Uutiskirje jäsenille 2/2020

Uutiskirje on lähetetty niille jäsenille, joilla on jäsenrekisteriin annettu sähköpostiosoite, eikä sähköisten uutiskirjeiden toimittamista ole kielletty. Viesti on voinut mennä myös muuhun kuin Saapuneet-kansioon (erityisesti Gmail-osoitteisiin). Lisäämällä lähetysosoitteen sähköpostisi osoitekirjaan saat viestit jatkossa suoraan Saapuneet-kansioon. Jos et ole saanut viestiä, voit pyytää lisäämään sähköpostiosoitteen jäsentietoihisi olemalla yhteydessä osoitteeseen info(a)ibd.fi tai soittamalla puhelinpäivystykseen. Lisätiedot >>

Hei Crohn ja Colitis ry:n jäsen!

Koronapandemia vaikuttaa myös yhdistyksen toimintaan. Tarjoamme kuitenkin sekä tietoa että tukea myös tänä erikoisena aikana. Koska jäsenlehti ilmestyy vain neljä kertaa vuodessa (2/2020 toukokuussa, 3/2020 syyskuussa, 4/2020 marraskuussa), on ajantasaisin tieto saatavilla verkkosivuilta http://www.ibd.fi, sekä työntekijöiltä. Yhteystiedot >>

Päivittyvä uutinen koronavirukseen liittyen
Koronavirukseen liittyen yleisesti ottaen noudatetaan THL:n suosituksia. Myös sairaanhoitopiirit noudattavat THL:n suosituksia. Tiedot koronaviruksesta, sen vaikutuksista ja leviämisestä täsmentyvät vähitellen. Nettisivuiltamme voit kootusti lukea lisätietoja viruksen vaikutuksista suolistosairauksia sairastaviin, THL:n linjauksien mukaisesti. Huomioithan, että Crohn ja Colitis ry on potilasjärjestö, ei terveysviranomainen.

On tärkeää noudattaa yleisiä suojautumis- ja varotoimia, kuten pysyä mahdollisuuksien mukaan kotona. Jos käytössäsi on immuunivasteeseen vaikuttava lääkitys, kuulut riskiryhmään. Tällaisia lääkkeitä ovat mm. kortikosteroidit (prednisoloni-, budenosidi), metotreksaatti, merkaptopuriini, atsatiopriini sekä kaikki biologiset lääkkeet. Mikäli käytössäsi on jokin yllämainituista lääkkeistä, tulee sinun noudattaa tiukasti viranomaisten ja oman hoitavan lääkärisi antamia ohjeita. Huomaathan, että lääkityksen lopettaminen voi olla vaarallista, eikä lääkitystä saa muuttaa oma-aloitteisesti!

Koronavirus ja suolistosairaudet, lue lisää >>

Jos kaipaat tietoa etuuksista ja niiden hakemisesta, voit olla yhteydessä sosiaali- ja terveysturvan asiantuntijaan Olga Haapa-ahoon, olga.haapa-aho@ibd.fi.

Kevätkokous siirretään, Kevätpäivät peruttu
Koronapandemian vuoksi yhdistyksen Kevätpäivät on peruttu, ja Kevätpäivillä perinteisesti järjestetty kevätkokous siirtyy. Hallitus ilmoittaa kevätkokouksen asioiden käsittelylle uuden kokousajan lähiaikoina nettisivuilla, sekä IBD-lehden numerossa 2/2020.

Vaikutus vertaistoimintaan ja sopeutumisvalmennuskursseihin 

Olemme Suomen hallituksen linjausten mukaisesti päättäneet perua kaikki yhdistyksen tapahtumat ja tapaamiset tällä hetkellä toukokuun loppuun saakka koronaviruksen vuoksi. Ajantasainen tieto kasvokkaisen vertaistoiminnan tauosta päivitetään nettisivujemme uutiseen, johon pääset myös tästä >> 

