Suolistosairaudet-lehden uusin numero on ilmestynyt – teemana mielenterveys

Vuoden toinen jäsenlehti on ilmestynyt! Lehti jaetaan jäsenille ja sidosryhmille arviolta viikolla 24, mutta on luettavissa jo nyt jäsensivuilla! Lehden kantava teema on mielenterveys. Aiheeseen ottaa kantaa heti pääkirjoituksessa sosiaali- ja terveysturvan asiantuntijamme Elisa Arvola. Mielenterveys on monimutkainen kokonaisuus, jossa roolia näyttelevät niin sisäiset kuin ulkoisetkin vaikuttimet.

Lehden starttaa tuttu mutta tärkeä Jäsenasiaa-aukeama, joka sisältää monta tiivistä infoa jäsenille. Huomionarvoista on erityisesti uuden työntekijämme Johanna Lahtisen ja hänen koordinoimansa 60 vuotta täyttäneiden toiminnan esittely, sekä toive siitä, että muun muassa sähköpostiosoitteet ovat jäsenrekisterissä ajantasalla.

Pääjutussa käsitellään hyvinvointia fyysisen ulottuvuuden ylitse. Vapaaehtoisemme Anna Jarske-Fransas haastatteli omaan maisterintutkielmaan pohjautuvaan artikkeliinsa IBD:tä sairastavaa porilaista Maiju Tyniä sekä yleislääketieteen erikoislääkäri Helena Karppista. Artikkeli tarkastelee luontoyhteyttä ja sen merkitystä terveyteen eri kanteilta. Artikkeli on käännetty myös ruotsiksi, ja tulee kaikille vapaasti luettavaksi näytteeksi lehdestä tälle sivulle syyskuussa.

Lisäksi lehdestä löytyy muun muassa artikkeli, jossa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo kattavasti tuoreesta tutkimustuloksesta liittyen karrageenin lyhytaikaiseen käyttöön; haittaa ei löytynyt. Olkapäänä itselleni -artikkelissa someseuraajamme palasivat nuoruuteensa, diagnoosin saamisen aikoihin, ja kertovat mitä haluaisivat sanoa nuorelle itselleen. Lohdullisen artikkelin on kirjoittanut viestintäsuunnittelija Laura Mäkinen.

Muina aihepiireinä ovat niin proktiitti, divertikuloosia sairastavien kokemukset hoidon ja ohjauksen puutteesta, Miska Karhun kokemustarinaa IBS:n ja FODMAP:in haastamista ruokailutilanteista, stressiä, suolistosairauden koettua vaikutusta sekä hoitoväsymyksestä Milja Leppäsen kokemustekstin muodossa. Yhdistyksen uuteen strategiaan ja hallitukseen pääset tutustumaan sivuilla 24-25. Mukana myös tunnelmapaloja 40-vuotisjuhlista! Tutkimuskatsaus sivuilta 26-27 on luettavissa myös nettisivuillamme.

Vaikka toimisto lomailee juhannuksesta elokuun alkuun, ei vertaistoiminta suinkaan hiljene. Vapaaehtoisten vetämiä alueellisia vertaistapaamisia on luvassa tasaisesti kesä-elokuulle – katso ajantasaiset tiedot lehden loppuosasta, sekä nettisivuiltamme www.ibd.fi/tapahtumat!

Eikö lehteä näy?

Paperilehden tilaus on voinut muuttua sähköiseksi lehdeksi jäsenrekisterin virheellisen päivityksen vuoksi, jota puolestamme pahoittelemme suuresti! Olethan ystävällisesti yhteydessä toimistolle, jos painettua lehteä ei näy viikon 24 aikana tai olet saanut sähköpostin koskien sähköistä lehteä ja haluaisit paperisen lehden. Voit laittaa sähköpostia osoitteeseen info@ibd.fi tai soittaa toimistolle maantantaisin ja torstaisin klo 14-17 numeroon 075 325 4400. Huomaathan, että puhelinpäivystys on tauolla 20.6.-4.8.

Palautetta lehdestä ja juttutoiveita tuleviin numeroihin voi lähettää lehden päätoimittajana toimivalle viestintäpäällikkö Renja Nikulalle, renja.nikula@ibd.fi.