Maailman IBD-päivä 2023

Maailman IBD-päivää vietetään vuosittain 19.5. ympäri maailman. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta IBD:stä eli tulehduksellisista suolistosairauksista kokonaisvaltaisena, näkymättömänä sairautena.

IBD tarkoittaa tulehduksellisia suolistosairauksia, joita ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa. IBD on näkymätön sairaus, joka voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään – sairaus voi aiheuttaa uupumusta, joka ei lepäämällä lopu, sekä erilaisia oireita suoliston lisäksi myös esimerkiksi silmiin ja niveliin. IBD on yksilöllinen ja aaltoileva. Sairaus voi pysyä oireettomana tai aktiivisena vuosia, ja yhtäkkiä kääntyä toiseen suuntaan, aktivoituen tai rauhoittuen.

IBD-diagnoosin saaneita on Suomessa jo yli 58 000, ja uusia diagnooseja tulee noin 2 700 vuosittain. Sairastuminen ei kysy ikää, sillä vaikka yleisimmillään diagnoosi saadaan 15-35-vuotiaana, voi oireet alkaa ja diagnoosin saada missä iässä tahansa.

Lisää tietoa ja ymmärrystä oman tai läheisen sairaudesta

Tänä vuonna laitetaan perustiedot kuntoon IBD:stä! Napakat informatiiviset luennot on tarkoitettu sekä IBD:tä sairastaville että heidän läheisilleen. Lisäksi haemme näkyvyyttä IBD:lle ja sen kanssa elämiselle niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa. Suunnitelmat tarkentuvat kevään aikana.

Osallistu päivään lisäämällä tietoisuutta omassa lähipiirissäsi! Kerro tarinasi vaikka omissa sosiaalisen median tileilläsi, ja käytä #ibdfi #maailmanIBDpäivä. Tägäämällä meidät voimme jakaa julkaisusi myös meidän kanavissa! Jos olet valmis kertomaan tarinasi myös julkisuudessa, ilmoittaudu haastateltavaksi viestintäpäällikkö Renja Nikulalle renja.nikula@ibd.fi tai WhatsAppilla 040 632 6622.

Vapaasti käytettävää infomateriaalia ilmoitusruuduille ja somekanaviin

Tuotamme Maailman IBD-päivään liittyen infomateriaaleja, joita voi käyttää vapaasti esimerkiksi terveydenhuollon toimipisteiden ilmoitusruuduilla odotustiloissa. Lisäksi tuotamme sosiaalisen median eri kanaviin räätälöityjä kuvamateriaaleja ja tekstipohjia. Materiaaleja ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin! Materiaalit tullaan julkaisemaan tällä sivulla toukuun aikana.