Keskellä lukee: Perustiedot haltuun IBD:stä. Oikeassa reunassa kolme palikkaa, joissa kirjaimet I, B ja D. Vasemmassa reunassa lukee Maailman IBD-päivä 19.5.2023.

Perustiedot kuntoon IBD:stä! Maailman IBD-päivä 2023

Tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD on näkymätön sairaus, joka voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään – sairaus voi aiheuttaa uupumusta, joka ei lepäämällä lopu, sekä erilaisia oireita suoliston lisäksi myös esimerkiksi silmiin ja niveliin. IBD on yksilöllinen ja aaltoileva. Sairaus voi pysyä oireettomana tai aktiivisena vuosia, ja yhtäkkiä kääntyä toiseen suuntaan, aktivoituen tai rauhoittuen.

– IBD-diagnoosin saaneita on Suomessa jo yli 58 000*. Sairastuminen ei kysy ikää, sillä vaikka yleisimmillään diagnoosi saadaan 15-35-vuotiaana, voi oireet alkaa ja diagnoosin saada missä iässä tahansa, IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto kertoo.

Maailman IBD-päivää vietetään vuosittain 19.5. ympäri maailman. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta IBD:stä kokonaisvaltaisena, näkymättömänä sairautena. Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus.

Perustiedot kuntoon IBD:stä – podcast-minisarja ja luentovideot

Tämän vuoden kampanjana laitetaan perustiedot kuntoon IBD:stä! Puolen tunnin informatiiviset luennot IBD:n perustiedoista, liitännäissairauksista sekä suolistosairauden hoitoväsymyksestä on kohdennettu sekä IBD:tä sairastaville että heidän läheisilleen. Myös muut aiheesta kiinnostuneet voivat oppia luennoista paljon. Luennoimassa ovat gastroenterologian erikoislääkärit Tuire Ilus ja Maarit Salo, sekä psykologi Iina Alho. Videoluennot löytyvät yhdistyksen Youtube-kanavalta, ja podcast-versiot Spotifysta.

Noin 2 500 suomalaista saa IBD-diagnoosin vuosittain. Diagnoosin saaminen on osalle helpotus – vihdoin oireille löytyy syy, ja niitä voidaan ryhtyä hoitamaan. Toisille diagnoosi on puolestaan shokki, ja erityisesti silloin kaikki siinä hetkessä saatu tieto voi unohtua. Maailman IBD-päivän asiantuntijaluennot voivat auttaa siinä, että elämä pitkäaikaissairauden kanssa olisi sujuvampaa.

– Ja vaikka sairastava itse saisi tietoa sairaudestaan diagnoosivaiheessa, voi läheisille olla hyödyllistä tutustua IBD:n perustietoihin esimerkiksi näiden luentojen kautta, Suvanto sanoo.

– Lisäksi hoito kehittyy jatkuvasti, joten myös vuosia sitten diagnoosin saaneilla perustietojen päivittäminen voi olla hyväksi tasaisin väliajoin. Esimerkiksi tietämys liitännäissairauksista voi olla vähäistä – moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, että suolistosairauden vaikutuksena voi tulla oireita myös esimerkiksi silmiin.

Lisätiedot: viestintäpäällikkö Renja Nikula, renja.nikula@ibd.fi / 040 632 6622.

*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2022 lopussa 57 904 henkilöllä. Uuden diagnoosin vuoden 2022 aikana sai 2 665 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto

Infomateriaaleja Maailman IBD-päivästä esimerkiksi terveydenhuollon toimipisteiden ilmoitusruuduilla odotustiloissa voit ladata tältä sivulta.

Maailman IBD-päivää tänä vuonna tukemassa: Convatec, Janssen, Medans, Pfizer, Takeda, Tillotts Pharma Ab, Vifor Pharma. Kiitos tuestanne!