Sosiaaliturvan muutokset 2025

Sosiaaliturvaan valmistellaan monia muutoksia ensi vuodelle. Tähän uutiseen on kirjattu tämänhetkinen tieto tulevista muutoksista.

Sairastamisen tuet
Eläkeläisten etuudet
Vammaistuet
Yleinen asumistuki
Nuoret
Työttömyystuet
Toimeentulotuki

Sairastamisen tuet

Lääkkeiden alkuomavastuuta korotetaan 70 euroon (+20 euroa). Alkuomavastuu sidotaan myös kansaneläkeindeksiin, jolloin omavastuun suuruus tarkistetaan jatkossa vuosittain. Ennen alkuomavastuun täyttymistä lääkkeet maksetaan kokonaan itse. Kelan korvaukset alkavat vasta omavastuun täyttymisen jälkeen. Lue lisää alkuomavastuun korotuksesta Kelan sivuilta.

Lääkkeiden vuosiomavastuuta eli lääkekattoa korotetaan kansaneläkeindeksin mukaisesti yhdellä prosentilla. Vuonna 2025 lääkkeiden vuosiomavastuu on 633,17 euroa (+6,23 euroa).

Lääkkeiden verotus nousee aiemmasta 10 prosentin veroluokasta 14 prosentin veroluokkaan. Inkontisenssisuojien, kuukautissuojien ja lasten vaippojen verotusta lasketaan 25,5 prosentista 14 prosenttiin.

Asiakasmaksujen enimmäismääriin tehdään mittavat korotukset. Perusterveydenhuollon asiakasmaksuja korotetaan pääsääntöisesti 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon asiakasmaksuja pääsääntöisesti 45 prosentilla. Esimerkiksi poliklinikkamaksu nousee muutoksen peräti 66,70 euroon. Asiakasmaksukattoa tai lääkärintodistusten maksuja ei koroteta. Lue lisää: Asiakasmaksujen enimmäismääriin mittavat korotukset

Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksiin valmistellaan uudistuksia, jotka tulisivat voimaan vaiheittain. Hallituksen esitysten käsittely on yhä kesken. Käsittelyä jatketaan viimeistään helmikuussa 2025 istuntotauon jälkeen. Suunnittelussa on hedelmöityshoitojen sekä fysioterapian Kela-korvauksen palauttaminen. Lisäksi silmätautien erikoislääkärien ja gynekologien vastaanottokäynteihin korvauksiin suunnitellaan korotuksia. Suuhygienistikäynteihin lisättäisiin suorakorvattavuus, jolloin korvauksen saamiseksi ei enää tarvita hammaslääkärin lähetettä. Myös hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden korvauksia korotettaisiin maltillisesti. Suurin muutos koskee valtakunnallista valinnanvapauskokeilua, jossa 65 vuotta täyttäneet pääsisivät yksityisen yleislääkärin vastaanotolle julkisen asiakasmaksun suuruisella omavastuulla. Valinnanvapauskokeilu käynnistyisi 1.9.2025 alkaen. Samalla selvitetään keinoja omalääkärimallin kokeilun aloittamiseen. Lue lisää korvausten muutoksista Kelan sivuilta.

Sairauspäivärahan laskentaperusteita muutetaan niin, että vähintään 27 633 euron vuosituloon perustuvat päivärahat alenevat. Tulorajan ylittävältä osuudelta saa myös aikaisempaa vähemmän tukea. Muutokset eivät koske niitä henkilöitä, joiden vuositulot ovat alle 27 633 euroa. Laskentaperusteen muutos vaikuttaa myös osasairauspäivärahan sekä kuntoutusrahan suuruuteen. Sairauspäivärahoihin ei tehdä indeksikorotuksia. Lue lisää sairauspäivärahan laskentaperusteiden muutoksesta Kelan sivuilta.

