Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Litalgin-valmisteet vedetty pois, myyntilupa päättyy

Takeda Oy tiedotti 13.6.2024, että se peruuttaa Litalgin-valmisteiden myyntiluvat Suomessa 5.7.2024. Myyntiluvat päättyvät kaikilta Litalgin-valmisteilta (tabletit ja injektioneste, liuos). Tästä syystä Litalgin-valmisteiden toimitukset on lopetettu ja valmiste-erät on vedetty pois tukkuliikkeestä, apteekeista, sairaala-apteekeista ja lääkekeskuksista, ja eri tahoja on tiedotettu asiasta.

Myyntiluvat peruuttamisen syynä on, että Litalgin-valmisteen käyttöön voi liittyä harvinaisena vakavana haittavaikutuksena luuytimen toiminnan häiriö ja merkittävä veren valkosolujen määrän väheneminen (agranulosytoosi). Mahdollisia haittoja suhteessa odotettuun lääkehoidosta saatavaan hyötyyn on arvioitu säännöllisesti, ja viimeisimmässä arvioinnissa todettiin, että myyntiluvanhaltijan kattavista riskinhallintatoimenpiteistä huolimatta Litalgin-hoidon yhteydessä havaitut harvinaiset, mutta merkittävät haitat ovat suuremmat kuin odotettu lääkehoidosta saatava hyöty. Fimea tiedottaa sivuillaan, että Litalginin käyttö tulee lopettaa ja, että Agranulosytoosin riskiä ei enää ole 10 päivän jälkeen lääkkeen lopettamisesta.

Muita hoitovaihtoehtoja vastaavaan käyttötarkoitukseen on saatavissa. Hoitoon ja hoitovaihtoehtoihin liittyvissä kysymyksissä Takeda kannustaa ottamaan yhteyttä hoidosta vastaavaan lääkäriin.

Valmisteeseen liittyvistä haittavaikutuksista voi ilmoittaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle: www.fimea.fi