Tutkimus: avanneleikkaus on helpotus, mutta voi myös pelottaa

Avanneleikkauksen​taustalla on yleensä tulehduksellinen suolistosairaus tai syöpä, jonka seurauksena osa suolistoa joudutaan poistamaan. C​oloplast toteutti potilas järjestö Crohn ja Colitis ry:n kanssa tutkimuksen, jossa tutkittiin suomalaisten avannesidosta käyttävien kokemuksia.

Kyselytutkimus vahvisti, että avannesidoksen pettäminen tai pelko ohivuodosta on avanneleikattujen suurin huoli. Tutkimus osoitti, että jopa 85 prosenttia vastaajista kokee arjessaan ohivuotoa, joka johtuu avannesidoksen pettämisestä. Ohivuoto ja sen pelko voivat vaikeuttaa avanneleikattujen arkielämää. 54 prosenttia vastaajista pelkäsi erityisesti mahdollisesta ohivuodosta syntyvää noloa julkista tilannetta. Pelko saa aikaan muutoksia avannesidosta käyttävien elämässä ja aiheuttaa esimerkiksi yöllistä heräilyä, stressiä ja sosiaalisten suhteiden rajoittamista. 90 prosenttia leikatuista kokee myös avannepussin näkyvyyden vaatteiden alla ongelmallisena, mikä voi johtaa esimerkiksi pukeutumisen rajoittamiseen.

Tulehduksellisten suolistosairauksien seurauksena avanneleikattujen pelko ja huoli osoittaa, että avanteeseen liittyy vahva sosiaalinen aspekti. Vertaistuki onkin erittäin merkittävässä asemassa avanneleikattujen ja tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien ja heidän läheistensä elämässä. Vertaistukea saa eri potilasjärjestöjen kautta.

“Vertaistoimintaan kannattaa lähteä mukaan. Järjestöt tarjoavat alueellisia ja valtakunnallisia vertaistapahtumia ja sopeutumisvalmennusta. Vertaisryhmiä toimii myös verkossa”, kertoo Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto.​

Crohn ja Colitis ry:n lisäksi Suomessa toimii myös kaksi muuta järjestöä, Finnilco ry ja Colores ry, joiden piiristä avanneleikatut saavat vertaistukea.

Nykyaikainen avannesidos on huomaamaton ja tukee avanneleikatun normaalia elämää

Nykyaikainen avannesidos on tiivis, sekä hajun että eritteet sisällään pitävä huomaamaton tuote, joka on kehitetty tarjoamaan avanneleikatuille mahdollisimman normaali elämä. Coloplastin SenSura® Mio ­avannesidos vastaa käyttäjien tutkimuksessa havaittuihin huoliin.

“Uusin SenSura Mio ­avannesidoksemme on ainutlaatuisen neutraalin värinsä ja kangasmateriaalinsa ansiosta huomaamaton, jopa valkoisen paidan alla. Näin käyttäjän ei tarvitse esimerkiksi rajoittaa pukeutumistaan. Käyttäjämme kertovat, että sidos pysyy paikallaan myös aktiivisessa arjessa ja sidoksen toiminnallisuus antaa rauhallisemmat yöunet ja mielenrauhaa, kun pussi ei pullota vaatteiden alla”, kertoo Coloplast Oy Suomen maajohtaja M​ia Takanen.​

Coloplast on intiimiterveydenhuollon asiantuntija, jonka tavoitteena on taata jokaiselle avanneleikatulle riittävä määrä, juuri itselleen sopivia ja omat yksilölliset tarpeensa huomioivia avannesidoksia. Moni leikattu onkin kiinnostunut myös avannesidoksen ulkonäöstä. Avannesidosten design on otettu huomioon myös Coloplastin tuotekehityksessä.

“Coloplast on alallaan tunnettu ja palkittu tuotteidensa innovatiivisesta designista. Tuotteemme ovat intiimiterveydenhuollon tuotteita ja haluamme, että ne auttavat designillaan poistamaan sairauden leimaa. Toiminnallisuus on tietysti tuotekehityksessä avainasemassa, mutta tuotteen ulkonäön merkitystä ei pidä aliarvioida, kun kyseessä on esimerkiksi avannesidos, jonka kanssa käyttäjä elää loppuelämänsä”, jatkaa Takanen.

Maailman Avannepäivää vietetään 3.10.2015 Malmitalolla Helsingissä Maailman Avannepäivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta avanteista alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Päivää on vietetty vuodesta 1993 saakka ympäri maailmaa ja tänä vuonna sitä vietetään lauantaina 3. lokakuuta.

Tämän vuoden teemana on ”Monta tarinaa, yksi ääni” (Many stories, one voice). Finnilco ry, Crohn ja Colitis ry sekä Colores – Suomen Suolistosyöpäyhdistys ry järjestävät yhdessä Maailman Avannepäivän yleisötilaisuuden 3.10.2015 Helsingissä Malmitalolla. Tilaisuuden yhteydessä kävijöiden on mahdollista tutustua myös valokuvaaja Anna Jarsken valokuvanäyttelyyn, joka osoittaa että avanneleikattunakin voi elää ehjää elämää. Näyttelyyn ja yleisötilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja:

Mia Takanen maajohtaja, Coloplast Oy Suomi
puh. 043 2113458
fimt@coloplast.com

Ulla Suvanto toiminnanjohtaja, Crohn ja Colitis ry
puh. 0400 315 383
ulla.suvanto@ibd.fi