Bannerissa koivunsilmuja ja teksti vuosikokous verkossa 22.5.2021.

IBD-viikko 2020

IBD-viikolla lisätään tietoisuutta IBD:stä sekä muistutetaan, etteivät kaikki sairaudet näy ulospäin. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Vuoden 2020 teemana on IBD ja työ.

Tiesitkö, että…

 • IBD, eli tulehdukselliset suolistosairaudet Crohnin tauti ja colitis ulcerosa. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Liitännäisoireina voi olla esimerkiksi uupumus ja niveloireet.
 • IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 52 000*. Joka vuosi yli 2 000 saa diagnoosin. Sairauden esiintyvyys on maassamme yksi maailman suurimpia.
 • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa, tukea ja edunvalvontaa suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Tutustu toimintaan osoitteessa www.ibd.fi!

Yksilölliset ratkaisut auttavat suolistosairaita työelämässä

IBD ja muut suolistosairaudet ry selvitti yhdessä kolmen muun järjestön kanssa pitkäaikaissairaiden kokemuksia työelämästä (tiedote 30.11.2020).
Suolistosairaiden ihmisten vastauksissa korostui erityisesti tarve yksilöllisille joustoille työnkuvassa ja työajoissa. Moni toivoo stressittömämpää ja rauhallisempaa työtä, sillä stressi saattaa pahentaa oireita. Myös osa-aikaisuus, etätyöt ja joustava työaika keventävät työtaakkaa ja auttavat hankalien aamujen kanssa. Säännöllinen tauotus ja rauhallinen ruokailu on monille tärkeää. Samoin nopea pääsy wc-tiloihin on olennainen osa työtilojen toimivuutta ihmisille, joilla on suolistosairaus. Lue lisää IBD-viikon tiedotteesta.

Näkyvyyttä somessa, radiokanavilla ja kaupunkien näköpaikoilla

Vuonna 2020 IBD-viikko tehdään näkyväksi ja kuuluvaksi niin sosiaalisen median kampanjalla, radiomainoksella kuin myös valaisemalla tunnettuja kohteita eri puolella Suomea.

Sosiaalisessa mediassa voit osallistua kampanjaan sosiaalisessa mediassa kertomalla oma tarinasi ja tägäämällä julkaisuihin @ibdjamuutsuolistosairaudetry. Käytäthän myös #ibdfi #ibdviikko! Seuraa somessa myös #suolihuolia -kampanjan viestintää.

Radioaalloilla IBD:tä ja työelämän joustoja tehdään tunnetuksi 1.-2.12. Suomen suurimmilla radiokanavilla, eli Radio Aallolla, Radio Rockilla, Radio Suomipopilla, Loopilla, HitMixillä, Radio Helmillä, Aito Iskelmällä sekä Groovella.

Tiistaina 1.12. olemme TAYSin Kohtaamispaikassa pitämässä pienimuotoista infopistettä.

IBD-viikolla 2020 valaistavia kohteita (lista saattaa vielä päivittyä):

 • Tampere, Särkänniemen Näsinneula. Kohde valaistaan tiistaina 1.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #tampere @sarkanniemi
 • Helsinki, kaupunginteatteri. Kohde valaistaan tiistaina 1.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #helsinki
 • Lappeenranta, kaupungintalo. Kohde valaistaan keskiviikkona 2.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #lappeenranta
 • Turku, Kirjastosilta. Tutustu kohteeseen täällä >>.Kohde valaistaan perjantaina 4.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #turku #turkutekeehyvää #kissmyturku
 • Kaarina, Kaarina-talo. Kohde valaistaan 1.-5.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #kaarinatalo
 • Kuopio, Matkus Shopping Center. Kohde valaistaan 1.-7.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko #kuopio @matkus_shopping_center
 • Järvenpää, Kolmisointu. Kohde valaistaan 1.-7.12.
  Someta kuva, käytä #ibdif #ibdviikko #järvenpää #kolmisointu
 • Espoo, MSD:n toimisto, Keilaranta 3. Kohde valaistaan 1.-7.12.
  Someta kuva, käytä #ibdfi #ibdviikko

IBD-viikkoon liittyvissä asioissa, myös mediakontaktien osalta, voit olla yhteydessä yhdistyksen viestintäpäällikköön: Heidi Hölsömäki, heidi.holsomaki(a)ibd.fi, puh. 040 667 1226.

Osaa vuoden 2020 IBD-viikosta ovat tukemassa AbbVie, Coloplast oy, Ferring Lääkkeet oy, Medans oy, Pfizer oy, Takeda oy sekä Tillotts Pharma ab. Kiitos tuestanne!

*Korvausoikeusnumero 208 vuoden 2019 lopussa 51 623:lla henkilöllä. Lähde: Kelan tilasto

Tutustu aiempiin IBD-viikkojen kampanjoihin täällä >>