Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Osallistu Crohnin tautiin liittyvään suututkimukseen!

Osallistu Crohnin tautiin liittyvään suututkimukseen!

Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen tutkimus liittyen Crohnin tautiin ja hampaiden kiinnityskudoksiin käynnistyi tammikuussa. Tutkimukseen on saatu puolen vuoden aikana hyvin Crohnin tautia sairastavia tutkimuspotilaita, mutta vähintään noin kymmenen henkilöä tarvittaisiin vielä mukaan (yli 18 vuotiaat).

Aiempien tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että Crohnin tautia sairastavilla on lisääntynyt riski sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudoksia tuhoavaan sairauteen. Kiinnityskudosten menetys voi johtaa hoitamattomana useiden vuosien aikana lopulta hampaiden irtoamiseen. Taustalla näyttäisi olevan syljen agglutiniinin ja ihmisen beeta defensiini-2 (hBD-2) toiminnan virheet, jotka ovat geneettisesti muuntuneet Crohnin taudissa ja parodontiitissa. Nyt käynnissä olevan tutkimuksen tarkoitus on sylkitestillä selvittää agglutiniinin toiminta ja hBD-2 tasot.

Tutkimuksessa mikään ei satu ja tutkimus käy vuosittaisesta hammastarkastuksesta. Halutessaan käynnillä voi keskustella kolmen erikoishammaslääkärin kanssa hampaistonsa tilasta.

Ilmoittautumiset tutkimukseen ja lisätietoja voi tiedustella sähköpostilla Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksen dosentti Jaana Rautavalta, jaana.rautava@utu.fi
Tutkimus toteutetaan Turussa.
Tarkempia tietoja tutkimuksesta on liitteessä >> Tiedote tutkittavalle