Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Questran-valmisteessa saatavuushäiriö

Questran on kolestyramiinia sisältävä valmiste, jota käytetään muun muassa sappihapporipulin hoitoon. Fimean tietojen mukaan Questraniin kohdistuu saatavuushäiriö ajalla 28.6.-15.12.2024. Saatavuushäiriö tarkoittaa, ettei valmistetta ole saatavilla tukusta eikä apteekki kykene tilaamaan sitä varastoon.

Questranin saatavuushäiriön vuoksi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on myöntänyt määräaikaiset erityisluvat seuraaviin valmisteisiin ajalle 4.7.2024-31.1.2025:

  • Colestyramin-Ratiopharm 4 g jauhe oraalisuspensiota varten
  • Resincolestiramina 4 g jauhe oraalisuspensiota varten

Ylläolevien lääkkeiden saamiseksi apteekista riittää lääkärin kirjoittama resepti eikä erillistä potilaskohtaista erityislupahakemusta tarvita. Valmisteista ei kuitenkaan välttämättä saa Kela-korvausta, sillä Hila ei ole vielä (8.8. mennessä) myöntänyt valmisteille korvattavuuksia.

Erityisluvallisen valmisteen korvattavuus

Korvattavuuden erityisluvalliselle valmisteelle vahvistaa lääkkeiden hintalautakunta eli Hila. Hilaan on heinäkuussa saapunut hakemukset molempien yllämainittujen valmisteiden korvattavuudesta. Erillistä omaa hakemusta ei siis kannata tehdä ennen Hilan päätöstä.

Jos ostat erityisluvallista lääkettä ilman korvausta, pyydä apteekilta laskelma lääkeostostasi. Tarvitset laskelmaa myöhemmin, jos lääke tulee takautuvasti korvattavaksi ja haet korvausta Kelasta jälkikäteen.

Lue lisää erityislupavalmisteista.

Tiedotamme saatavuushäiriön kehityksestä sekä Hilan päätöksestä lisää myöhemmin. Ajankohtaisimman tiedon saat apteekista.