Vihreitä puiden lehtiä valoisaa taivasta vasten.

Lääkkeeksi biosimilaari – minulleko? -seminaari lääkkeen käyttäjille 17.5.2017

Biologisten lääkkeiden käyttö kansansairauksien hoidossa yleistyy. Tehokkailla lääkkeillä on kuitenkin hintansa. Rinnalle kehitetään edullisempia, samankaltaisia ja vaihtokelpoisia valmisteita, biosimilaareja. Toimivan biologisen hoidon vaihtaminen biosimilaariin voi arveluttaa tai jopa pelottaa potilasta. Toukokuussa järjestettävän seminaarin tarkoituksena on antaa tietoa biosimilaareista ja lievittää niiden käyttöön liittyviä pelkoja ja ennakkoluuloja.

Monet elämänlaatua heikentävät sairaudet, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet, reuma ja psoriasis ovat saaneet viime vuosina tehokkaita hoitoja biologisista lääkkeistä. Nämä elävien solujen avulla laboratorio-olosuhteissa tuotettavat valmisteet ovat huomattavasti kalliimpia kuin tavanomaiset lääkkeet. Niiden kustannukset aiheuttavat noin neljänneksen yhteiskunnan kaikista lääkekorvausmenoista.

Biosimilaarit ovat tehokkaita ja turvallisia

Biologisten alkuperäislääkkeiden rinnalle kehitetään jatkuvasti vaihtokelpoisia versioita, biosimilaareja. Biosimilaarit ovat yhtä laadukkaita, turvallisia ja tehokkaita kuin alkuperäiset lääkevalmisteet.

Jos biologiselle lääkkeelle on saatavilla biosimilaari, on lääkärin määrättävä näistä vertailu- ja vaihtokelpoisista lääkevalmisteista edullisin. Lääkevaihto toteutetaan aina yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Vaihtoa ei voida tehdä apteekissa, vaan se toteutetaan aina hoidosta vastaavan lääkärin määräyksellä. Joskus biologisen valmisteen ja biosimilaarin annostelussa, kuten insuliinikynissä, voi olla eroja. Terveydenhuollon ammattilainen neuvoo potilaalle uuden annostelulaitteen käytön. Ohjausta saa lisäksi apteekissa.

Biosimilaarit mahdollistavat potilaan tehokkaan ja turvallisen hoidon edullisemmin kustannuksin, niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Koska niitä voidaan käyttää hyvin yleisten sairauksien, kuten diabeteksen, reuman ja syövän hoidossa, saavutettavat säästöt ovat merkittävät.

Kaikille avoin seminaari – tule mukaan tai seuraa internetissä!

Keskiviikkona 17.5.2017 klo 17–19.30 järjestetään Lääkkeeksi biosimilaari – minulleko? -seminaari kaikille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarissa biosimilaareja käyttäneet potilaat ja terveydenhuollon ammattilaiset kertovat kokemuksistaan – tilaa annetaan myös kysymyksille ja keskustelulle. Porthaniassa (Yliopistonkatu 3, Helsinki) järjestettävään seminaariin mahtuu 140 ensiksi ilmoittautunutta. Seminaaria edeltää kahvitarjoilu. Tilaisuus lähetetään suorana internetissä ja tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen. Lähetyksen osoite ilmoitetaan seminaaripäivänä Fimean verkkouutisessa osoitteessa www.fimea.fi. Aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua Twitterissä tunnisteilla #tunnelääkkeesi ja #biosimilaari.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Diabetesliitto, Crohn ja Colitis ry, Psoriasisliitto, Suomen Reumaliitto, Suomen Syöpäpotilaat ry, Suomen Farmasialiitto sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Lue lisää biosimilaareista: www.fimea.fi/biosimilaarit

Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen avataan 3.4.2017 Fimean verkkosivuilla www.fimea.fi. Internet-lähetystä seuraavien ei tarvitse ilmoittautua.

Lisätietoja Lääkkeeksi biosimilaari – minulleko? -seminaarista antaa: Irene Vuorisalo, erityisasiantuntija, Suomen Diabetesliitto, p. 0400 723 667, irene.vuorisalo@diabetes.fi

Tiedote Fimean sivuilla >>