Vessapassi mahdollistaa kesätapahtumiin osallistumisen

Erinäisten sairauksien aiheuttamat toistuvat ja ripeyttä vaativat vessakäynnit voivat olla esteenä osallistua kesätapahtumiin. Jos tapahtumat ovat kuitenkin ottaneet käyttöön Vessapassin, voi kesä olla täynnä mahdollisuuksia terveydellisistä haasteista huolimatta.

Yhä useammalla suomalaisella on sairaus, joka aiheuttaa pakottavaa, pikaista ja toistuvaa tarvetta päästä vessaan. Monelle lähtö kesän tapahtumiin voikin olla näistä syistä jännittävää, suorastaan pelottavaa, jos mielikuvissa on kesätapahtumien loputtomat vessajonot. Kun tarve tulee, aina ei ole aikaa etsiä vessaa kaukaa tai odottaa jonossa.

Jos tapahtuma on ilmoittanut ottaneensa Vessapassin käyttöön, voi se olla monelle Vessapassia tarvitsevalle ratkaiseva tekijä osallistua tapahtumaan. Vessapassi on kortti, jonka tarkoituksena on helpottaa vessaan pääsyä kodin ulkopuolella, kun terveydellisistä syistä vessaan on päästävä nopeasti tai usein. Välitöntä tarvetta päästä vessaan voi aiheutua erilaisista sairauksista, vammoista tai toiminnallisista häiriöistä johtuvat suoliston ja rakon oireilut.

Kesätapahtumissa passia voi näyttää esimerkiksi järjestyksenvalvojille pyyntönä päästä välittömästi vessaan. Tarra ja tiedotus aiheesta esimerkiksi bajamajojen luona lisää myös muiden tapahtumakävijöiden ymmärrystä asiasta, jolloin passia näyttävä pääsee helpommin jonon ohitse tai esteettömään vessaan, jos sellainen on tarjolla.

– Ulospäin ei aina näe, kenellä on sairauden vuoksi tarve päästä välittömästi vessaan, tai kuka hyötyisi tilavammasta wc-tilasta esimerkiksi avanteen tai vaippojen vuoksi, Vessapassista vastaava IBD ja muut suolistosairaudet ry:n viestintäsuunnittelija Laura Mäkinen kertoo.

Ei yleisavain, mutta suuri helpottaja

Tapahtumien lisäksi Vessapassi on virallisesti käytössä yli 400 eri toimipaikassa. Mukana on sekä yksityisiä että kunnallisia paikkoja.

– Vessapassi ei kuitenkaan ole yleisavain jokaiseen vessaan, vaan sen toimivuus on riippuvainen vessan hallinnoijasta. Aina ei ole mahdollista hyvästä tahdosta huolimatta päästää ketään toimitilan vessaan, jos se sijaitsee esimerkiksi henkilökunnan sosiaalitiloissa, Mäkinen muistuttaa.

Osin tämänkin vuoksi vessapassi.fi-osoitteeseen on listattu kaikki mukana olevat toimipaikat, joissa Vessapassi avaa ovet vessaan sitä tarvitseville. Ilmoittautuminen Vessapassipaikaksi on maksutonta, eikä edellytä wc-tilalta esteettömyyttä. Virallisesti mukana olevien paikkojen lisäksi Vessapassia voi käyttää myös muualla.

Kahdeksan järjestön jäsenetu

Vessapassi on kahdeksan eri yhdistyksen jäsenetu, jotta se kohdentuisi sitä aidosti terveydellisistä syistä tarvitseville. Vessapassi on sen tavaramerkin omistavan ja toimintaa koordinoivan IBD ja muut suolistosairaudet ry:n lisäksi Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry:llä, Colores – Suomen suolistosyöpäyhdistys ry:llä, Neuroliitolla, Liikehäiriösairauksien liitolla, Syöpäjärjestöillä sekä Suomen sklerodermayhdistyksellä. Uusimpana joukkoon on juuri liittynyt myös CP-liitto.

Osalla yhdistyksistä Vessapassi on rajatusti tiettyjen jäsentyyppien tai diagnoosien jäsenetuna.

Lisätietoja antaa Vessapassista vastaava IBD ja muut suolistosairaudet ry:n viestintäsuunnittelija Laura Mäkinen, laura.makinen@ibd.fi tai 040 670 1125.