IBD-viikko 2022

IBD-viikolla lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Vuoden 2022 teemana on ”IBD ei kysy ikää”.

Tiesitkö, että…

  • Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases).
  • IBD:hen kuuluvat Crohnin tauti ja colitis ulcerosa sekä välimuotoinen koliitti. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Liitännäisoireina voi olla esimerkiksi uupumus ja niveloireet.
  • IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 55 000*. Joka vuosi yli 2 000 ihmistä saa diagnoosin, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa.
  • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa, tukea ja edunvalvontaa suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Tutustu toimintaan osoitteessa www.ibd.fi!

Sairastua voi vauvana tai vanhuksena

Vuoden 2022 IBD-viikon teemana on ”IBD ei kysy ikää”. Teema on tuttu jo 19.5. vietetystä Maailman IBD-päivästä. Uusien diagnoosien määrä kasvaa vuosittain kaikissa ikäryhmissä. Tyypillisimmillään IBD-diagnoosi saadaan nuorena aikuisena 15–35 vuoden iässä, mutta IBD vaikuttaa yhä enemmän myös ikääntyvien, eli yli 60-vuotiaiden elämänlaatuun ja hoitoon.

Kaikissa ikäryhmissä on tärkeää, että sairaus tunnistetaan ja diagnosoidaan ajoissa. Hyvä ja oikea-aikainen hoito auttavat sairastuneen työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Omien kokemusten jakaminen muiden sairastuneiden ja läheisten kanssa auttaa myös itseä jaksamaan arjessa ja muistuttaa, ettei sairauden ja oireiden kanssa tarvitse olla yksin. Yhdistyksemme vertaistuellisessa toiminnassa kokemusten jakaminen onnistuu turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jokaisella on oikeus valita itse, miten paljon sairaudestaan kertoo eri tilanteissa.

Kokemustarinoita medialle

IBD-viikolla osa sairastuneista on valmiina jakamaan median välityksellä omia kokemuksiaan, jotta muiden samassa tilanteessa olevien elämä helpottuisi.

IBD-viikkoon liittyvissä asioissa ja mediakontakteissa voit olla yhteydessä yhdistyksen viestintäpäällikkö Renja Nikulaa, renja.nikula@ibd.fi, 040 632 6622.

Näkyvyyttä somessa ja kaupunkien näköpaikoilla

Vuonna 2022 IBD-viikolla näytään ja kuulutaan ainakin sosiaalisessa mediassa sekä valaisemalla tunnettuja kohteita violetiksi eri puolella Suomea.

Sosiaalisessa mediassa voit osallistua kampanjaan kertomalla oma tarinasi ja tägäämällä julkaisuihin Facebookissa ja Instagramissa @ibdjamuutsuolistosairaudetry ja Twitterissä @ibdjamuut. Käytäthän myös aihetunnisteita #ibdfi #ibdviikko!

IBD-viikolla 2022 valaistavia kohteita tullaan listaamaan tälle sivulle myöhemmin.

Sairaaloiden ja muiden organisaatioiden käytettävissä ovat infotelevisioihin sopivat IBD-viikon esittelydiat julkaistaan tällä sivulla myöhemmin.

Osaa vuoden 2022 IBD-viikosta ovat tukemassa muutamat yritykset, jotka julkaistaan tällä sivulla myöhemmin. Kiitos tuestanne!

*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2021 lopussa 55 925 henkilöllä. Uuden diagnoosin sai vuoden aikana 2 746 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto

Tutustu aiempiin IBD-viikon kampanjoihin.