Mitä kannattaa muistaa lääkekorvauksista?
Vuoden vaihtuminen tarkoittaa sitä, että myös lääkkeiden omavastuuosuuden ja maksukaton kertyminen alkaa alusta. Keräsimme vinkkejä siitä, mitä lääkekorvauksista on hyvä muistaa.
Vuoden alussa asiakkaan maksettavaksi tulee 50 euron suuruinen omavastuu. Ennen omavastuuosuuden täyttymistä lääkkeistä ei makseta lääkekorvauksia. Omavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Omavastuuosuuden täytyttyä lääkkeen hinnasta korvataan joko 40, 65 tai 100 prosenttia riippuen siitä, mihin korvausluokkaan kyseinen lääke kuuluu.
Suurin osa reseptilääkkeistä kuuluu peruskorvauksen eli 40 prosentin luokkaan, mutta suuri osa IBD:n hoitoon käytetyistä lääkkeistä kuuluu alempaan erityiskorvausluokkaan eli 65 prosentin korvattavuuteen. Ylemmän erityistason eli 100 prosentin korvattavuuden lääkkeistä maksetaan 4,50 euroa lääkkeeltä.
Jos lääke kuuluu lääkkeiden viitehintajärjestelmään, korvausta maksetaan vain niin sanotusta viitehinnasta eli saman lääkkeen edullisimmasta hinnasta. Jos asiakas ei halua vaihtaa lääkettä halvempaan valmisteeseen, hän maksaa itse viitehinnan ylittävän osuuden. Tuo osuus ei myöskään kerrytä lääkkeiden vuosittaista maksukattoa.
Lääkkeistä korvataan kerralla enintään kolmen kuukauden annos. Erityisen kalliista lääkkeistä (yli 1 000 euroa lääkkeeltä) korvataan kerrallaan vain yhden kuukauden annos. Seuraavan annoksen voi hakea 1-3 viikkoa ennen edellisen annoksen loppumista riippuen siitä, kuinka iso erä lääkettä on edellisellä kerralla ostettu.
Vuonna 2021 lääkkeiden maksukatto on 579,78 euroa. Maksukaton täyttymistä voi seurata esimerkiksi kirjautumalla Kelan sähköiseen asiointipalveluun tai kysymällä apteekista. Kun maksukatto on täyttynyt, lääkkeet maksavat 2,50 euroa lääkkeeltä riippumatta siitä kuuluvatko ne perus- vai erityistason korvausluokkaan.
Onko sinulla kysyttävää lääkekorvauksista? Laita kysymyksesi sosiaali- ja terveysturvan asiantuntijallemme kommenttikenttään tai sähköpostilla olga.haapa-aho@ibd.fi!
Lisätietoja Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/laakkeet
Lisätietoa Crohnin taudissa käytettävistä lääkkeistä
Lisätietoa colitis ulcerosan eli haavaisen paksusuolentulehduksen lääkehoidosta
Lisätietoa muista suolistosairauksista ja niiden hoidosta