Vuoden viimeinen jäsenlehti ilmestynyt

Vuoden viimeinen IBD-lehti on ilmestynyt! Lehti on jo nyt luettavissa jäsensivujen kautta, ja painettu versio jaetaan sen tilanneille jäsenille ja sidosryhmille arviolta viikolla 49 (4.12. alkava viikko). Lehden teemaa, suolistosairausa perheessä, käsitellään eri näkökulmilta artikkeleissa. Lehdestä löytyy artikkelit niin syntymässä saadusta mikrobistosta, parisuhteesta, suoliston ja muistin yhteydestä sekä jopa kaksi opinnäytetyötä, joiden aiheena ovat IBD:n vaikutukset minäkuvaan sekä ärtyvän suolen oireyhtymä arjen vaikeuttajana.

Pääjuttu, joka on käännetty myös ruotsiksi, käsittelee pitkäaikaissairauden merkitystä elämänkulussa – mikä merkitys on sillä, missä vaiheessa elämää sairaus tulee osaksi eläää? Miten aaltoileva taudinkuva voi vaikuttaa sairauteen sopeutumiseen? Jutussa sekä lehden kansikuvassa esiintyy Ringa Saukko perheensä kanssa, asiantuntijana juttuun on haastateltu yhteiskuntatieteiden tohtori ja sosiaalityön yliopistonlehtori Heli Tiirolaa. Kuvat myös kanteen on ottanut Laura Maunu.

Lehden starttaa jo sisäkannesta ennakkotieto ensi vuoden sopeutumista tukevista kursseista. Jos saamme rahoitusta haetun mukaisesti, järjestämme ensi vuonna kuusi kurssia. Jäsenasiaa-aukeamalla on tuttuun tapaan monta lyhyttä mutta sitäkin tärkeämpää infoa jäsenille. Yhtenä huomionarvoisena seikkana yhdistyksen joululoma 21.12.2023 – 7.1.2024, jolloin puhelinpäivystystä ei ole ja sähköposteihin vastaamisessa on viivettä.

Ensi vuonna vietetään yhdistuksen juhlavuotta, kun yhdistys täyttää 40 vuotta. Historiakatsaus menneisiin vuosikymmeniin startataan jo tässä numerossa, kun perustajajäsen Liisa Tiger kertoo Morbus Crohn -jaoston syntytarinaa sivulla 22.

Sivulla 24 pääsemme hyppäämään takaisin 2/2023 numeron pääjutun päähenkilön, Riikan, matkaan. Riikka kävi läpi avanneleikkauksen pian edellisen jutun julkaisun jälkeen, ja kertoo nyt tuntemuksiaan ja ajatuksiaan yllättävän avanneleikkauksen osalta. Jutussa myös TAYS:in avannehoitajat Satu ja Hanna kertovat vinkkinsä leikkaukseentulijoille.

Myös hoitoväsymystä, muunsukupuolisen kokemuksia yleisistä vessoista, lääkärien tietokantoja ja tupakoinnin lopettamisen vaikutuksia avataan jutuissa niin kokemuksien kuin asiantuntijoiden toimesta.

Vuoden 2024 ensimmäinen jäsenlehti ilmestyy maaliskuun alussa.

Toimitukseen vois lähettää palautetta lehdestä ja juttutoiveita tuleviin numeroihin osoitteeseen toimitus@ibd.fi.

Toimistollemme voit olla yhteydessä esimerkiksi jäsenmaksuihin tai osoitteenmuutoksiin liittyen sähköpostitse osoitteeseen info@ibd.fi tai soittamalla maanantaisin ja torstaisin klo 14–17 numeroon 075 325 4400.

Haluaisitko olla mukana tekemässä lehteä? Tule lehtitiimiin! Laita viestiä lehden päätoimittajalle, yhdistyksen viestintäpäällikkö Renja Nikulalle renja.nikula@ibd.fi.