Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Pohjoismainen Crohn ja colitis -yhdistysten kokous Tampereella 22.-24.11.2019

Pohjoismaiden Crohn ja Colitis -yhdistysten kokous pidetään tänä vuonna Suomessa, Tampereella. Kokoukseen osallistuu edustajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista.

Kokousviikonlopun aikana jaetaan ajatuksia ja ideoita eri maissa toteutetuista hankkeista. Suomen toiminnoista esillä ovat erityisesti Tukea Perheille -hanke ja IBD-viikon tietoisuuskampanjat. Kokouksessa keskustellaan myös ensi kevään Maailman IBD-päivästä, jonka teemana on IBD ja työ, sekä muista yhteisistä asioista.

Kokouksessa kuullaan myös asiantuntijaluentoja. Suomen syöpäpotilaiden projektikoordinaattori Mirjami Tran Minh esittelee kokouksessa Eurooppalaisen potilasakatemian (EUPATI) toimintaa. EUPATI välittää tietoa kliinisistä tutkimuksista, lääkkeiden kehityksestä ja terveydenhuollon menetelmien arvioinnista, sekä järjestää siihen liittyviä, erityisesti potilaille ja potilasjärjestöille suunnattuja koulutuksia. Toimintaa on tällä hetkellä 19 Euroopan maassa, mukaanlukien Suomessa.

Professori Anu Loukola kertoo osallistujille FinnGen-tutkimushankkeesta, joka käynnistyi syksyllä 2017. FinnGen-hankkeen päätavoitteena on lisätä ymmärrystä sairauksien syistä ja edistää niiden diagnosointia, ennaltaehkäisyä ja hoitojen kehittämistä. FinnGen-tutkimuksessa hyödynnetään suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä. Tavoitteena on saada mukaan 500 000 suomalaista. Tutkimushankkeen ensimmäisen vaiheen kesto on noin kuusi vuotta. Vastaavan kokoluokan tutkimushankkeita on maailmassa vain muutama. Professori Loukola kertoo kokouksessa myös meneillään olevista IBD:hen liittyvistä tutkimuksista, joissa hyödynnetään biopankkien keräämiä näytteitä.

Tapahtumaa tukemassa: