Tulehdukselliset suolistosairaudet nousemassa uudeksi kansantaudiksi Suomessa​

IBD-viikkoa vietetään 1.–7. joulukuuta
Tulehdukselliset suolistosairaudet nousemassa uudeksi kansantaudiksi Suomessa​

IBD eli tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät edelleen voimakkaasti Suomessa1, ja sairastuneita on jo lähes 50 000.2 Sairauden esiintyvyys on maassamme yksi maailman suurimpia, ja IBD:stä on tulossa suomalaisten uusi kansantauti.1 IBD-viikkoa vietetään 1.–7. joulukuuta, ja viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta IBD:stä sekä muistuttaa, etteivät kaikki sairaudet näy ulospäin.

IBD yleistyy edelleen voimakkaasti Suomessa, ja uusia tapauksia todetaan joka vuosi yli 2000. Yhteensä sairastuneita on lähes 50 000. Sairauden yleistymisen syytä tutkitaan edelleen. Sairauden taustalla ajatellaan olevan perinnöllinen alttius, mikä ei kuitenkaan selitä tulehduksellisten suolistosairauksien nopeaa lisääntymistä. Ympäristötekijöiden (mm. hygieniataso ja antibioottien käyttö), suoliston bakteerikannan ja ravinnon muutosten katsotaan olevan lisääntymisen merkittävimmät syyt. Lisäksi alhaisten D-vitamiinitasojen on todettu liittyvän IBD:hen, mutta ei tiedetä, ovatko matalat D-vitamiinipitoisuudet sairauden syy vai seuraus2.

”Tutkimuksissa pyritään selvittämään sairauden syntymekanismia, jotta tulevaisuudessa sairautta ehkäisevät toimenpiteet olisivat mahdollisia ja voisimme mahdollisesti arvioida yksilön sairastumisriskiä”, kertoo erikoislääkäri Airi Jussila TAYS:ista.

IBD on näkymätön sairaus

IBD, kuten monet krooniset sairaudet, ei näy ulospäin. Näkymätön sairaus voi kuitenkin vaikeuttaa arkea monin eri tavoin.

”IBD:hen liittyvät oireet, kuten ripuli, kivut ja väsymys, saattavat rajoittaa sosiaalista elämää ja vaikuttavat henkiseen jaksamiseen. IBD:tä sairastavan hoidon toteuttamisessa on tärkeää kokonaisvaltaisuus, jotta sairaus rajoittaisi työ- ja toimintakykyä mahdollisimman vähän”, kertoo toiminnanjohtaja Ulla Suvanto Crohn ja Colitis ry:stä.

Suvannon mukaan on tärkeää, että hoitoketjut toimivat ja mahdollistavat varhaisen diagnosoinnin sekä oikea-aikaisen hoidon toteutumisen. Tulevaisuudessa digitaalisilla palveluilla voidaan helpottaa myös IBD:tä sairastavien hoidon seurantaa.

Crohn ja Colitis ry ja Takeda Oy haastoivat neljä suomalaista testaamaan kahdeksi päiväksi, millaista elämä voisi olla IBD:n kanssa. Kampanja toteutettiin mobiilisovelluksen, erilaisten tehtävien ja roolileikkien avulla. Kampanjaan osallistuvat ravitsemusterapeutti Hanna Partanen, bloggaajat Kira Tiivola ja Jenny Belitz-Henriksson sekä IBD-potilaan äiti. Heidän kokemuksiaan kokeilusta on nähtävänä ibd.fi-sivustolla.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Ulla Suvanto, Crohn ja Colitis ry
puh. 040 031 5383
ulla.suvanto@ibd.fi

www.ibd.fi
#ibdviikko #ibdfi #näkymätönsairaus #vessapassi

Lääketieteellinen johtaja Klaus Tamminen, Takeda Oy
puh. 040 734 1212
klaus.tamminen@takeda.com

www.reunapaikka.fi