“Jatkuvasti yleistyvä IBD vaatii tarpeellista osaamista myös perusterveydenhuoltoon” – katso tallenne paneelikeskustelusta!

Oulussa joulukuussa 2022 järjestetyssä avoimessa ”IBD yleistyy – miten hoito kehittyy Pohjois-Pohjanmaalla” paneelikeskustelussa keskusteltiin laajasti IBD:n hoidon nykytilasta. Panelisteina toimivat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen jäsen Anne Huotari, OYS:sta gastroenterologi Ritva Koskela, IBD-hoitajat Tanja Kaipainen ja Kaisa Maalo sekä IBD ja muut suolistosairaudet ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto. Keskusteluun johdatti Henna-Maria Lohinivan kokemuspuheenvuoro.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien määrä on kasvanut lähes kolmanneksella viimeisen 10 vuoden aikana Pohjois-Pohjanmaalla. Suhteessa potilasmäärän kasvuun hoitohenkilökuntaa, IBD-hoitajia tai lääkäreitä, ei ole tullut lisää. Paneelikeskustelussa todettiin, että mitään helppoja ratkaisuja henkilöstöpulan helpottamiseksi ei ole.

Pohjois-Pohjanmaan alueella hoitoon pääsy perusterveydenhuollossa vaihtelee alueittain. Vaikka hoitoon pääsisi, tarpeellista osaamista jatkuvasti yleistyvän IBD:n hoitoon ei välttämättä ole. Kouluttamalla myös lisää IBD-hoitajia vastattaisiin parhaiten kasvaneeseen palvelun tarpeeseen.

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa myös yhdistyksen Youtube-kanavalta.