Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Erityislupavalmisteet

Myyntiluvallisten lääkevalmisteiden käyttö hoidossa on aina ensisijaista, mutta ei aina mahdollista. Yhtenä syynä voi olla lääkkeen saatavuushäiriö, joka tarkoittaa, ettei lääkettä ole saatavilla tukusta eikä omaa tuttua lääkettä välttämättä saa apteekista. Monille lääkkeille löytyy Suomen markkinoilta yleensä vaihtokelpoisia valmisteita, mutta joissakin tilanteissa näin ei ole. Tällöin yksi vaihtoehto on erityisluvan hakeminen lääkkeeseen, jolla ei ole myyntilupaa Suomessa.

Erityislupakäytäntö on rajattu tapauksiin, joissa mikään muu hoito ei tule kysymykseen tai ei anna toivottua tulosta. Erityisluvan myöntää lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Erityisluvan hakeminen
Erityisluvallisen lääkkeen korvattavuus
Lääkekorvauksen hakeminen jälkikäteen

Erityisluvan hakeminen

Erityislupa voidaan myöntää potilaskohtaisena yksilölle tai laitoskohtaisena esimerkiksi apteekille. Erityislupa myönnetään korkeintaan vuodeksi. Fimea voi myöntää omasta aloitteestaan valmisteelle myös määräaikaisen erityisluvan, jolloin pelkkä resepti riittää lääkkeen saamiseen eikä erityslupahakemusta tarvita. Lääkettä voi tällöin ostaa mistä tahansa apteekista.

Jos määräaikaista erityislupaa ei ole myönnetty, voit hakea lupaa potilaskohtaisesti näin:

  1. Keskustele lääkärisi kanssa ja pyydä häneltä resepti ja erityislupahakemus valmisteeseen.
  2. Vie resepti ja hakemus siihen apteekkiin, josta haluat ostaa lääkkeen myös jatkossa. Erityislupa on apteekkikohtainen, joten lääke tulee hakea siitä apteekista, mistä lupa on haettu.
  3. Apteekki hakee erityislupaa Fimealta. Käsittelyaika on 30 päivää, mutta tarvittaessa hakemus voidaan käsitellä myös kiireellisenä. Hakemuksen käsittely maksaa 20 euroa ja kiireellinen käsittely 40 euroa.
  4. Fimean myöntäessä erityisluvan potilaskohtaisesti, voit ostaa lääkettä koko reseptin voimassaoloajan siitä apteekista, joka haki erityisluvan.

Erityisluvallisen lääkkeen korvattavuus

Erityisluvallisen lääkkeen korvattavuuden vahvistaa lääkkeiden hintalautakunta (Hila). Lääkkeen korvattavuuden voi tarkistaa apteekista tai Kelan ylläpitämistä luetteloista.

Voit hakea korvattavuutta itse tai voit pyytää apteekkia hakemaan korvattavuutta puolestasi. Hakemuksen käsittely maksaa 30 euroa. Ohjeet korvattavuuden hakemiseen löydät Hilan verkkosivuilta.

Korvattavuutta ei tarvitse hakea, jos kyseisestä lääkevalmisteesta on jo vireillä oleva hakemus. Vireillä olevista hakemuksista löydät tietoa Hilan verkkosivuilta. Korvattavuus tulee voimaan Hilan päätöksen mukaisesti. Päätös on aina määräaikainen.

  • Jos lääke hyväksytään peruskorvattavana, kaikki kyseistä lääkettä käyttävät potilaat saavat siitä korvauksen.
  • Jos lääke hyväksytään erityiskorvattavana tai rajoitetusti korvattuna tiettyyn käyttötarkoitukseen, tarvitaan korvauksen saamiseksi Kelan myöntämä korvausoikeus.

Lue lisää eri korvausluokista.

Korvauksen hakeminen Kelasta jälkikäteen

Jos ostat erityisluvallista lääkettä ilman korvausta, pyydä apteekista laskelma lääkeostostasi. Erityisluvallisen lääkkeen korvattavuus voi tulla voimaan takautuvasti, jolloin lääkekustannuksiin voi hakea korvausta Kelasta myös jälkikäteen.

Jos lääke tulee takautuvasti korvattavaksi, korvausta voi hakea 6 kuukauden sisällä ostopäivästä. Korvausta haetaan lomakkeella Suomessa syntyneet lääkekustannukset SV 178. Liitä hakemukseen apteekin antama laskelma lääkeostosta.