Päivittyvää tietoa koronaviruksesta ja suolistosairauksista

Artikkelia päivitetty usein, viimeksi 18.11.2020. Uudet lisäykset kursivoitu. Artikkelin ensimmäinen versio julkaistu 28.2.

Koronavirukseen liittyen noudatetaan yleisesti ottaen THL:n ohjeistuksia. Myös sairaanhoitopiirit noudattavat THL:n suosituksia.

Tiedot koronaviruksesta, sen vaikutuksista ja leviämisestä täsmentyvät vähitellen. Tältä sivulta voit kootusti lukea lisätietoja viruksen vaikutuksista suolistosairauksia sairastaviin, THL:n linjauksien mukaisesti. Huomioithan, että Crohn ja Colitis ry on potilasjärjestö, ei terveysviranomainen.

Turvallisuusohjeistus vertaistapaamisiin koronan vuoksi, lue lisää täältä >>

Yski oikein, pese käsiä usein

Koronavirus ei aiheuta lisätoimenpiteitä suolistosairaille. Suolistosairaille suositellaan samoja suojautumis- ja varotoimia, kuin muillekin ihmisille. Toisin sanoen

  • pese kädet saippualla usein
  • yski ja aivasta oikein (ei kämmeniin, vaan hihaan/nenäliinaan)
  • vältä koskemasta paljain käsin pintoja, joihin monet ihmiset koskevat
  • vältä kättelyä
  • älä koskettele kasvojasi
  • älä hakeudu yskivien ja räkivien ihmisten joukkoon
  • pidä huolta turvaväleistä

Valtioneuvosto korostaa kaikenikäisten omaa harkintaa omien lähikontaktien kanssa.

Mahdollisesti lääkityksen kautta riskiryhmää

HUS on laatinut yhdessä Suomen muiden yliopistosairaaloiden kanssa ohjeistuksen lasten riskiryhmistä potilasryhmittäin. Koulusta ja päivähoidosta pois jäämistä suositellaan vain tietyille potilasryhmille. Varhaiskasvatuksesta tai koulusta ei ole syytä jäädä pois koronavirusepidemian aikana, jos lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetukseen ja varhaiskasvatukseen osallistumisessa influenssa- tai RSV-kaudella. Lue koko tiedote täältä >> ja tutustu lasten koronavirus (COVID-19) -riskiryhmiä koskevaan ohjeeseen täältä >> (PDF)
Kysyime asiaa lasten gastroenterologilta: IBD:tä sairastavat lapset saavat mennä kouluun, jos ovat siinä kunnossa, että muutenkin menisivät, lääkityksestä huolimatta. (Lisäys 6.5.)

Suolistosairaus ei automaattisesti tarkoita riskiryhmään kuulumista. THL:n linjauksen mukaan (16.3.) riskiryhmää ovat mm. henkilöt, joilla on sairaus, johon saa vastustuskykyä heikentävää hoitoa. Suolistosairauksien hoidossa voidaan käyttää hoitona vastustuskykyä heikentäviä kortikosteroideja (prednisoloni, budenosidi), metotreksaattia, merkaptopuriinia, atsatiopriinia sekä biologisia lääkkeeitä. Mikäli käytössä on jokin yllämainituista lääkkeistä, tulee annettuja ohjeita sekä aiemmin mainittuja varotoimia noudattaa tiukasti.

Jos et tiedä, onko lääkityksesi vastustuskykyä heikentävä, lue pakkauksen tuoteseloste, tai katso lisätietoja lääkityksestä Crohnin taudin osalta täältä >> ja colitis ulcerosan osalta täältä >>

Lääkehoitoa ei saa lopettaa tai muuttaa keskustelematta lääkärin kanssa. Myös annostusten muuttaminen itsenäisesti voi aiheuttaa riskin esimerkiksi akuuttivaiheelle. Myöskään kortisonilääkitystä ei pidä aloittaa koronapandemian aikana omatoimisesti, vaan hoitavan lääkärin kanssa on keskusteltava hoidon tarpeellisuudesta.

Jos lääkitys huolettaa, on syytä ottaa yhteys omaan hoitoyksikköön.

IBD-potilaan glukokortikoidilääkitys liittyy vaikeampaan COVID-19-sairauteen

Gastroenterology 2020;159:481. COVID-19-viruksen vaikutuksesta tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) sairastaville ei ole vielä juuri tietoa. Kansainvälisen rekisterin (SECURE-IBD) tietoja käyttämällä arvioitiin COVID-infektion sairastaneita IBD-potilaita ja selvitettiin riskitekijöitä vaikeammalle tautimuodolle. Tutkimusaineistona oli 525 potilasta, joista 7 %:lla oli vaikea infektio, 31 % oli sairaalahoidossa ja 3 % kuoli.

