Keskellä lukee: IBD-viikko 1.-7.12.2022. Reunoissa violetilla taustalla valkoiset silhuetit eri-ikäisistä ihmishahmoista.

IBD-viikko 2022

IBD-viikolla lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä. IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7. joulukuuta. Vuoden 2022 teemana on ”IBD ei kysy ikää”.

Tiesitkö, että…

  • Tulehduksellisista suolistosairauksista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases).
  • IBD:hen kuuluvat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehduus eli colitis ulcerosa sekä välimuotoinen koliitti. Yleisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Ruoansulatuskanavan oireiden lisäksi voi olla esimerkiksi nivel-, iho- ja silmäoireita sekä uupumusta.
  • IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansansairaus, sillä sairastuneita on jo yli 56 000*. Joka vuosi yli 2 500 ihmistä saa diagnoosin, ja sairastavien määrä on lähes kolminkertaistunut 20 vuodessa. Sairauden syytä ei tunneta. IBD:tä hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, mutta osa sairastavista tarvitsee myös leikkaushoitoa.
  • IBD ja muut suolistosairaudet ry tarjoaa tietoa, tukea ja edunvalvontaa suolistosairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Tutustu toimintaan osoitteessa www.ibd.fi!

Sairastuminen ei kysy ikää

Vuoden 2022 IBD-viikon teemana on ”IBD ei kysy ikää”. Uusien diagnoosien määrä kasvaa vuosittain kaikissa ikäryhmissä. Tyypillisimmillään IBD-diagnoosi saadaan nuorena aikuisena 15–35 vuoden iässä, mutta diagnoosin voi saada missä iässä tahansa. Lapsen sairastuminen pitkäaikaissairauteen rikkoo elämän käsikirjoitusta ja muuttaa odotuksia elämän kulusta. Nuoruudessa haaveet opiskelusta ja uravalinnoista voivat joutua uudelleen puntariin diagnoosin jälkeen. Myös uudelleenkouluttautuminen ja työllistyminen aikuisiässä voi olla edessä, sitä toivomatta. IBD vaikuttaa yhä enemmän myös yli 60-vuotiaiden elämänlaatuun ja ikääntyneiden hoitoon. Myös läheisillä voi olla suuri huoli, ja IBD sairautena herättää paljon kysymyksiä.

Kaikissa ikäryhmissä on tärkeää, että sairaus tunnistetaan ja diagnosoidaan ajoissa. Hyvä ja oikea-aikainen hoito auttavat sairastuneen työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Omien kokemusten jakaminen muiden sairastuneiden ja läheisten kanssa auttaa myös itseä jaksamaan arjessa ja muistuttaa, ettei sairauden ja oireiden kanssa tarvitse olla yksin. Yhdistyksemme vertaistuellisessa toiminnassa kokemusten jakaminen onnistuu turvallisesti ja luottamuksellisesti. Jokaisella on oikeus valita itse, miten paljon sairaudestaan kertoo eri tilanteissa.

IBD-viikko mediassa

Osallistu somessa tai jaa tietoa työpaikallasi!

Sairaaloiden ja muiden organisaatioiden käyttöön suunnitellut, infotelevisioihin sopivat IBD-viikon esittelydiat (PowerPoint) voit avata tästä linkistä, ja ladata ne sitten laitteellesi.

Sosiaalisessa mediassa voit osallistua kampanjaan kertomalla oma tarinasi ja tägäämällä julkaisuihin Facebookissa ja Instagramissa @ibdjamuutsuolistosairaudetry ja Twitterissä @ibdjamuut. Käytäthän myös aihetunnisteita #ibdfi #ibdviikko!

Voit käyttää omissa sosiaalisen median kanavissasi alla olevia kuvia ja tekstiä! Materiaalit on tarkoitettu ei-kaupalliseen käyttöön.

Hyvää IBD-viikkoa! 💜

IBD-viikkoa vietetään vuosittain 1.–7.12. Viikolla lisätään tietoisuutta tulehduksellisista suolistosairauksista eli IBD:stä (inflammatory bowel disease). Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa sekä välimuotoinen koliitti.

Joka sadas suomalainen sairastaa tulehduksellista suolistosairautta ja yli 2500 henkilöä saa Suomessa vuosittain diagnoosin. IBD:n yleisimpiä oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Ruoansulatuskanavan oireiden lisäksi IBD voi aiheuttaa esimerkiksi nivel-, iho- ja silmäoireita sekä uupumusta. Sairauden syytä ei tunneta. IBD:tä hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, mutta osa sairastavista tarvitsee myös leikkaushoitoa.

Tämän vuoden teemana on ”IBD ei kysy ikää”. Tulehduksellisia suolistosairauksia saatetaan pitää nuorten aikuisten sairautena, koska tyypillinen sairastumisikä on 15–35 vuotta. IBD ei kuitenkaan katso ikää, vaan sairastua voi vauvasta vaariin. Esimerkiksi kolmasosa IBD:tä sairastavista on nykyään 60 vuotta täyttäneitä.

#IBDfi #IBDviikko @ibdjamuutsuolistosairaudetry

Näkyvyyttä somessa, metrossa ja puhelinten latauspisteillä sairaaloissa ympäri Suomen

Tänä vuonna IBD-viikkoa tehdään tutuksi ainakin sosiaalisessa mediassa, Helsingin metrossa ja ratikassa 1.-4.12. sekä Tampereen ratikassa 5.-7.12. Lisäksi SairaalaMedian puhelinten latauspisteiden näytöiltä voi bongata painavaa asiaa IBD:stä eri puolilla Suomea.

Tänä vuonna emme pyydä eri kohteita valaisemaan rakennuksia violetiksi ympäristösyistä.

Lisätietoja ja mediakontaktoinnit

IBD-viikkoon liittyvissä asioissa ja mediakontakteissa voit olla yhteydessä yhdistyksen viestintäpäällikkö Renja Nikulaan, renja.nikula@ibd.fi, 040 632 6622.

Osaa vuoden 2022 IBD-viikosta ovat tukemassa Takeda sekä Pfizer. Kiitos tuestanne!

*Korvausoikeusnumero 208 (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) oli vuoden 2021 lopussa 55 925 henkilöllä. Uuden diagnoosin sai vuoden aikana 2 746 henkilöä. Lähde: Kelan tilasto

Tutustu aiempiin IBD-viikon kampanjoihin.