Biologisten lääkkeiden käyttäjille suositellaan viidettä koronarokotetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uusia tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Uusi tehosteannos tarkoittaa viidettä koronarokoteannosta. 

THL:n suositus perustuu Kansallisen rokotusasiatuntijaryhmän (KRAR) ja THL:n yhteiseen arvioon. THL:n määritelmän mukaan voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä on joko synnynnäinen immuunipuutos, immuunivastetta heikentävä sairaus tai immuunivasteeseen vaikuttava lääkitys, joka merkittävästi heikentää vastetta rokotteelle.

Ryhmään kuuluvat myös ne tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavat, jotka käyttävät sairautensa hoitoon biologista lääkettä tai JAK-estäjää. Kaikki biologiset lääkkeet ovat pistettäviä tai suoneen annettavia lääkkeitä. Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään eivät kuulu pelkästään kortikosteroidilääkitystä, metotreksaattia, atsatiopriinia, siklosporiinia, sulfasalatsiinia tai hydroksiklorokiinia käyttävät henkilöt. Varmista hoitavalta lääkäriltäsi, kuulutko lääkehoidon tai muun syyn vuoksi rokotettaviin riskiryhmiin.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositeltiin neljänsiä rokoteannoksia joulukuussa 2021. Heillä neljännen rokoteannoksen katsottiin THL:n mukaan toimivan tehosteena, joka vastaisi muun väestön kolmatta annosta. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että tehosteannoksilla voidaan parantaa rokotevastetta voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä. Vaikka terveillä aikuisilla kolme annosta rokotetta antaa todennäköisesti pitkäaikaista suojaa vakavaa koronavirustautia vastaan, voimakkaasti immuunipuutteisilla vakavan taudin riski on erityisen suuri. Lue lisää vakavasti immuunipuutteisten rokotevasteista THL:n sivuilta.

Kuntasi kertoo mistä ja milloin rokotuksen voi saada

Viidennen rokoteannoksen voi saada, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa. 

Lisätietoa

Voimakkaasti heikentynyt immuunipuolustus (THL)

THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille viidettä koronarokoteannosta (THL)

THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille neljättä koronarokoteannosta (THL)