Keväälle suunnitellut sopeutumisvalmennuskurssit avanneleikatuille ja pariskunnille on siirretty syksyyn. Avanneleikattujen kurssille (4.–7.11. Kangasalla) on haku auki 23.9. saakka. Perhekurssi (perheille, joissa alle 16-vuotias sairastaa) siirretään vuodelle 2021.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet sopeutumisvalmennuskursseille löydät täältä >>

Vertaistukea on saatavilla verkossa muun muassa Facebook-ryhmissä, ja puhelimitse tai sähköpostitse tukihenkilöiltä. Tutustu verkkovertaistukeen täältä >> 
Tukihenkilöiden yhteystiedot löydät IBD-lehden loppuosasta. Lue lisää tukihenkilöistä täältä >>

Jäsenmaksulaskut lähetetty – tarkista sähköpostisi!
Vuoden 2020 jäsenmaksulaskut on lähetetty viikolla 12. Jos olet valinnut laskun toimitustavaksi sähköpostin, tarkistathan myös muut kuin Saapuneet-kansion. Erityisesti Gmail-osoitteisiin lasku on voinut mennä Sosiaaliset verkostot – tai Tarjoukset-kansioon. Lisäämällä laskusähköpostin lähettäjän sähköpostisi osoitekirjaan, saat jatkossa viestit varmemmin oikeaan kansioon.

Jos maaliskuussa toimitettu lasku on jäänyt huomaamatta esimerkiksi väärän sähköpostikansion vuoksi, tulemme toimittamaan korottoman muistutuslaskun paperiversiona elokuussa. Voit kuitenkin tätä ennen maksaa aiemman laskun tiedoilla. Huomaathan, että jäsenmaksun saa jatkossa myös e-laskuna.

Puhelinpäivystysaikoja lisätty
Olemme koronan vuoksi lisänneet puhelinpäivystysaikoja (puh. 075 325 4400) jolloin vastaamme jäsenyyteen liittyviin asioihin, neuvomme esimerkiksi vertaistoiminnasta ja ohjaamme eteenpäin muihin palveluihin. Päivystämme maanantaisin ja torstaisin klo 14.00-17.00 ja lisäksi 30.4. saakka myös tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9.00-11.00. Huom! Puhelinpäivystys pääsiäistauolla, linja auki seuraavan kerran tiistaina 14.4.

Toimisto on toistaiseksi suljettu vierailijoilta. Työntekijät ovat saavutettavissa puhelimitse ja sähköpostilla työaikana. Työntekijöiden yhteystiedot verkkosivuillamme >> sekä IBD-lehden lopussa.

Yli 60-vuotiaille suolistosairautta sairastaville uusi hanke
Tukea ikääntyvän IBD:tä sairastavan elämään -hankkeen (TIISE) kohderyhmänä ovat yli 60-vuotiaat IBD:tä sekä muita suolistosairauksia sairastavat. Hankkeen aikana mahdollistamme vertaistukea kohderyhmälle niin kasvokkain kuin myös verkossa. Kolmivuotinen hanke aloittaa toimintansa koronatilanteen salliessa. Lue lisää hankkeesta täältä >>

Tukea Perheille -hanke
Koronan vuoksi myös kevään perhetapahtumat on peruttu tai siirretty syksylle. Hankkeen sivuilta löytyy monipuolista materiaalia, kuten asiantuntijoiden videoita esimerkiksi murrosikäisen IBD:tä sairastavan tukemisesta, ja sähköinen versio Kun lapsi sairastuu -IBD-oppaasta. Lue lisää täältä >>

Katse kohti tulevaa
Olemme suunnittelemassa syksylle toimintaa normaaliin tapaan. Seuraamme kuitenkin koronapandemian tilannetta aktiivisesti ja toimimme Suomen hallituksen linjauksien ja suosituksien mukaan.

Muista myös Maailman IBD-päivä 19.5.! Lisäämme päivän aikana tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista myös koronan keskellä. Osallistu päivään somessa #maailmanibdpäivä #ibdfi!  

Tsemppiä kaikille! Yhdessä tästä selvitään.

Terveisin
Crohn ja Colitis ry:n toimiston työntekijät