IBD-viikko 2021

IBD-viikolla lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Vuoden 2021 teemana on ”avoimuus luo hyvinvointia”.

Tiesitkö, että…

 • Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases).
 • IBD:hen kuuluvat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa sekä välimuotoinen koliitti. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Liitännäisoireina voi olla esimerkiksi uupumus ja niveloireet.
 • IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 55 000*. Joka vuosi yli 2 000 ihmistä saa diagnoosin. Sairauden esiintyvyys on maassamme yksi maailman suurimpia.
 • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa, tukea ja edunvalvontaa suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Tutustu toimintaan osoitteessa www.ibd.fi!

Sairaudesta puhuminen auttaa sairastuneita

IBD-viikon teemana on ”avoimuus luo hyvinvointia”. Intiimistä sairaudesta ja sen oireista puhuminen lisää monin tavoin sairastuneiden hyvinvointia. Sairauden hyväksyminen ja siitä puhuminen on kuitenkin pitkä prosessi. Tiedote IBD-viikosta (1.12.2021).

Kun tieto tulehduksellisista suolistosairauksista ja sen erilaisista oireista lisääntyy, se auttaa muita ihmisiä ymmärtämään ja tukemaan sairastuneita. Esimerkiksi tiheitä vessakäyntejä vaativien suolisto-oireiden lisäksi sairauteen liittyy usein uupumusta, nivelkipuja ja unettomuutta (selvitys IBD:tä sairastavien kokemuksista 2020). Jokaisen sairaus on yksilöllinen, joten on tärkeää kuunnella sairastunutta juuri hänen oireistaan ja sairauden vaiheistaan. Tämä on tärkeää myös työelämässä, jossa työnteko onnistuu suurimmalla osalla sellaisenaan tai yksilöllisin joustoin (tiedote työelämäselvityksestä 2020).  

Omien kokemusten jakaminen muiden sairastuneiden ja läheisten kanssa auttaa myös itseä jaksamaan arjessa ja muistuttaa, ettei sairauden ja oireiden kanssa tarvitse olla yksin. Yhdistyksemme vertaistuellisessa toiminnassa kokemusten jakaminen onnistuu turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jokaisella on oikeus valita itse, miten paljon sairaudestaan kertoo eri tilanteissa.

Kokemustarinoita medialle

IBD-viikolla osa sairastuneista on valmiina jakamaan median välityksellä omia kokemuksiaan, jotta muiden samassa tilanteessa olevien elämä helpottuisi.

IBD-viikkoon liittyvissä asioissa ja mediakontakteissa voit olla yhteydessä yhdistyksen viestintäpäällikköön: Heidi Hölsömäki, heidi.holsomaki(a)ibd.fi, puh. 040 667 1226.

Näkyvyyttä somessa, liikenteessä ja kaupunkien näköpaikoilla

Vuonna 2021 IBD-viikolla näytään ja kuulutaan sosiaalisessa mediassa, Tampereen ratikassa ja Helsingin metrossa sekä valaisemalla tunnettuja kohteita violetiksi eri puolella Suomea.

Sosiaalisessa mediassa voit osallistua kampanjaan kertomalla oma tarinasi ja tägäämällä julkaisuihin Facebookissa ja Instagramissa @ibdjamuutsuolistosairaudetry ja Twitterissä @ibdjamuut. Käytäthän myös aihetunnisteita #ibdfi #ibdviikko!

IBD-viikolla 2021 valaistavia kohteita:

 • Helsinki, kaupunginteatteri. Kohde valaistaan keskiviikkona 1.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #helsinki
 • Espoo, MSD:n toimisto, Keilaranta 3. Kohde valaistaan 1.-7.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #MSDFinland
 • Järvenpää, Kolmisointu. Kohde valaistaan 1.-7.12.
  Someta kuva, käytä #ibdif #ibdviikko #järvenpää #kolmisointu
 • Kaarina, Kaarina-talo. Kohde valaistaan torstaina 2.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #kaarinatalo
 • Lappeenranta, kaupungintalo. Kohde valaistaan torstaina 2.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #lappeenranta
 • Seinäjoki, Lakeuden risti. Kohde valaistaan keskiviikkona 1.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #seinajoki #seinajoenseurakunta #lakeudenristi
 • Tampere, Tammerkosken koskiputous. Kohde valaistaan keskiviikosta sunnuntaihin 1.–5.12. Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko
 • Turku, Kirjastosilta. Kohde valaistaan perjantaista sunnuntaihin 3.–5.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #turku #turkutekeehyvää #kissmyturku
  Huom. Lista saattaa vielä päivittyä.

Sairaaloiden ja muiden organisaatioiden käytettävissä ovat infotelevisioihin sopivat IBD-viikon esittelydiat: IBD-viikon yleisdia 2021, IBD-viikon 2021 diat (4 sivua).

Osaa vuoden 2021 IBD-viikosta ovat tukemassa Pfizer oy ja Takeda oy. Kiitos tuestanne!

*Korvausoikeusnumero 208 vuoden 2020 lopussa oli 53 799 henkilöllä. Uuden diagnoosin sai vuoden 2020 aikana 2 674 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto

Tutustu aiempiin IBD-viikon kampanjoihin.