Hyvää IBS-kuukautta!
Huhtikuussa nostamme esiin IBS:ää eli ärtyvän suolen oireyhtymää, joka on yksi kohderyhmädiagnooseistamme. Voit osallistua IBS-kuukauteen esimerkiksi somessa, kurkkaa lisätietoja sivun lopusta!
IBS ei ole virallisesti sairaus, vaan toiminnallinen vaiva, jossa suolisto ylireagoi eri ärsykkeisiin aiheuttaen osalle hyvinkin vaikeita arkea rajoittavia oireita. IBS voi olla pitkäaikainen, elämää häiritsevä ja kivuliaskin, tai kausittain vain hieman epämiellyttävästi oirehtiva. Vatsakipu, vatsan turvotus, ripuli, ummetus sekä suolen toiminnan muutokset tulevat monelle IBS-oireiselle tutuksi. Oireilu ja niiden voimakkuus voivat vaihdella päivästä ja viikosta toiseen.
Tarkkoja lukuja oireiden kanssa elävistä ei ole, mutta joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kymmenes suomalainen kokee oireita. Oireyhtymän syytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sen ajatellaan liittyvän suoliston ja keskushermoston keskinäiseen kommunikaatio-ongelmaan; suolisto aistii liian herkästi kipua tai keskushermosto tulkitsee väärin suoliston antamia viestejä.
Voit lukea kattavammin IBS:stä täältä: Tietoa sairauksista – IBS
Ruokavaliosta ja stressin vähentämisestä saattaa olla apua
Koska IBS:ään ei ole parantavaa hoitoa, hoito keskittyy oireiden hallitsemiseen ja lievittämiseen. Hoidon keskiössä on omien elämäntapojen tarkastelu ja pyrkiminen tapojen tasapainoon. Myös stressin on todettu yllyttävän IBS-oireita.
Monet saavat helpotusta IBS-oireisiinsa ruokavaliosta. Joillekin riittää joidenkin tiettyjen ruoka-aineiden, kuten sipulin tai palkokasvien, välttäminen, mutta joillain oireet saadaan hallintaan tarkalla FODMAP-ruokavaliolla. Olemme koostaneet tietoa IBS:ään liittyvästä ravitsemuksesta sekä FODMAPista omalle sivulleen, jonne pääset tästä. Samalta sivulta löytyy myös juuri julkaistu FODMAP-opas ravintoloille ja ammattikeittiöille.
–> Tietoa sairauksista – IBS:n ravitsemus ja FODMAP-ruokavalio
–> Tiedote: FODMAP-opas ravintoloille ja ammattikeittiöille on julkaistu
Ja vaikka kaikkensa tekisi, aina IBS-oireita ei pysty hallitsemaan. Suolisto voi yllättäen reagoida johonkin ruoka-aineeseen, jota se on aiemmin oireetta sietänyt, ja toisinpäin – joskus aiemmin oireita aiheuttanut ruoka-aine voikin sopia. Elämä IBS:n kanssa voi olla tasapainoilua ja yllätyksiä.
Osallistu IBS-kuukauteen!
IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa valtakunnallisesti tietoa ja tukea myös IBS-oireisille ja heidän läheisilleen. Lisäämme myös tietoisuutta, ja tästä syystä nostamme huhtikuussa IBS:ää erityisesti esiin. Kuukauden aikana lisäämme IBS-tietoisuutta nostamalla aihepiiriä laajasti esiin muun muassa somekanavissamme. Voit osallistua IBS-kuukauteen omassa somessasi eri tavoin:
- Reagoi yhdistyksen postauksiin Instagramissa, Facebookissa ja Tiktokissa joko tykkäämällä, kommentoimalla tai jakamalla niitä
- Julkaisemalla omia IBS-aiheisia postauksia
- Julkaisemalla IBS-aiheisia postauksia alla olevia materiaaleja käyttäen (klikkaa kuva auki ja tallenna omalle laitteellesi, huomioi kuvakoot ja tarkoitetut kanavat)
- Huom! Tägääthän myös yhdistyksen tilit @ibdjamuutsuolistosairaudetry postauksiisi! Voimme uudelleenjakaa postauksia, joihin meidät on tägätty.
IBS-kuukauden kunniaksi järjestämme myös verkkovertaistapaamisen IBS:n kanssa eläville. Tapaaminen järjestetään Teamsissa keskiviikkona 24.4. klo 17.30-19.00. Luvassa on vapaata jutustelua ja mahdollisuus keskustella sairauteen liittyvistä asioista vertaisten kanssa. Saat mahdollisuuden kohdata muita samassa tilanteessa olevia ja kuulla heidän kokemuksiaan. Samalla voit oppia uutta sairaudestasi ja saada vinkkejä. Ilmoittaudu mukaan viimeistään maanantaina 22.4. Lisätietoa ja ilmoittautuminen!
Media hakee jatkuvasti eri suolistosairauksia sairastavia haastateltavia. Jos olet valmis kertomaan kokemuksiasi omalla nimelläsi ja kasvoillasi, ilmoittaudu haastateltavapankkiimme tästä, tai laita viestiä viestintäpäällikkö Renja Nikulalle, renja.nikula@ibd.fi tai 040 632 6622.
Median edustaja! Kaipaatko kokemushaastateltavaa aiheeseen liittyen? Ota yhteyttä!
Yllä olevia kuvia saa vapaasti käyttää somessa. Arvostamme mutta emme vaadi yhdistyksen tägäämistä. Kuvia ei saa käyttää kaupallisissa tarkoituksissa eikä yhdistystä tai sen edustamia ihmisiä vastaan.
Kiitos, että osallistut! Tietoisuuden lisäämisessä yhteistyössä on voimaa.