Lääkekatto nousee 626,94 euroon

Vuosittainen lääkkeiden omavastuuosuus eli niin sanottu lääkekatto nollaantuu vuodenvaihteessa. Vuonna 2024 lääkekatto tulee nousemaan indeksitarkistusten vuoksi 626,94 euroon. Monelle lääkekatto voi tulla kerralla maksettavaksi.

Viimeisen kahden vuoden aikana lääkekatto on ollut 592,16 euroa, joten korotus ensi vuodelle on 34,78 euroa. Summa voi olla myös korkeampi. Esimerkiksi kolmen suolistosairastavan perheessä lääkekaton kertasumma voi nousta ensi vuonna 1 880,82 euroon. Korotus on tällöin 104,34 euroa.

Lääkekattoa kerryttävät korvattavien lääkkeiden omavastuut sekä 50 euron alkuomavastuu. Lääkekaton ylittyessä henkilöllä on oikeus lisäkorvaukseen, jolloin hän maksaa loppuvuoden korvattavista valmisteista 2,50 euron omavastuun.

Alkuvuoden lääkekustannuksiin kannattaa varautua säästämällä jo edellisenä vuotena. Reseptin salliessa, voi alkuvuoden lääkkeet hakea myös ennen vuoden loppua. Jos rahat eivät riitä, voi lääkekustannuksiin hakea myös toimeentulotukea.

Lisätietoa lääkekorvauksista löydät verkkosivujemme Sosiaaliturva-osiosta.
Yhdistys ei kannattanut lääkekaton nostoa. Tutustu lausuntoomme: Lausunto hallituksen esitysluonnokseen sairausvakuutuslain muuttamisesta