
Huhtikuu kuuluu ärtyvän suolen oireyhtymälle!
Huhtikuu on IBS-kuukausi! IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on yksi yhdistyksemme kohdediagnooseista. Sen lisäksi, että tarjoamme valtakunnallisesti tietoa ja tukea IBS-oireisille ja heidän läheisilleen, lisäämme myös suuren yleisön tietoisuutta aiheesta. Nostamme aihepiiriä laajasti esiin muun muassa somekanavissamme sekä tekemällä mediatyötä, tarjoten muun muassa kokemushaastateltavia. Voit osallistua IBS-kuukauteen omassa somessasi, tai esimerkiksi ilmoittautumalla haastateltavaksi mediaa varten!
IBS viiteen kohtaan tiivistettynä | Entä jos se ei olekaan IBS..? | IBS-kuukauden antia
IBS viiteen kohtaan tiivistettynä:
- IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vaiva, jossa suolisto ylireagoi eri ärsykkeisiin aiheuttaen osalle hyvinkin vaikeita arkea rajoittavia oireita. IBS voi olla pitkäaikainen, elämää häiritsevä ja kivuliaskin, tai kausittain vain hieman epämiellyttävästi oirehtiva.
- IBS:n ajatellaan liittyvän suoliston ja keskushermoston keskinäiseen kommunikaatio-ongelmaan; suolisto aistii liian herkästi kipua tai keskushermosto tulkitsee väärin suoliston antamia viestejä. Osalla on myös todettu poikkeavuutta suoliston bakteeristossa sekä aineenvaihdunnan tuotteissa. Myös se, miten suolisto kuljettaa sisältöä eteenpäin, voi olla häiriintynyt aiheuttaen IBS:n oireita.
- Tyypillisiä oireita ovat vatsakipu, vatsan turvotus, ripuli, ummetus sekä suolen toiminnan muutokset. Ummetusta ja ripulia esiintyy toisilla vuorotellen, joillakin pääasiallisesti jompaakumpaa.
- Hoito keskittyy oireiden hallitsemiseen ja lievittämiseen esimerkiksi elämäntapojen tasapainottamisella. Tärkeää on kiinnittää huomiota erityisesti ruuan laatuun, sen määrään ja syömisen rytmiin kullakin aterialla sekä päivän mittaan. Ravitsemuksesta ja FODMAP-ruokavaliosta pääset lukemaan klikkaamalla tästä. Myös stressi saattaa pahentaa oireilua.
- Vessapassi voi helpottaa myös IBS-oireiden kanssa elämistä – lue lisää jäsenedustamme!
Entä jos se ei olekaan IBS..?
Onko sinulle diagnosoitu IBS, mutta oireet eivät helpotu esimerkiksi FODMAP-ruokavaliota noudattamalla? Voisiko kyseessä olla kuitenkin sappihapporipuli? Sappihapporipuli voi oirekuvaltaan muistuttaa IBS:ää. Sappihapporipulissa oireina ovat krooninen pitkittynyt vesiripuli sekä äkillinen ulostustarve, useat ulostuskerrat ja usein yöaikaan, pahanhajuinen, keltaisen tai rasvaisen näköinen ripuli, väsymys ja heikko energiataso sekä pahoinvointi ja ruuansulatushäiriöt.
Virhediagnoosit näkyivät myös juuri julkaistussa kyselyssämme, sillä peräti 34 prosentilla (n=213) oli ensin diagnosoitu virheellisesti IBS. Olisikin tärkeää, että lääkäreiden tietoisuutta sappihapporipulista sekä sen mahdollisuudesta elämää haittaavan ripulin taustalla lisättäisiin. Myös IBS-oireita kokevien olisi hyvä tietää, että oireiden taustalla voikin olla sappihapporipuli.
IBS-kuukauden antia: vertaistapaaminen, asiantuntijaluento, opas ammattikeittiöihin ja aktiivista somettamista
Tänä vuonna IBS-kuukauden ohjelmassa on muun muassa vertaistapaaminen Teamsin välityksellä heti keskiviikkona 2.4. kello 17.30-19! Katso lisätiedot tapaamisesta klikkaamalla tästä ja muistathan ilmoittautua mukaan viimeistään 31.3.
Tiistaina 8.4. julkaisemme sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilän asiantuntijaluennon yhdistyksemme Youtube-kanavalla. Pääset asiantuntijaluentojen soittolistaan Youtubessa klikkaamalla tästä.
Ja hei sinä ravintolassa tai ammattikeittiössä työskentelevä! Oletko kuullut jo teille suunnatusta FODMAP-oppaastamme? Opas kertoo tiiviisti mikä on FODMAP, miten ammattikeittiöt voivat huomioida FODMAP-ruokavaliota noudattavia henkilöitä, ja käytännön esimerkkinä esimerkiksi millä korvata sipuli. Vastaukset näihin ja kätevä ruoka-ainetaulukko löytyy oppaasta, josta on sekä tulostettava PDF-versio (mustavalkoinen+värillinen) että verkkosivuna selattava versio. Voit tutustua oppaaseen klikkaamalla tästä!
Some, erityisesti Facebook ja Instagram, ovat tärkeässä roolissa viestinnässämme. Voit osallistua IBS-kuukauteen omassa somessasi eri tavoin:
- Reagoi yhdistyksen postauksiin joko tykkäämällä, kommentoimalla tai jakamalla niitä
- Julkaise omia IBS-aiheisia postauksia
- Huom! Tägääthän myös yhdistyksen tilit @ibdjamuutsuolistosairaudetry postauksiisi! Voimme uudelleenjakaa postauksia, joihin meidät on tägätty.
Kiitos, että osallistut! Tietoisuuden lisäämisessä yhteistyössä on voimaa.