Biologisten lääkkeiden lääkevaihto laajenee 1.1.2025, jolloin sen piiriin tulee muun muassa IBD:n hoitoon käytetyt biologiset valmisteet. Ensi vuonna biologinen lääke voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan vertailukelpoiseen valmisteeseen. Lääkevaihto ei koske alaikäisiä. Lue lisää lääkevaihdosta: Biologisten lääkkeiden lääkevaihto laajenee 1.1.2025.

Eläkeläisten etuudet

Kelan maksamia eläkkeitä korotetaan vuoden 2025 alussa kansaneläkeindeksin mukaisesti yhdellä prosentilla. Vuonna 2025 täysimääräinen kansaneläke on yksinelävällä 783,41 euroa (+7,71 euroa) ja parisuhteessa elävillä 699,42 euroa (+6,88 euroa). Takuueläkkeen täysi määrä on 986,42 euroa (+9,71 euroa).

Eläkettä saavan hoitotukea korotetaan vuoden 2025 alussa kansaneläkeindeksin mukaisesti yhdellä prosentilla. Vuonna 2025 perustuki on 84,17 euroa (+0,83 euroa), korotettu tuki 183,36 euroa (+1,80 euroa) ja ylin tuki 387,73 euroa (+3,81 euroa).

Kelan vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeiden maksaminen muihin EU- ja Eta-maihin, Sveitsiin ja Isoon-Britanniaan päättyy 1.2.2025. Samalla päättyisi oikeus eläkettä saavan hoitotukeen kyseisissä maissa. Muutos ei koske perhe-eläkettä, lapsikorotusta ja rintamalisän maksua, eikä se vaikuta työeläkkeisiin. Lue lisää muutoksesta Kelan sivuilta.

Eläkkeensaajan asumistuen ehtoja kiristetään, jolloin tulot ja omaisuus vaikuttavat asumistuen määrään nykyistä enemmän. Lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksiin sekä asumismenojen enimmäismääriin ei tule korotuksia, vaan summat pysyvät indeksijäädytyksen vuoksi samana kuin vuosina 2023 ja 2024. Lue lisää muutoksesta Kelan sivuilta.

Vammaistuet

Vammaistukia korotetaan vuoden 2025 alusaa kansaneläkeindeksin mukaisesti yhdellä prosentilla. Vuonna 2025 perusvammaistuki on 109,97 euroa (+1,08 euroa), korotettu vammaistuki 256,62 euroa (+2,52 euroa) ja ylin vammaistuki 497,60 euroa (+4,89 euroa).

Yleinen asumistuki

Omistusasuntoihin myönnetty yleinen asumistuki loppuu kokonaan 1.1.2025 alkaen. Tämän jälkeen esimerkiksi vastikkeisiin, omakotitalon hoitomenoihin tai asuntolainan korkoihin ei ole mahdollista saada asumistukea.

Varallisuusharkinta palautetaan yleiseen asumistukeen, jolloin tuen määrään vaikuttaa ruokakunnan omaisuus. Omaisuudeksi lasketaan esimerkiksi talletukset, kiinteistöt, asunto-osakkeet ja metsäomaisuus. Omaisuudeksi ei lasketa omassa käytössä olevaa kesämökkiä, osuutta jakamattomassa kuolinpesästä tai ASP-tilin talletuksia. Lue lisää yleisen asumistuen muutoksista Kelan sivuilta.

Kajaani, Kouvola, Lappeenranta, Mikkeli, Pori ja Vaasa siirettäisiin hallituksen esityksen mukaan kuntaryhmästä II kuntaryhmään III. Muutos pienentää kyseisissä kunnissa maksettavaa tukea.

Opiskelijat palaavat opistotuen asumislisän piiriin 1.8.2025 alkaen. Perheelliset opiskelijat jäävät yleisen asumistuen piiriin. Lue lisää muutoksesta Kelan sivuilta.

Nuoret

Opintorahaan ei tehdä kansaneläkeindeksin mukaista korotusta indeksijäädytyksen vuoksi.

