuitenkin siirrytty tai siirtymässä itse pistettäviin lääkkeisiin, ellei sille ole erityistä estettä. Muutoksella säästetään kustannuksissa sekä vapautetaan hoitohenkilöstön aikaa muihin tehtäviin.
Yhdistyksen tietoon ei ole kantautunut ongelmia itse pistettävien lääkkeiden tehon tai käytettävyyden osalta. Monelle itse pistettävät lääkkeet ovat tuoneet helpotusta arkeen, kun tarve käydä sairaalassa on vähentynyt. Uusi ja erilainen hoitomuoto voi ymmärrettävästi kuitenkin jännittää. Omista tuntemuksista on hyvä keskustella lääkärin kanssa.
Itse pistettävät lääkkeet annetaan antolaitteella. Eri valmisteiden antolaitteiden välillä voi olla eroavaisuuksia, jonka vuoksi sairastavalle on tarjottava ohjausta niiden oikeaa käyttöä varten. Neuvoa saa lääkäriltä, IBD-hoitajalta tai apteekista.
Lääkevaihto
Lääkevaihdossa apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkevalmisteen vaihtokelpoiseen rinnakkaisvalmisteeseen. Rinnakkaisvalmisteet ovat teholtaan yhtä hyviä kuin alkuperäiset valmisteet, mutta ovat yleensä halvempia. Rinnakkaisvalmisteet lisäävät lääkkeiden välistä kilpailua, jolloin hinnat alenevat. Matalammat hinnat tuovat säästöjä sekä lääkkeitä käyttävälle että KELA:lle.
IBD:n hoitoon käytettyjen biologisten lääkkeiden lääkevaihto on mahdollista 1.1.2025 alkaen. Vaihto ei koske alaikäisiä biologisten lääkkeiden käyttäjiä. Jos kiellät lääkevaihdon, joudut maksamaan valmisteiden välisen erotuksen itse. Lääkevaihtoon siirtymisen helpottamiseksi vuoksi lääkäreitä on jo vuoden 2023 alusta velvoitettu määräämään biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista edullisinta vaihtokelpoista valmistetta.
Biosimilaarit sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäinen lääke ja molempien lääkkeiden teho sekä turvallisuus on samanlainen. Lääkevaihdon yhteydessä henkilölle on annettava valmisteen mukainen lääke- ja laiteneuvonta.
Kaikissa tilanteissa edullisinta vaihtoehtoa ei ole pakko määrätä. Lääkärin on mahdollista määrätä muu kuin edullisin lääkevalmiste lääketieteellisellä tai hoidollisella perusteella. Peruste tulee kirjata selkeästi ja yksilöidysti sähköisen reseptin perustelukenttään tai potilasasiakirjoihin. Apteekki ei vaihda biologista lääkettä edullisempaan valmisteeseen, jos reseptissä on lääkärin vaihtokielto.