Potilaiden vakioitu kuolleisuussuhde oli 1,5-1,8 maan mukaan (Italia, Yhdysvallat, Kiina). Riskitekijät vaikealle infektiolle olivat iäkkyys, kahden tai useamman liitännäissairauden esiintyminen, glukokortikoidihoito, ja sulfasalatsiini- tai 5-aminosalisylaattihoito. Kuitenkaan TNF-alfan estäjät (43 %:lla) eivät liittyneet vaikeampaan taudinkuvaan. Mielenkiintoista oli myös se, että 93 % interleukiini 12/23 -estäjähoidolla olleista ei tarvinnut edes sairaalahoitoa. (Brenner EJ ym. Gastroenterology 2020;159:481)

IBD:n hoitaminen ja seuranta

IBD:n hoitoon liittyviä käyntejä ei pidä oma-aloitteisesti perua koronan vuoksi. Esimerkiksi biologisten lääkkeiden infuusiohoidot pyritään toteuttamaan normaaliin tapaan koronaepidemiasta huolimatta. Jos infuusiokäyntejä siirretään, on riskinä IBD:n aktivoituminen ja tällä hetkellä COVID-19-sairastumisriskiä kasvattavan kortisonihoidon aloittaminen.

Seurantatähystyksiä on pääsääntöisesti siirretty myöhempään ajankohtaan, mutta IBD:n pahenemisvaihetta selvittävät tähystykset pyritään toteuttamaan. Tähystyksen aiheellisuutta arvioidaan yksilöllisesti, huomioiden muut yleissairaudet sekä ikä.

Jos IBD-potilas saa oireettoman tai oireellisen COVID-19-tartunnan, lääkehoitoa tauotetaan ohjatusti ja infuusiohoidot siirretään myöhemmäksi. Näin vähennetään riskiä vaikeammasta tautimuodosta. Jos IBD aktivoituu koronapotilaalla, IBD:n hoito räätälöidään mahdollisimman tehokkaaksi.

COVID-IBD-rekisteri

Kansainväliseen COVID-IBD-rekisteriin on ilmoitettu lähes 600 IBD-potilasta (19.4.), jotka ovat saaneet koronatartunnan. Tämän aineiston mukaan koronatartunnan saaneista IBD-potilaista vain 30 % on joutunut sairaalahoitoon. He ovat olleet yleensä yli 70-vuotiaita monisairaita. Sairaalahoitoon joutuneista IBD-potilaista on 67 %:lla kortisonilääkitys ja 43 %:lla tiopuriini tai metotreksaattilääkitys. Huomionarvoista on myös se, että sairaalaan joutuneista IBD-potilaista 40-50 % tupakoi. On kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosa sairastaa infektion oireettomana tai ilman vakavia oireita.

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Riskiryhmään kuuluvan tulee soittaa pikaisesti terveyskeskukseen, jos nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipu ja/tai yskää. Ota yhteyttä aina ensin puhelimitse.

Sosiaaliturva

Koronan aiheuttama poikkeustilanne aiheuttaa monelle haasteita toimeentulon kanssa. Olemme keränneet tietoa eri etuuksista ja tuista, joita on mahdollista hakea. Päivitämme tekstiä, kun viranomaiset julkaisevat lisätietoa ja ohjeistuksia poikkeustilanteeseen liittyvistä sosiaaliturvaetuuksista. Päivittyvää tietoa koronaviruksesta ja sosiaaliturvasta luettavissa täältä >>

Myös Kelan sivuille päivitetään ajantasaista tietoa mm. poikkeustilanteen vaikutuksista etuuksiin.
Kela-asiointi koronatilanteessa, lue lisää >>

Luotettavaa lisätietoa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää nettisivuilleen jatkuvasti ajankohtaista tietoa koronaviruksesta. Sivuilta löytyy mm. koronan oireet ja ajantasainen tieto siitä, millä perusteilla tartuntoja testataan.
HUS – Lasten koronavirus (COVID-19) -riskiryhmiä koskeva ohje (4.5.2020)
HUS – Ohjeita potilaille, lue lisää >>
THL – Usein kysyttyä koronaviruksesta, lue lisää >>
THL – Tilannekatsaus koronaviruksesta, lue lisää >>
THL – Perustietoa koronasta, lue lisää >>

THL – Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon, lue lisää >>
Terveyskylä – Usein kysyttyä koronaviruksesta, lue lisää >>

Lisäksi tätä uutista Crohn ja Colitis ry:n nettisivuilla päivitetään, jos tilanne muuttuu suolistosairautta sairastavien osalta.