Kelan työkyvyttömyyseläkkeen, kuntoutusrahojen ja sairauspäivärahojen alaikärajaa nostetaan 16 vuodesta 18 vuoteen. Jatkossa työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea (määräaikainen työkyvyttömyyseläke) voi saada aikaisintaan 18-vuotiaana. Muutos ei vaikuttaisi tukea jo saaviin nuoriin, vaan koskee vuonna 2009 ja sen jälkeen syntyneitä. Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneet nuoret eivät voi saada enää työttömyystukea mikäli he keskeyttävät oppivelvollisuutensa 17-vuotiaana. Vuoden 2027 alussa myös lapsen vammaistuen yläikäraja nousee 18 vuoteen. Lue lisää Kelan sivuilta.

Nuoren ammatillista kuntoutusta kohdennetaan aiempaa tiukemmin nuorille, jotka ovat opiskelun ja työelämän ulkopuolella tai muuten syrjäytymisvaarassa. Nuotti-valmennukseen osallistuminen ei enää jatkossa pääsääntöisesti oikeuta kuntoutusrahaan. Opintotukea ei myöskään myönnetä samanaikaisesti Kelan kuntoutusrahan kanssa. Lue lisää Kelan sivuilta.

Työttömyystuet

Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan määrä säilyy samana kuin vuosina 2023 ja 2024 indeksijäädytyksen vuoksi.

Työllistymistä edistävän palvelun ajalta ei enää makseta korotettua työttömyystukea. Tähän asti työttömyystukea on voinut saada korotettuna siltä ajalta, kun työtön on osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin. Korotusosa on ollut 5,29 euroa/päivä. Myöskään liikkuvuusavustusta ei voisi saada enää korotettuna.

Vanhempien luona asuvan henkilön osittaisen työmarkkinatuen vähimmäismäärä pienenee 50 prosentista 35 prosenttiin. Vanhemman saamia omaishoitajan tai perhehoidon palkkioita ei kuitenkaan enää huomioitaisi työmarkkinatukea saavan vanhemman tulona. Omaishoitajan tai perhehoidon palkkiot eivät siis enää vähentäisi tuen määrää. Lue lisää Kelan sivuilta.

Työttömyystuen asiakkaille on tarkoitus ottaa kesään 2025 mennessä käyttöön yhden hakemuksen malli. Työttömyystuen lisäksi kartoitettaisiin myös oikeus asumistukeen, jos asiakas niin haluaa. Yhden hakemuksen mallissa asiakas voisi hakea useita etuuksia yhdellä hakemuksella. Mallia on tarkoitus laajentaa astettain koskemaan myös muita etuuksia.

Julkiset työelämäpalvelut siirtyvät pois TE-toimistoilta 1.1.2025 alkaen kunnille sekä kuntien muodostamille työllisyysalueille. Lue lisää Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta: TE-palvelut 2024 -uudistus

Toimeentulotuki

Perustoimeentulotuen perusosan määriä korotetaan kansaneläkeindeksin mukaisesti yhdellä prosentilla. Vuonna 2025 perusosa on esimerkiksi yksinasuvalla 593,55 euroa (+5,84 euroa) ja yksinhuoltajalla 676,65 euroa (+6,66 euroa).

Keliakiasta aiheutuvia ylimääräisiä ravintomenoja voidaan huomioida toimeentulossa 38 eurolla kuukaudessa. Tuki on tarkoitettu pienituloisille, joilla on oikeus toimeentulotukeen. Tuen saamiseksi liitä toimeentulotukihakemukseen selvitys (esimerkiksi lääkärintodistus tai epikriisi), jossa käy ilmi keliakian asianmukainen toteaminen verinäytteellä tai koepalasta. Lue lisää Kelan sivuilta.

Päivitämme uutista tietojen päivittyessä. Ajankohtaisen tiedon muutoksista löydät myös Kelan verkkosivuilta: Muutokset sosiaaliturvaan | Kela