THL: Osa suolistosairaista kuuluu rokotusohjelmassa riskiryhmään kaksi

Covid-19-rokotepullo. Kuva Adobe Stock.

THL on julkaissut tietoja siitä, missä järjestyksessä alle 70-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat saavat koronarokotuksen. Osa tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavista kuuluu ryhmään kaksi.

THL tarkensi perjantaina 5.2.2021 tietoja siitä, miten tietyt taustasairaudet huomioidaan koronarokotusjärjestyksessä. Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, miten ne vaikuttavat riskiin saada vakava koronavirustauti.

Ryhmään kaksi kuuluvat autoimmuunisairautta sairastavat henkilöt, joilla on immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito. THL:n mukaan ryhmään kuuluvat muiden muassa ihmiset, joilla on haavainen paksusuolentulehdus (colitis ulcerosa) tai Crohnin tauti, jos kyseiseen sairauteen liittyy suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito, kuten solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit. THL:n mukaan etenkin glukokortikoidihoito lisää vaikean taudin riskiä.

Ryhmään yksi kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Riskiryhmistä rokotetta tarjotaan ensin ryhmälle yksi ja sen jälkeen ryhmälle kaksi. Ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti. Kunnat järjestävät koronarokotukset ja tiedottavat asukkailleen, missä ja milloin rokotuksen voi ottaa.

Lue lisää THL:n Koronarokote-sivulta >>

Lue lisää THL: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys >> 

Gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelän haastattelu IBD:n lääkehoidoista ja koronasta >>